Najlepszy makaron z serem. Tradycyjny mac and cheese może się schować

Najlepszy makaron z serem. Tradycyjny mac and cheese może się schować

Dodano: 
Makaron z serem (mac and cheese)
Makaron z serem (mac and cheese) Źródło: Shutterstock / irina2511
Jest mocno serowy i bardzo kremowy. Makaron z serem w tej wersji to lepsza odsłona tradycyjnego mac and cheese. Nie ma tu grama mąki, ale mamy radę: zapomnij o liczeniu kalorii.

Mac and cheese to po prostu makaron z serem, a dokładnie: z kremowym sosem serowym. Często robi się go z dodatkiem mąki i mleka. Tym razem zapomnij o mące. W naszym przepisie rządzi idealnie kremowy, serowy sos, który zrobisz na bazie masła, śmietanki i sera. Choć to bardzo kaloryczne danie, to doskonale sprawdza się, kiedy chcesz szybko się najeść i jednocześnie masz ochotę na coś prostego, ale dającego maksimum przyjemności z jedzenia.

Co to jest mac and cheese?

Mac and cheese czyli macaroni and cheese to potrawa popularna w krajach anglosaskich. Istnieje wiele odmian makaronu z serem, który często podawany jest także w wersji zapiekanej. Jedna z popularnych przepisów zawiera sos robiony na bazie masła, mąki i mleka z dodatkiem dużej ilości sera. Najczęściej wykorzystuje się tu aromatyczny cheddar. Zasada jest prosta: aby sos był smaczny i ładnie wyglądał, ser powinien być wyrazisty i mieć intensywnie żółty kolor.

Jak zrobić najlepszy makaron z serem?

Nasz przepis to sycący i kremowy sos na bazie słodkiej śmietanki i żółtego sera. Sekretnym dodatkiem jest łyżka mascarpone – to sprawia, że sos jest jeszcze bardziej kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Sos powinien być dobrze doprawiony solą i pieprzem, a odrobina słodkiej papryki podkręci lekko smak. Makaron w takiej wersji można jeść od razu, ale można go też zapiec w piekarniku (aż sos na wierzchu się zezłoci).

Przepis: Makaron z serem

Makaron z serem inspirowany tradycyjnym mac and cheese (ale jeszcze lepszy).

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g makaronu sprężynki
  • 2 szklanki śmietanki 36%
  • 2 szklanki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka serka mascarpone
  • sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie makaronuMakaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i dodaj do gorącego makaronu łyżkę masła i dobrze wymieszaj.
  2. Robienie sosuNa patelni rozpuść masło i dodaj posiekany drobno czosnek (nie pozwól, aby się przypalił). Dodaj śmietankę i mascarpone, dobrze wymieszaj. Dodaj przyprawy i starty ser, podgrzewaj, cały czas mieszając. Wrzuć makaron i dokładnie wszystko wymieszaj. Podawaj od razu.

Inne pomysły na macaroni cheese

Jeśli kochasz ser i makaron, to zachęcamy do eksperymentowania z przepisem. Za każdym razem możesz cieszyć się nieco innym daniem. Na przykład zamiast mascarpone dodaj słoną fetę. Ciekawą opcją jest także wykorzystanie wędzonego żółtego sera. Do makaronu możesz dodać także cebulkę albo – co daje rewelacyjny efekt – por. Pora lub cebulkę pokrój drobno i przesmaż krótko na maśle razem z czosnkiem, a dalej postępuj jak w przepisie.

Czytaj też:
Czy można dodać śmietanę do carbonary? Włoch wielu zszokował odpowiedzią: Można!
Czytaj też:
Błyskawiczna sałatka makaronowa. Idealna do pracy i na kolację