Choć nie ma jeszcze prawdziwego sezonu na cukinię, to w sklepach można kupić to warzywo w dobrych cenach. Zwykle jest młode, jędrne i z cieniutką skórką. Aż prosi się, by je kupić i przerobić na coś pysznego. Dziś proponujemy wam wyśmienitą przekąskę z cukinii. Mało przy niej pracy, robi się ją szybko, a efekt zachwyca.
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia to warzywo o delikatnym smaku i strukturze. To dlatego, że w dużej mierze składa się z wody. Dzięki temu jest też niskokaloryczna. 100 g tego warzywa dostarcza nam tylko ok. 15 kcal. Warzywo to, jedzone zwłaszcza ze skórką, stanowi dla nas doskonałe źródło błonnika oraz beta-karotenu. Pierwszy składnik poprawia przemianę materii, długo utrzymuje uczucie sytości i dba o naszą sylwetkę. Drugi ma właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chroni nas przed wieloma chorobami i opóźnia procesy starzeniowe. Cukinia zawiera też witaminy z grupy B oraz witaminę C i K, a także potas, magnez, mangan, fosfor i cynk. Wzmacniają one organizm i są potrzebne do jego prawidłowej pracy.
Jak zrobić aromatyczną przekąskę z cukinii?
Cukinię można jeść surową, jednak zrumieniona na grillu czy patelni zyskuje doskonały smak. I właśnie od podpieczenia plastrów warzywa zaczniemy robić tę przekąskę.
Przepis: Aromatyczna przekąska z cukinii
Grillowane plastry cukinii podane z aromatycznymi dodatkami
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 55 w każdej porcji
Składniki
- 2 nieduże, młode cukinie
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Grillowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój je w plasterki o grubości ok. 1/2-1 cm. Zrumień z dwóch stron na grillu, w opiekaczu do kanapek lub na patelni grillowej. Ułóż je na płaskim talerzu, wystudź.
- Przygotowanie sosuZ oliwy i octu balsamicznego przygotuj sos, skrop nim cukinię. Posyp ją posiekanymi ząbkami czosnku i listkami natki pietruszki. Delikatnie oprósz solą i pieprzem.
Jakie inne dodatki pasują do przekąski z cukinii?
Jeśli chcecie nieco przełamać smak przekąski z cukinii, do sosu możecie też dodać trochę płynnego miodu. Sos do cukinii da się też przygotować z bazyliowego pesto i oliwy z oliwek. Zamiast natką pietruszki, cukinię można posypać inną zieleniną. Tu dobrze sprawdzą się np.: listki bazylii, mięty, a nawet melisy.
Czytaj też:
Grilluję plastry cukinii i nadziewam prostym farszem. Tę przekąskę mogę jeść bez końcaCzytaj też:
Obtaczam krążki cukinii i smażę na patelni. To jedna z tańszych przekąsek, jaką znam