Mattia Centini pochodzi z Włoch, ale mieszka w Krakowie i prowadzi tam warsztaty włoskiej kuchni. Jest też znany jako twórca internetowy – na Instagramie prowadzi popularny profil @throwbackpasta. Centini lubi opowiadać w żartobliwy sposób o różnicach polskiej i włoskiej kuchni, ale kiedy nagrał krótki film o carbonarze, w komentarzach zawrzało, a połowa Polski, która dodaje śmietanę do carbonary (ku zgrozie drugiej połowy) może od teraz spać spokojnie.
Czy można dodać śmietanę do carbonary?
Włoch przypomina zaskakującą dla wielu historię tego kultowego dania. Jak mówi, prawdopodobnie jest ono związane z obecnością wojsk amerykańskich we Włoszech, kiedy to kucharze chcieli tradycyjne amerykańskie śniadanie (bekon i jajka) przełożyć na włoskie realia i po prostu: dodali do niego makaron. Ale nie do końca jest to takie proste, bo jak wyjaśnia Centini, carbonara różniła się składem, a wpływ na to miała zamożność. Bogaci Włosi dodawali do carbonary śmietanę i jedną z najlepszych części wieprzowiny, czyli pancettę (boczek). Ci biedni musieli zadowolić się skromniejszą wersją z samych żółtek i tańszej części wieprzowiny, czyli guanciale (policzek). To ta druga, najprostsza wersja dania, zyskała uznanie kucharzy na całym świecie i przez wielu uchodzi za jedyną słuszną wersję prawdziwej carbonary.
Warto dodać, że wciąż nie ma jednej wersji dotyczące historii carbonary. Jednak nazwa ta została po raz pierwszy oficjalnie użyta w 1950 roku we włoskiej gazecie La Stampa, gdzie opisano ją jako rzymskie danie, którym zajadali się amerykańscy oficerowie po wyzwoleniu Wiecznego Miasta przez aliantów. Inna teoria (związana z etymologią słowa) głosi, że po raz pierwszy carbonarę przygotowywali ludzie pracujący przy produkcji węgla drzewnego.
Carbonara ze śmietaną – w komentarzach zawrzało
Mattia Centini zwrócił uwagę, że spór o śmietanę w carbonarze podzielił świat na pół. Widać to po pełnych emocji komentarzach pod jego postem: jedni są zachwyceni, inni przełknąć śmietany w kultowym daniu nie są w stanie. „Ja jestem ta biedniejsza, to jem bez śmietany”, „O śmietanie myślę NIE”, „Nie znam Włocha, który jadłby carbonarę ze śmietaną”, „Za robienie carbonary na śmietanie, wszystkie restauracje powinny iść do piekła i dopłacać za jej jedzenie!!!!” – to głosy przeciwników śmietany. Zwolennicy piszą: „Ja uwielbiam ze śmietaną boczkiem i świeżym tymiankiem a każdy niech je co mu smakuje”, „Zawsze tylko śmietana!”.
Czytaj też:
Czym różni się tani makaron od drogiego? Włoch pokazał zaskakujące różniceCzytaj też:
Carbonara to pyszny przepis na makaron. W tej wersji smakuje wszystkim w mojej rodzinie