Nawet jeśli kochasz schabowe ponad wszystko, spróbuj koniecznie sznycli z bakłażana. Gwarantuję, że będzie to pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz. Ja sznycle z bakłażana robię najczęściej wtedy, kiedy mam ochotę na tradycyjny obiad: ziemniaki, kotlet i surówka – ale w wersji wegetariańskiej. Są tak dobre, że nawet kochająca mięso część mojej rodziny zjada je do ostatniego okruszka. Te wegetariańskie schabowe to perfekcyjnie chrupiąca panierka i soczyste, mięsiste i pełne smaku wnętrze.
Jak zrobić sznycle z bakłażana?
Sznycle z bakłażana robi się bajecznie łatwo. Wystarczy upiec całe bakłażany, a potem je obrać i „rozpłaszczyć” – ważne, aby zostawić ogonek, dzięki temu łatwo się takie bakłażany panieruje (a niektórzy żartują, że to wege schabowe z kością). Potem już tylko panierka, smażenie i obiad gotowy.
Ważne jest jednak kilka elementów. Po pierwsze upieczone bakłażany powinny ostygnąć. Po drugie trzeba je dobrze doprawić. Po trzecie: patelnia z tłuszczem do smażenia musi być dobrze rozgrzana.
Ja oprócz najbardziej tradycyjnej panierki, czyli składającej się z mąki, jajka i bułki tartej, dodaję do kotletów jeszcze tarty żółty ser (może to być także parmezan). Kładę go zwykle z jednej strony bakłażana i lekko dociskam, a dopiero potem panieruję. Można tu także użyć płatków drożdżowych. Bakłażan jest już upieczony, więc samo smażenie trwa tyle, ile czasu potrzebuje panierka, aby stać się chrupiąca i złota.
Przepis: Sznycle z bakłażana
Wegetariański „schabowy” zrobiony z pieczonego bakłażana.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 2 średnie bakłażany
- 1 duże jajko
- 4 łyżki mąki
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania
- Pieczenie bakłażanów
- Szykowanie kotletów
- Smażenie kotletówTak uszykowane bakłażany panieruj kolejno: w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na złoto z obu stron na oleju na dobrze rozgrzanej patelni.
Jak podawać sznycle z bakłażana?
Sznycle z bakłażana możesz podawać dokładnie tak, jak tradycyjne schabowe. Ja najbardziej lubię je z ziemniakami, lekkim sosem jogurtowym i surówką z kiszonej kapusty. Ale świetnie smakują podane także z frytkami albo położne na ulubionym warzywnym puree (np. z kalafiora albo zielonego groszku).
Czytaj też:
Taką sałatkę jajeczną robiła moja babcia. Prościej się nie daCzytaj też:
Jak zrobić ziemniaki Hasselback? To pieczone ziemniaki, którym nikt się nie oprze.