Pchali z buraka to kolejne gruzińskie danie, które zagościło w moim domu na dłużej. Po pysznej paście z bakłażana nie spodziewałam się, że coś jeszcze równie mocno zachwyci mnie smakiem. Tym bardziej nie byłam gotowa na to, że moi bliscy tak szybko zaakceptują nowe danie i będą się o nie dopominali. A jednak.
Co to jest pchali z buraka?
Gruzińska przekąska to prosta sałatka warzywna zwykle formowana w kulki. Przyrządza się ją z posiekanych lub zmielonych warzyw oraz aromatycznej pasty z orzechów włoskich. Dla smaku dodaje się jeszcze cebulę, czosnek, ocet i przyprawy, głównie zioła. Wykonanie jest zatem banalne i warto spróbować.
Jak zrobić gruzińską przekąskę z gotowanych buraków?
Przekąskę z buraka wykonasz bardzo sprawnie. Wystarczy, że rozdrobnisz ugotowane buraki wraz z orzechami i pozostałymi dodatkami. Potem już zostanie jedynie uformowanie zgrabnych kulek i ułożenie ich na półmiskach. Będzie kolorowo, smacznie i zdrowo.
Przepis: Pchali z buraka
Pyszna gruzińska przekąska w formie efektownych kulek.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Gruzińska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 348 w każdej porcji
Składniki
- 300 g ugotowanych buraków
- 150 g orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki pestek granatu
- 1 łyżeczka mieszanki khmeli-suneli
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBuraki zetrzyj na tarce o większych oczkach. Orzechy zmiel drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę, a przyprawy w kawałku utrzyj w moździerzu.
- Robienie pchali z burakaW pojemniku blendera umieść buraki, orzechy, przyprawy, ocet i olej rzepakowy. Zmiksuj wszystko na pastę. Wymieszaj ją z natką pietruszki. Z masy formuj niezbyt duże kulki i układaj je na talerzu. Schłodź w lodówce. Przed podaniem posyp pestkami granatu.
Jak podawać pchali z buraka?
Pchali z buraka często jest podawane jako przystawka lub dodatek do dań głównych. Będzie świetne np. do mięsa z grilla czy delikatnych mięs pieczonych. Podaj jeszcze chlebek pita, a poczujesz się jak na zagranicznej wycieczce w odległe rejony Europy. W Gruzji przed zaserwowaniem pchali z buraka bardzo często posypuje się pestkami granatu. Jeśli masz je pod ręką, śmiało dodaj. Możesz też posypać przystawkę natką pietruszki lub listkami kolendry.
Wskazówki dotyczące gruzińskiej przekąski
Zamiast gotowanych buraków możesz użyć pieczonych. Moim zdaniem w tej odsłonie są bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Jak je zrobić? Wyszoruj warzywa pod bieżącą wodą, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Ostudzone obierz i dalej postępuj jak w przepisie.
Porada: Nie musisz kupować mieszanki przypraw khmeli-suneli tylko do tego jednego przepisu. Zamiast niej dodaj po szczypcie czarnego pieprzu, papryki, majeranku, tymianku, szafranu i kozieradki, a smak przekąski z buraka będzie bardzo podobny.
Czytaj też:
Do gotowanych buraków dorzucam kilka składników. Każdy prosi o dokładkęCzytaj też:
Taki barszcz ukraiński robiła moja babcia. Ten smak nie ma sobie równych