Brokuły to jedne moich ulubionych warzyw. Mogę je jeść w każdej wersji: czy to kremowa zupa, czy zapiekanka z brokułami, czy sałatka z dodatkiem zielonych różyczek. Zapiekane brokuły z serem to rewelacyjna przekąska, której zrobienie zajmie ci nie więcej, niż 20 minut.
Jak zrobić zapiekane brokuły z serem?
Brokuły z aromatycznym parmezanem to proste danie, jednak ważne jest, by odpowiednio je najpierw ugotować. W przepisie podaję, aby gotować je ok. 4 minut – chodzi o to, aby nie były rozgotowane. W piekarniku będą również krótko – zapiekają się tak długo, ile potrzebuje ser, aby ładnie się zrumienić i pokryć zielone różyczki chrupiącą warstwą.
Przepis: Serowe brokuły
Różyczki brokułów zapiekane z serem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 169 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży brokuł
- 100 g startego parmezanu
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie brokułówBrokuła podziel na różyczki i zagotuj w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Brokuły nie mogą być rozgotowane. Gotuj je ok. 4 minut, odcedź i dobrze osusz.
- Pieczenie brokułówCzosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż brokuły. Różyczki posmaruj oliwą, posyp solą i pieprzem. Na koniec obficie posyp parmezanem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec do momentu, aż ser ładnie się zrumieni.
Brokuły z tego przepisu możesz też zrobić w nieco innej postaci. Ugotowane różyczki po położeniu na papier można delikatnie rozgnieść (np. używając szklanki). Na nieco rozpłaszczone brokuły będzie można położyć jeszcze więcej sera, który stworzy chrupiącą warstwę.
Rada: oliwę, którą smaruje się brokuły, możesz aromatyzować nie tylko czosnkiem, jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do niej płatki chilli, możesz też wykorzystać gotowe oliwy smakowe.
Z czym podawać przekąskę z brokułów?
Do brokułów z serem pasują różnego rodzaju sosy i dipy. Ja najczęściej robię do nich najprostszy sos jogurtowy – do jogurtu dodaję odrobinę soku z cytryny lub limonki, skórkę otartą z cytryny lub limonki, sól oraz pieprz. Ale może to być także sos czosnkowy, koperkowy, majonezowy (wymieszaj majonez pół na pół z jogurtem i dopraw do smaku), czy ostry sos na bazie oliwy z pomidorkami i chilli. Nie chce ci się robić sosu? Użyj keczupu albo dowolnego gotowego sosu.
Brokuły w takiej postaci są świetną przekąską do oglądania seriali, ale też na spotkania z przyjaciółmi czy przyjęcia. Miska tego przysmaku podana z sosami niknie ze stołu błyskawicznie.
Czytaj też:
Ugotuj, rozgnieć i upiecz na złoto. To najlepsza wersja pieczonych ziemniakówCzytaj też:
To najlepszy fit twarożek jaki jadłam. Dodaję tylko trzy składniki