Pasta alla Norma to klasyczne danie kuchni sycylijskiej, które składa się tylko z kilku prostych składników: makaronu, sosu z pomidorów, bakłażanów, bazylii i sera. W oryginalnej, klasycznej wersji tego dania wykorzystuje się ser ricotta salata powstający z mleka owczego i krowiego. Jest twardy, lekko słony i ma dość intensywny smak. Niestety nie jest to produkt, który łatwo u nas kupić. Dlatego w swoim przepisie stosuję parmezan. Zawsze mam go w lodówce, a do tego świetnie komponuje się ze świeżą bazylią, pomidorami i smażonym bakłażanem.
Rada: jeśli sos pomidorowy z poniższego przepisy wyjdzie zbyt gęsty, możesz dodać do niego trochę wody, którą uzyskasz z gotowania makaronu.
Przepis: Pasta alla Norma
Przepis na pasta alla Norma to doskonałe połączenie prostych składników, które razem tworzą pyszne i aromatyczne danie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 2 bakłażany
- 400 g pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- 100 g parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosuPosiekaj czosnek i smaż na patelni przez około 1 minutę ma łyżce oliwy z oliwek. Następnie dodaj pomidory pelati w puszce lub świeże, obrane ze skórki i pokrojone oraz sól i pieprz do smaku. Smaż na średniej mocy palnika przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Smażenie bakłażanówW czasie, gdy sos pomidorowy się redukuje, umyj bakłażany umyj, osusz, a następnie pokrój wzdłuż na 6 części. Posól je i odstaw na około 10 minut, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Następnie osusz bakłażany za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż bakłażany na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmij bakłażany i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Gotowanie makaronuW dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, zachowując trochę wody z gotowania.
- Łączenie sosu z makaronemDodaj makaron do sosu z bakłażanami, dobrze wymieszaj, aby sos dokładnie pokrył makaron. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę pozostawionej wody z gotowania makaronu.
- Serwowanie daniePodawaj makaron z sosem na talerzach, układając na nim kawałki bakłażana i posypując jego wierzch startym parmezanem (lub innym serem, np. ricotta salata). Dnie udekoruj listkami świeżej bazylii.
Inna wersja pasta alla Norma
Niektóre przepisy na pasata alla Norma wykorzystują bakłażany pokrojone w kostkę. W tej wersji dania usmażone na złoty kolor warzywo dodaje się do przesmażonych pomidorów i gotuje wszystko razem przez kolejne 5 minut. Następnie makaron miesza się dokładnie z tak przygotowanym sosem, a przed podaniem porcje na talerzach posypuje się serem i dekoruje listkami bazylii.
Ja jednak zdecydowanie polecam danie w mojej wersji. Smakuje i wygląda rewelacyjnie. To jeden z moich patentów na przygotowanie eleganckiej kolacji we dwoje, choćby z okazji Dnia Kobiet.
Czytaj też:
Ekspresowy makaron z serem halloumi i suszonymi pomidorami. Pyszne danie w mniej niż 30 minutCzytaj też:
Najlepszy makaron z serem. Tradycyjny mac and cheese może się schować