Miksuję proste składniki i robię zdrowe smarowidło. Poznaj mój przepis na domowy hummus

Miksuję proste składniki i robię zdrowe smarowidło. Poznaj mój przepis na domowy hummus

Dodano: 
Hummus
Hummus Źródło: Pexels / Anna Pyshniu
Hummus (humus) to aromatyczna pasta z ciecierzycy, czosnku, oliwy i sezamu. Ten pyszny dodatek do chlebka pita i tradycyjnego polskiego pieczywa robię w kilka minut. Sprawdź, mój przepis na domowy humus.

Hummus coraz częściej gości na moim stole. Zacząłem go przygotowywać, ponieważ coraz więcej moich znajomych nie je lub ogranicza jedzenie mięsa. Po kilku razach przekonałem się go tego zdrowego smarowidła. Wielką zaletą tej pasty jest to, że przepis na domowy humus mogę dowolnie modyfikować, dodając m.in. ulubione przyprawy, które podbijają smak i aromat. Choć podstawę tradycyjnego hummusu najczęściej stanowi ugotowana ciecierzyca, to możesz ten składnik zastąpić ugotowanym bobem. Nada on hummusowi wyjątkowy smak.

Tę popularną bliskowschodnią potrawę podaję na wiele sposobów: jako dip do warzyw (świeżych i grillowanych) czy chleba pita lub tortilli, smarowidło na kanapki (zamiast mniej zdrowego masła), a także jako dodatek do dan głównych. Ostatnio zaserwowałem hummus z domowymi podpłomykami z przepisu mojej babci. Rodzina była zachwycona smakiem tej przekąski.

Przepis: Hummus

Domowy hummus to bardzo dobre źródło białka i bogactwo składników odżywczych. Jest więc doskonałą alternatywą dla osób będących na diecie bezmięsnej lub redukujących jego spożycie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 450 g odsączonej z zalewy ciecierzycy z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek białego sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki zalewy z ciecierzycy
  • cytryna
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki przyprawy za’atar

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCiecierzycę odsącz z zalewy. Pozostaw 1/3 szklanki zalewy z ciecierzycy, bo będzie potrzebna podczas przygotowywania humusu. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ziarno sezamu upraż na suchej patelni.
  2. MiksowaniePrzygotuj wysokie naczynie i blender ręczny lub malakser/blender kielichowy. Zmiksuj uprażony sezam z 1 łyżką oliwy z oliwek na gładką pastę. Do pasty sezamowej (tahini) dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną z zalewy ciecierzycę i pozostałą oliwę. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej pasty, stopniowo dodając zalewę z ciecierzycy.
  3. PrzyprawianieZmiksowane na gładką masę składniki dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, kminem rzymskim oraz sokiem z cytryny. Podziel humus na pół i przełóż do miseczek. Wierzch jednej porcji posyp płatkami chili; drugą porcję humusu posyp posiekaną kolendrą oraz przyprawą za’atar.

Z czym podawać domowy hummus?

Gotowy hummus podawaj z chlebkami pita, tortillą, ulubionym pieczywem, tostami lub krakersami na domowej imprezie. Pamiętaj, że to również świetny dodatek do dań bezmięsnych. Ja polecam tę pastę serwować szczególnie z „deską” warzyw, na której powinny znaleźć się: marchewki i świeże ogórki pokrojone w słupki, czerwona, żółta i zielona papryka pokrojone w paski, surowy lub blanszowany brokuł oraz kalafior, seler naciowy. Hummus to również świetny dodatek do pieczonych lub grillowanych batatów.

Przydatne wskazówki, jak zrobić hummus

Jeśli chcesz zrobić idealny domowy hummus, skorzystaj z moich porad:

  • Możesz przygotować humus z gotowanej ciecierzycy. Pamiętaj jednak, aby przed gotowaniem namoczyć suchą ciecierzycę w zimnej wodzie – ciecierzyca nie powinna moczyć się zbyt długo, bo zacznie fermentować. Przed gotowaniem odsącz cieciorkę z wody, w której się moczyła, przepłucz ją na sitku i zalej świeżą wodą.
  • Do humusu możesz dodać sok z buraka, świeże liście szpinaku lub kurkumę – dzięki tym dodatkom zrobisz kolorowy humus, który zyska również interesujący smak.
  • Domowy humus możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pamiętaj, aby szczelnie zamknąć pojemnik z pastą z cieciorki. Humus nadaje się również do mrożenia.

Czytaj też:
Błyskawiczna pasta kanapkowa. Robię ją zawsze, kiedy nie mam nic do chleba
Czytaj też:
Pasta kanapkowa z siemienia lnianego. Zrobisz ją w pół godziny