Cebula jest zwykle dodatkiem do surówek: nadaje im wyrazistego smaku, przyjemnie chrupie i dodaje ostrości. Tym razem role się odwracają, bo to cebula jest gwiazdą naszej surówki do obiadu. Ostrość cebuli przełamuje tu kwaśny ogórek kiszony, a wszystko spaja prosty dressing z dodatkiem musztardy.
Jak zrobić surówkę z cebuli?
Do przygotowania tej surówki wybierz ulubioną cebulę, jednak zwróć uwagę, że od tego będzie też zależeć finalna ostrość. Najłagodniejsza opcja to cebula cukrowa, ale możesz też wybrać cebulę żółtą czy czerwoną. Można też wymieszać np. cebulę cukrową z cebulą czerwoną dla efektu kolorystycznego.
Cały przepis można by było streścić do jednego zdania: pokrój warzywa, dopraw i wymieszaj z dressingiem. Ten dressing to olej (lub oliwa) wymieszany z musztardą. I tu również wybór musztardy zależy od twoich preferencji, możesz postawić na słodką musztardę bawarską, przyjemnie pikantną musztardę chrzanową czy wybrać coś ostrzejszego.
Przepis: Surówka z cebuli i ogórka
Wyrazisty dodatek do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 82 w każdej porcji
Składniki
- 2 cebule
- 1 ogórek kiszony
- 1 łyżka soku z ogórków
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCebule i ogórka pokrój. Olej wymieszaj z musztardą.
- Robienie surówkiCebule wymieszaj z ogórkiem, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dodaj olej z musztardą i wymieszaj dokładnie całość.
Gotową surówkę możesz dodatkowo posypać posiekaną drobno natką pietruszki albo koperkiem.
Do czego podawać surówkę z cebuli i ogórka kiszonego?
Surówka z cebuli i ogórka to dodatek, który pasuje do wielu obiadowych dań. Możesz ją zaserwować m.in, do gotowanych, smażonych i pieczonych mięs, ale też dań z ziemniaków, np. kotletów ziemniaczanych, smażonej babki ziemniaczanej albo kopytek z dowolnym sosem. Surówka z cebuli jest też ciekawym dodatkiem do mięs z grilla, np, karkówki czy kaszanki.
Taka surówka to też doskonały dodatek do domowych burgerów: idealnie skomponuje się z wołowym kotletem, serem i sosem musztardowo-miodowym.
Czytaj też:
Nie uwierzysz, jakie to proste! Te kotlety ziemniaczane z mięsem znikają w migCzytaj też:
Wiejskie befsztyki ze starego przepisu. Wystarczy mięso mielone i proste dodatki