Jeden dodatek do farszu sprawia, że pierogi smakują wybitnie. Zawsze robię podwójną porcję

Jeden dodatek do farszu sprawia, że pierogi smakują wybitnie. Zawsze robię podwójną porcję

Dodano: 
Pierogi
Pierogi Źródło: Unsplash
Bazą jest farsz jak do pierogów ruskich, czyli klasyczne połączenie ziemniaków i twarogu. Ale jeden dodatek idealnie podkręca smak.

Zaczęło się od tego, że moja przyjaciółka pokazała mi pierogi z nietypowym farszem: ziemniaki i koperek. I choć uwielbiam tę jej wersję, ostatnio postanowiłam zrobić to zupełnie inaczej i dodałam koperek do farszu jak na ruskie pierogi. Niby jedna prosta zmiana, a pierogi wyszły obłędnie smaczne. Teraz ruskie pierogi z koperkiem robię zawsze w większej ilości, aby część zamrozić na kolejny raz.

Jak zrobić pierogi z koperkiem?

Patent jest banalny: po prostu do farszu z ziemniaków i sera, dodaj jeszcze koperek. Ja zawsze do takiego farszu dodaję też przesmażoną cebulkę. Koperek sprawia, że całość nabiera przyjemnego aromatu i lekkości.

Jeśli masz swój sprawdzony przepis na ciasto na pierogi, śmiało go wykorzystaj, ale podaję też w przepisie swój sprawdzony, który wykorzystuję od lat. Można tu tak naprawdę zrobić dowolne ciasto (także najprostsze, czyli ciasto z mąki i wody, ale też ciasta z mąk bezglutenowych).

Przepis: Pierogi ruskie z koperkiem

Pomysł na pyszny farsz do pierogów.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
606 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli

farsz:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g twarogu
  • 4 łyżki posiekanego drobno koperku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masłem, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Szykowanie farszuCebulę drobno posiekaj i przesmaż na oliwie. Powinna się lekko zrumienić. Rozgnieć widelcem ziemniaki i ser. Dodaj cebulę, koperek, dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.
  3. Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep dobrze brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku (od wypłynięcia 3 minuty).

Z czym podawać pierogi z koperkiem?

Moja ulubiona wersja na te koperkowe ruskie, to pierogi podane z przesmażoną cebulką i dodatkowo udekorowane koperkiem. Można je też okrasić skwarkami albo zaserwować z łyżką kwaśnej śmietany. Pierogi można podać w wersji obiadowej z ulubionymi surówkami, np. surówką z kiszonej kapusty lub surówką z pekinki.

W najprostszej wersji: okraś gotowe pierogi odrobiną masła lub dobrej oliwy. Świetnie się sprawdzi także wyrazisty w smaku i bardzo zdrowy olej lniany.

Jak zamrozić pierogi ruskie z koperkiem?

Moja metoda na mrożenie pierogów to mrożenie ich na surowo. Zlepione, oprószone mąką pierożki układam na tackach, mrożę, a kiedy są gotowe, pakuję w woreczki w porcjach. To sprawia, że nie sklejają się podczas mrożenia. Tak przygotowane wrzucam potem na wrzątek i gotuję zwykle 2-3 minuty dłużej, niż te świeże.

Czytaj też:
Do ziemniaków wkrajam dwa chrupiące warzywa. Sekret tej sałatki to rewelacyjny sos
Czytaj też:
Zrób mizerię raz w ten sposób, a już nie wrócisz do śmietany. Sekret tkwi w szczególe