Tymi brokułami mogę zajadać się bez końca. Chrupiąca przekąska w 20 minut

Tymi brokułami mogę zajadać się bez końca. Chrupiąca przekąska w 20 minut

Dodano: 
Przekąska z brokułów
Przekąska z brokułów Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Jeśli kochasz brokuły, to ta przekąska jest dla ciebie. Brokuły z serem zapiekane na złoto znikną ze stołu tak samo szybko, jak się je robi.

Brokuły to jedne moich ulubionych warzyw. Mogę je jeść w każdej wersji: czy to kremowa zupa, czy zapiekanka z brokułami, czy sałatka z dodatkiem zielonych różyczek. Zapiekane brokuły z serem to rewelacyjna przekąska, której zrobienie zajmie ci nie więcej, niż 20 minut.

Jak zrobić zapiekane brokuły z serem?

Brokuły z aromatycznym parmezanem to proste danie, jednak ważne jest, by odpowiednio je najpierw ugotować. W przepisie podaję, aby gotować je ok. 4 minut – chodzi o to, aby nie były rozgotowane. W piekarniku będą również krótko – zapiekają się tak długo, ile potrzebuje ser, aby ładnie się zrumienić i pokryć zielone różyczki chrupiącą warstwą.

Przepis: Serowe brokuły

Różyczki brokułów zapiekane z serem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
169 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży brokuł
  • 100 g startego parmezanu
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie brokułówBrokuła podziel na różyczki i zagotuj w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Brokuły nie mogą być rozgotowane. Gotuj je ok. 4 minut, odcedź i dobrze osusz.
  2. Pieczenie brokułówCzosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż brokuły. Różyczki posmaruj oliwą, posyp solą i pieprzem. Na koniec obficie posyp parmezanem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec do momentu, aż ser ładnie się zrumieni.

Brokuły z tego przepisu możesz też zrobić w nieco innej postaci. Ugotowane różyczki po położeniu na papier można delikatnie rozgnieść (np. używając szklanki). Na nieco rozpłaszczone brokuły będzie można położyć jeszcze więcej sera, który stworzy chrupiącą warstwę.

Rada: oliwę, którą smaruje się brokuły, możesz aromatyzować nie tylko czosnkiem, jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do niej płatki chilli, możesz też wykorzystać gotowe oliwy smakowe.

Z czym podawać przekąskę z brokułów?

Do brokułów z serem pasują różnego rodzaju sosy i dipy. Ja najczęściej robię do nich najprostszy sos jogurtowy – do jogurtu dodaję odrobinę soku z cytryny lub limonki, skórkę otartą z cytryny lub limonki, sól oraz pieprz. Ale może to być także sos czosnkowy, koperkowy, majonezowy (wymieszaj majonez pół na pół z jogurtem i dopraw do smaku), czy ostry sos na bazie oliwy z pomidorkami i chilli. Nie chce ci się robić sosu? Użyj keczupu albo dowolnego gotowego sosu.

Brokuły w takiej postaci są świetną przekąską do oglądania seriali, ale też na spotkania z przyjaciółmi czy przyjęcia. Miska tego przysmaku podana z sosami niknie ze stołu błyskawicznie.

Czytaj też:
Ugotuj, rozgnieć i upiecz na złoto. To najlepsza wersja pieczonych ziemniaków
Czytaj też:
To najlepszy fit twarożek jaki jadłam. Dodaję tylko trzy składniki