Kroję te warzywa w plasterki, zalewam sosem i wkładam do piekarnika. Mam pyszną zapiekankę na obiad lub kolację

Kroję te warzywa w plasterki, zalewam sosem i wkładam do piekarnika. Mam pyszną zapiekankę na obiad lub kolację

Dodano: 
Ratatuj
Ratatuj Źródło:Shutterstock / g images.com
Ratatuj to świetny wybór na obiad lub kolację. Potrawa ma wyrazisty smak, a jej wygląd bardzo zachęca do degustacji. Polecam przepis na ratatuj – smaczne i zdrowe danie dla całej rodziny.

Ratatuj (ratatouille, ratatui) to potrawa, która pochodzi z Francji, ale cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. W tradycyjnej wersji powstaje z samych warzyw – bakłażana, cukinii, cebuli i pomidorów, jednak możesz do niej dodać również mięso np. podsmażonego kurczaka lub plastry boczku.

Często przygotowuję większą porcję ratatui, dzięki czemu mam pyszny obiad na dwa dni. W poniższym przepisie uwzględniłem ilość warzyw, która pozwoli przygotować 4 duże lub 6 mniejszych porcji potrawy. Jeżeli chcesz zrobić ratatui na dwa dni, to przygotuj je z podwójnej ilości składników.

Jak zrobić francuskie ratatuj w piekarniku?

W ratatuj pokrojone na plasterki bakłażan, cukinia, pomidory i cebula skąpane są w gęstym sosie na bazie pomidorów i pieczonej papryki. Smak warzyw podkręca dodatek ziół i przypraw, dzięki którym gotowa zapiekanka warzywna zyskuje wyjątkowy aromat.

Ratatui z piekarnika robi się samo – wystarczy ułożyć warzywa w naczyniu do zapiekania, podlać sosem i cierpliwie czekać, aż danie będzie gotowe. Wielbiciele smaku mięsa, mogą pomiędzy warzywa powkładać grube plastry boczku lub podsmażonego kurczaka. Ja jednak robię to danie bez tego dodatku.

Polecam do ratatui dodać czerwoną i żółtą paprykę, zieloną i żółtą cukinię oraz czerwone i żółte pomidory, dzięki czemu zapiekanka będzie cieszyła oko bogactwem kolorów. Ratatui wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżych ziół, które można wykorzystać nie tylko do dekoracji gotowego dania m.in. bazylii, tymianku, rozmarynu oraz oregano. Świeże zioła możesz zastąpić ziołami suszonymi.

Do przygotowania ratatui najlepiej nadają się młode cukinie, bo możesz zrezygnować z wydrążania gniazd nasiennych oraz obierania skórki. Na stoisku warzywnym poszukaj również niezbyt grubego bakłażana, który będzie można pokroić na plasterki odpowiadające wielkością plasterkom cukinii, pomidorów i cebuli.

Wskazówka: tradycyjnie sos do ratatui uwzględnia dodatek pieczonej papryki. Jeżeli chcesz skrócić czas przygotowania potrawy, to możesz dodać paprykę grillowaną na grillu elektrycznym lub w opiekaczu z funkcją grilla. Opcjonalnie możesz również zrobić sos z dodatkiem surowej papryki.

Poniżej znajdziesz przepis na ratatui zapiekane w piekarniku. Możesz również przygotować to danie na patelni lub w garnku z grubym dnem.

Przepis: Ratatuj

Jeżeli szukasz przepisu na pyszną potrawę z warzyw, to ratatui będzie idealnym wyborem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
2 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
259 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średnia cukinia zielona
  • 1 średnia cukinia żółta
  • 1 średni bakłażan
  • 2 duże cebule białe
  • 4 średnie pomidory
  • 2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 2 małe papryki czerwone
  • 2 małe papryki żółte
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie sosuUmyte, osuszone i pozbawione gniazd nasiennych papryki do sosu upiecz w piekarniku do miękkości lub podpiecz na grillu. Gotowe papryki obierz ze skórki i pokrój miąższ na mniejsze kawałki lub rozdrobnij widelcem. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Na oliwie (opcjonalnie klarowanym maśle) zeszklij cebulę, Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i smaż 2-3 minuty, ciągle mieszając. Na podsmażoną z czosnkiem cebulę dodaj pokrojoną pieczoną paprykę (opcjonalnie pokrojoną w drobną kostkę paprykę surową) i smaż 3-4 minuty, często mieszając. Dodaj passatę pomidorową oraz zioła prowansalskie. Odparuj nadmiar płynu na średnim ogniu i duś sos pod przykryciem przez 10 minut. Gotowy sos dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos możesz zblendować przed przelaniem do brytfanki.
  2. Przygotowanie warzywCukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plasterki o grubości około 5 mm. Bakłażana umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plasterki o grubości około 5 mm. Każdy plaster bakłażana posyp niewielką ilością soli. Odstaw bakłażana na kilka minut, a następnie osusz każdy plaster, z obu stron, ręcznikiem papierowym – w ten sposób pozbędziesz się typowej dla tego warzywa goryczki. 2 duże cebule obierz i pokrój na plastry o grubości około 5 mm. Pomidory umyj, osusz papierowym ręcznikiem i również pokrój na plastry o grubości około 5 mm.
  3. Łączenie składnikówKlasyczną niewielką brytfankę lub owalną/okrągłą formę do zapiekania wypełnij sosem. Brzegi formy ponad powierzchnią sosu możesz posmarować oliwą lub klarowanym masłem (opcjonalnie). Rozpocznij układanie plasterków warzyw od rantu formy (kolejność dowolna) np. plaster bakłażana, plaster pomidora, plaster żółtej cukinii, plaster cebuli i plaster zielonej cukinii. Wypełnij formę warzywami. Gotowe ratatui posmaruj z wierzchu oliwą lub klarowanym masłem z dodatkiem 1 łyżeczki ziół prowansalskich.
  4. PieczenieRozgrzej piekarnik do temperatury 180-200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) – jeżeli korzystasz z piekarnika, który przypala wierzch potraw, to ustaw niższą temperaturę. Wstaw ratatui do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut lub do miękkości warzyw.

Przed podaniem polecam polać potrawę oliwą smakową np. z dodatkiem czosnku, bazylii lub szczypiorku. Możesz też posypać warzywną zapiekankę startym serem. Przyznaję, że moja rodzina najbardziej lubi tę ostatnią opcję.

Z czym podawać ratatui?

Gotowe ratatui to samodzielne danie, które możesz podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą oraz pieczywem. Przed podaniem możesz posypać gorące ratatui startym serem lub świeżymi ziołami np. natką pietruszki bądź szczypiorkiem.

Ratatui to potrawa, która doskonale smakuje zaraz po przygotowaniu oraz na drugi dzień. Możesz odgrzać zapiekankę warzywną w piekarniku lub na patelni.

Jak zrobić ratatui na patelni lub w garnku?

Robiąc ratatui na patelni lub w garnku, wystarczy zrobić sos zgodnie z powyższym przepisem oraz lekko podsmażyć pokrojone w kostkę lub półplasterki warzywa, podlać sosem i dusić do miękkości. Jeżeli chcesz zrobić ratatui na patelni lub w garnku, to możesz zmniejszyć ilość dodawanych pomidorów lub zastąpić passatę pomidorową świeżymi pomidorami.

Czytaj też:
Warzywa zapiekane w tym sosie mogę jeść bez końca. Są dobre na obiad i do obiadu
Czytaj też:
Tę ekspresową zapiekankę makaronową robię często na obiad. Jest prosta i pyszna