Mielone mięso, cukinia i pomidory to łatwo dostępne produkty, które często można kupić po atrakcyjnej cenie. Dziś właśnie z nich przygotujemy prosty, efektowny obiad z piekarnika. Nie ma przy nim dużo pracy, a po ułożeniu kolorowych piramidek, wystarczy tylko upiec je w piekarniku.
Czy cukinię trzeba obierać?
Cukinia to warzywo, które najwięcej cennych składników kryje w skórce i tuż pod nią. Skórka cukinii stanowi doskonałe źródło beta-karotenu i błonnika. Dlatego, jeśli nie ma takiej konieczności, lepiej warzywa nie obierać. A młoda, jędrna cukinia ma cienką, smaczną skórkę. Inaczej jest w przypadku starszych cukinii, które długo rosną w ogrodzie. Im zdarza się mieć nawet lekko zdrewniałą skórką. I takie warzywa lepiej jest obrać przed dodaniem do potrawy. My w naszej potrawie obraliśmy cukinię częściowo, czyli z jej skórki wykroiliśmy tylko paski. Zrobiliśmy to jednak wyłącznie po to, by danie atrakcyjniej się prezentowało.
Jak zrobić zapiekane krążki cukinii?
Przygotowanie dania zacznij od nastawienia piekarnika na 180 stopni Celsjusza. W czasie, gdy będzie się nagrzewał, zdążysz przygotować mięso i ułożyć piramidki.
Przepis: Zapiekane krążki cukinii
Krążki cukinii zapiekane z mielonym mięsem, pomidorem i serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 2 większe, młode cukinie
- 400 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 małe jajko
- 1 łyżka kaszy manny lub 2 łyżki tartej bułki
- bazylia
- 2 pomidory
- 100 g startego sera
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsnej masyDo mięsa mielonego dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz jajko i kaszę mannę. Wyrób dłonią masę, dopraw ją do smaku bazylią, solą i pieprzem.
- Przygotowanie warzywCukinie dokładnie umyj, wytrzyj, nożykiem do warzyw zdejmij z jej skórki ozdobne paski. Warzywo pokrój w talarki o grubości ok. 1,5 cm. Każdy oprósz solą, pieprzem, bazylią i skrop olejem. Pomidory umyj, pokrój w grubsze plastry.
- Układanie i pieczenie piramidekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej krążki cukinii. Na każdym połóż uformowany z mięsnej masy, spłaszczony kotlecik. Każdy przykryj plastrem pomidora, posyp startym serem. Potrawę piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Obłożone krążki cukinii możesz też zapiec w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Wtedy potrawa mniej wyschnie i szybciej się upiecze.
Z czym podać zapiekane krążki cukinii?
Krążki cukinii zapieczone z mięsem, pomidorem i serem tak naprawdę są już niemal kompletnym daniem. Wystarczy podać je z ugotowanym ryżem, kaszą czy ziemniakami. Jednak smaku tej potrawie doda też sos i surówka. Jeśli chodzi o sos, to sprawdzi się tu sos czosnkowy czy tzatziki. Surówka powinna być lekka, np. z młodej kapusty czy z sałaty.
Czytaj też:
Kroję te warzywa w plasterki, zalewam sosem i wkładam do piekarnika. Mam pyszną zapiekankę na obiad lub kolacjęCzytaj też:
Zamiast smażyć, wrzucam kotlety mielone do piekarnika. Te gniazdka z jajkiem są u mnie hitem