Do ziemniaków wkrajam dwa chrupiące warzywa. Sekret tej sałatki to rewelacyjny sos

Do ziemniaków wkrajam dwa chrupiące warzywa. Sekret tej sałatki to rewelacyjny sos

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Dream79
Sałatka ziemniaczana w tym wydaniu to danie idealne na lato. Może być lekkim obiadem, kolacją, ale też dodatkiem do mięs. Przepis jest prosty i szybki.

Jeśli masz ugotowane ziemniaki, zrobisz tę sałatkę w 10 minut. To danie proste i ekspresowe, a sekret tkwi nie tylko w sezonowych, świeżych warzywach, ale też wyrazistym sosie musztardowym z miodem.

Jak zrobić dobrą sałatkę ziemniaczaną?

Niezależnie od tego, jaką sałatkę ziemniaczaną chcesz zrobić, wybór odpowiednich ziemniaków ma tu ogromne znaczenie. Do sałatek najlepiej nadają się ziemniaki typu A, czyli o zwartym, lekko wilgotnym miąższu. Ich największą zaletą jest to, że po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują kształt, dzięki czemu sałatka wygląda estetycznie i ma przyjemną strukturę. Ziemniaki typu A są też delikatne w smaku, co sprawia, że świetnie komponują się z innymi składnikami – zarówno warzywami, jak i sosami. Popularne odmiany tego typu to m.in. Vineta, Denar czy Irga.

Ziemniaki mączyste, typ C, są zbyt kruche i po pokrojeniu mogą się rozpadać, przez co sałatka traci na wyglądzie i konsystencji. Z kolei ziemniaki typu B, półwczesne i bardziej uniwersalne, mogą być używane do sałatek, ale nie gwarantują aż tak dobrego efektu jak typ A. W marketach takie ziemniaki są często wprost opisane jako ziemniaki sałatkowe.

Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym krok po kroku

Sałatka ziemniaczana, którą lubię robić latem to proste połączenie ziemniaków, ogórków, rzodkiewek i aromatycznego koperku. Ale pazura całemu daniu dodaje tu sos musztardowy z miodem. Do jego przygotowania można wykorzystać ulubioną musztardę, ja w przepisie podałam musztardę francuską, która zawiera całe ziarenka gorczycy. To da ładny efekt już w gotowej sałatce. Do sosu najlepiej wybrać delikatny miód wielokwiatowy, ewentualnie miód lipowy.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ogórkiem

Pomysł na sycące danie z warzyw.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
172 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1/2 pęczka koperku

na sos:

  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie sosuMusztardę wymieszaj z miodem, dodaj oliwę i energicznie wymieszaj, dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  2. Robienie sałatkiZiemniaki, ogórki i rzodkiewki pokrój, koper posiekaj. Wymieszaj wszystko z sosem.

Gotową sałatkę zajadaj solo lub jako dodatek do mięs (także z grilla), ryb, czy dań wegetariańskich (np. panierowanych boczniaków lub warzywnych kotletów).

Czytaj też:
Biorę makaron i filet z kurczaka. Ekspresowo zamieniam je w pyszny, pożywny obiad
Czytaj też:
Moje placuszki z cebuli biją na głowę krążki. Zrób teraz, znikną w chwilę