Dlaczego warto gotować rosół bez przykrycia? Zupa zyska nie tylko na smaku

Dlaczego warto gotować rosół bez przykrycia? Zupa zyska nie tylko na smaku

Dodano: 
Gotujący się rosół
Gotujący się rosół Źródło: Wikimedia Commons
Gotujesz rosół pod przykryciem, czy bez? Każdy sposób ma swoje zalety, jednak okazuje się, że więcej argumentów przemawia za faktem, by jednak gotować rosół bez przykrycia. Warto je poznać.

Używanie pokrywki do garnka dla wielu z nas jest czymś normalnym i odruchowym. Pozwala bowiem przyspieszyć gotowanie, a tym samym zaoszczędzić energię. Jest to oczywiście bardzo ważne, ale nie najważniejsze dla prawdziwych smakoszy. Jak się okazuje pokrywka, a w zasadzie jej brak, odgrywa bardzo dużą rolę przy gotowaniu rosołu.

Gotowanie rosołu – czy to rzeczywiście takie proste?

Większość z nas tak często gotuje rosół, że nawet nie zastanawia się, jak to robić. Czasami tylko, gdy zjemy w gościach albo w knajpie lepszy wywar, zastanawiamy się, co jest nie tak z naszym rosołem. A przyczyn kiepskiego smaku tej zupy może być wiele. Dlatego przypominamy po krótce, jak należy gotować rosół.

  • Rosół to wywar, któremu służy długie i powolne gotowanie. Dzięki temu bowiem, z mięsa i warzyw wydobywa się najwięcej składników wpływających na smak i aromat rosołu.
  • By przygotować esencjonalny wywar, trzeba użyć dobrej jakości składników i to w słusznych ilościach. Z pewnością nie ugotujemy dobrego rosołu na jednej ćwiartce kurczaka, marchewce, pietruszce i cebuli. Na duży garnek, mięsa trzeba znacznie więcej i najlepiej różnych rodzajów. Na rosół doskonale nadaje się wiejska kura, indyk, wołowina, gęś i kaczka. Mięsa te warto łączyć, by otrzymać pełniejszy smak wywaru. Do gotującego się rosołu warto wrzucić też większe ilości warzyw, w tym opieczoną cebulę, a także lubczyk lub natkę pietruszki.
  • W rosole istotne są też przyprawy. Podstawowe to sól i pieprz, ale dobrze jest też dodać listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, czy goździków. Jeśli chodzi o sól, to bardzo istotny dla smaku rosołu jest moment jej dodania. Otóż najlepiej solić rosół pod koniec gotowania, bo wtedy nie ma niebezpieczeństwa, że go przesolimy.

Dlaczego warto gotować rosół bez przykrycia?

Za nieużywaniem pokrywki w czasie gotowania rosołu przemawia fakt, że wywar zyskuje wtedy lepszy smak. Odparowuje wówczas z niego spora ilość wody, dzięki czemu wywar staje się bardziej esencjonalny. Niektórzy mówią, że rosół nie jest wtedy taki wodnisty. Ważne jest też to, że przy odkrytym garnku z mięs mogą ulotnić się intensywne zapachy. Smak i aromat rosołu robią się wtedy bardziej harmonijne. Gotowanie bez przykrycia pomaga też w uzyskaniu klarownego wywaru, co wpływa na jego apetyczny wygląd. Oczywiście gotując rosół nie musimy całkowicie rezygnować z pokrywki. Tak naprawdę wystarczy ją tylko nieco uchylić.

Czytaj też:
Chcesz ugotować prawdziwy rosół? W ten sposób gotowano królewski rosół w dawnych czasach
Czytaj też:
Przepis na domowy makaron jak u babci. Takiego nie kupisz w żadnym sklepie

Źródło: smaki.pl