Zaczęło się od tego, że moja przyjaciółka pokazała mi pierogi z nietypowym farszem: ziemniaki i koperek. I choć uwielbiam tę jej wersję, ostatnio postanowiłam zrobić to zupełnie inaczej i dodałam koperek do farszu jak na ruskie pierogi. Niby jedna prosta zmiana, a pierogi wyszły obłędnie smaczne. Teraz ruskie pierogi z koperkiem robię zawsze w większej ilości, aby część zamrozić na kolejny raz.
Jak zrobić pierogi z koperkiem?
Patent jest banalny: po prostu do farszu z ziemniaków i sera, dodaj jeszcze koperek. Ja zawsze do takiego farszu dodaję też przesmażoną cebulkę. Koperek sprawia, że całość nabiera przyjemnego aromatu i lekkości.
Jeśli masz swój sprawdzony przepis na ciasto na pierogi, śmiało go wykorzystaj, ale podaję też w przepisie swój sprawdzony, który wykorzystuję od lat. Można tu tak naprawdę zrobić dowolne ciasto (także najprostsze, czyli ciasto z mąki i wody, ale też ciasta z mąk bezglutenowych).
Przepis: Pierogi ruskie z koperkiem
Pomysł na pyszny farsz do pierogów.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 606 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
farsz:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g twarogu
- 4 łyżki posiekanego drobno koperku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMasło rozpuść w rondelku i ostudź. Z mąki, wody, masłem, jajka i szczypty soli wyrób ciasto (powinno być lekko kleiste). Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Szykowanie farszuCebulę drobno posiekaj i przesmaż na oliwie. Powinna się lekko zrumienić. Rozgnieć widelcem ziemniaki i ser. Dodaj cebulę, koperek, dopraw solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.
- Gotowanie pierogówCiasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki i napełniaj farszem. Zlep dobrze brzegi. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku (od wypłynięcia 3 minuty).
Z czym podawać pierogi z koperkiem?
Moja ulubiona wersja na te koperkowe ruskie, to pierogi podane z przesmażoną cebulką i dodatkowo udekorowane koperkiem. Można je też okrasić skwarkami albo zaserwować z łyżką kwaśnej śmietany. Pierogi można podać w wersji obiadowej z ulubionymi surówkami, np. surówką z kiszonej kapusty lub surówką z pekinki.
W najprostszej wersji: okraś gotowe pierogi odrobiną masła lub dobrej oliwy. Świetnie się sprawdzi także wyrazisty w smaku i bardzo zdrowy olej lniany.
Jak zamrozić pierogi ruskie z koperkiem?
Moja metoda na mrożenie pierogów to mrożenie ich na surowo. Zlepione, oprószone mąką pierożki układam na tackach, mrożę, a kiedy są gotowe, pakuję w woreczki w porcjach. To sprawia, że nie sklejają się podczas mrożenia. Tak przygotowane wrzucam potem na wrzątek i gotuję zwykle 2-3 minuty dłużej, niż te świeże.
Czytaj też:
Do ziemniaków wkrajam dwa chrupiące warzywa. Sekret tej sałatki to rewelacyjny sosCzytaj też:
Zrób mizerię raz w ten sposób, a już nie wrócisz do śmietany. Sekret tkwi w szczególe