Jeśli masz ugotowane ziemniaki, zrobisz tę sałatkę w 10 minut. To danie proste i ekspresowe, a sekret tkwi nie tylko w sezonowych, świeżych warzywach, ale też wyrazistym sosie musztardowym z miodem.
Jak zrobić dobrą sałatkę ziemniaczaną?
Niezależnie od tego, jaką sałatkę ziemniaczaną chcesz zrobić, wybór odpowiednich ziemniaków ma tu ogromne znaczenie. Do sałatek najlepiej nadają się ziemniaki typu A, czyli o zwartym, lekko wilgotnym miąższu. Ich największą zaletą jest to, że po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują kształt, dzięki czemu sałatka wygląda estetycznie i ma przyjemną strukturę. Ziemniaki typu A są też delikatne w smaku, co sprawia, że świetnie komponują się z innymi składnikami – zarówno warzywami, jak i sosami. Popularne odmiany tego typu to m.in. Vineta, Denar czy Irga.
Ziemniaki mączyste, typ C, są zbyt kruche i po pokrojeniu mogą się rozpadać, przez co sałatka traci na wyglądzie i konsystencji. Z kolei ziemniaki typu B, półwczesne i bardziej uniwersalne, mogą być używane do sałatek, ale nie gwarantują aż tak dobrego efektu jak typ A. W marketach takie ziemniaki są często wprost opisane jako ziemniaki sałatkowe.
Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym krok po kroku
Sałatka ziemniaczana, którą lubię robić latem to proste połączenie ziemniaków, ogórków, rzodkiewek i aromatycznego koperku. Ale pazura całemu daniu dodaje tu sos musztardowy z miodem. Do jego przygotowania można wykorzystać ulubioną musztardę, ja w przepisie podałam musztardę francuską, która zawiera całe ziarenka gorczycy. To da ładny efekt już w gotowej sałatce. Do sosu najlepiej wybrać delikatny miód wielokwiatowy, ewentualnie miód lipowy.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem
Pomysł na sycące danie z warzyw.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 172 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 pęczek rzodkiewki
- 4 ogórki gruntowe
- 1/2 pęczka koperku
na sos:
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie sosuMusztardę wymieszaj z miodem, dodaj oliwę i energicznie wymieszaj, dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Robienie sałatkiZiemniaki, ogórki i rzodkiewki pokrój, koper posiekaj. Wymieszaj wszystko z sosem.
Gotową sałatkę zajadaj solo lub jako dodatek do mięs (także z grilla), ryb, czy dań wegetariańskich (np. panierowanych boczniaków lub warzywnych kotletów).
Czytaj też:
Biorę makaron i filet z kurczaka. Ekspresowo zamieniam je w pyszny, pożywny obiadCzytaj też:
Moje placuszki z cebuli biją na głowę krążki. Zrób teraz, znikną w chwilę