Masz ochotę na coś klasycznego, ale z nutką egzotyki? Poznaj korokke – japońskie krokiety ziemniaczane z mielonym mięsem, które cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. To proste w przygotowaniu danie zaskakuje bogactwem smaku i idealnym połączeniem chrupiącej panierki oraz wyrazistego nadzienia.
Co to jest korokke?
Korokke to kwintesencja japońskiej kuchni domowej. Złocista, chrupiąca panierka skrywa aksamitne purée ziemniaczane, wymieszane z aromatycznym nadzieniem. Nadzienie tradycyjnie przygotowywane jest z warzyw, mięsa lub owoców morza. Japońskie krokiety ziemniaczane przypominają nieco polskie kotlety ziemniaczane, ale dzięki azjatyckim przyprawom zaskakują smakiem.
Japońskie krokiety ziemniaczane można usmażyć na głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku. Świetnie do ich przygotowania sprawdzi się również frytkownica beztłuszczowa. Połączenie ziemniaków i mięsnego farszu sprawia, że są bardzo sycące i idealnie sprawdzą się jako lunch, obiad, a także kolacja.
Jak zrobić japońskie krokiety ziemniaczane korokke?
Korokke to danie, które przygotujesz bez wielkiego wysiłku. Na masę ziemniaczaną najlepsze są ziemniaki mączyste (purée ziemniaczane nie może być wilgotne). Ziemniaki piekę w mundurkach, a następnie delikatnie wybieram miąższ łyżką, przekładam do garnka i odparowuję na małym ogniu. Odparowane ziemniaki rozgniatam widelcem i łączę z podsmażonym mięsem mielonym (masa nie musi być idealnie gładka) oraz śmietanką kremówką. Tak przygotowana masa na korokke trafia na 1 godzinę do lodówki, a gdy stężeje, formuję z niej okrągłe krokiety, które panieruję w panierce panko.
Przepis: Japońskie krokiety ziemniaczane (korokke)
Krokiet z ziemniaków i mielonego mięsa świetnie smakują z pikantnym sosem na bazie majonezu i świeżymi warzywami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Japońska
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 647 w każdej porcji
Składniki
- 500 g surowych ziemniaków
- 300 g mielonej wołowiny
- 1 mała cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki klarowanego masła
- pieprz
Dodatkowo:
- 500 ml oleju do smażenia
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 8 łyżek panierki panko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj i ugotuj lub upiecz w mundurkach do miękkości. Gotowe ziemniaki obierz bądź przekrój na pół i wyjmij miąższ łyżką, a następnie odparuj na małym ogniu.
- Przygotowanie mięsaW rondlu z grubym dnem lub na patelni rozgrzej klarowane masło i zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj mięso i smaż, rozbijając duże grudki, aż się przyrumieni i zeszkli. Dopraw mięso świeżo zmielonym pieprzem, cukrem, sosem sojowym oraz sosem ostrygowym. Wskazówka: do mięsa możesz również dodać np. przyprawę do dań kuchni azjatyckiej, pokrojoną w małą kostkę marchewkę, pokrojoną w małą kostkę papryczkę chili, starty na tarce korzeń imbiru.
- Łączenie składników i chłodzenieWymieszaj mięso z ziemniakami oraz śmietanką kremówką. Opcjonalnie dopraw masę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ubij masę ziemniaczano-mięsną łyżką i wstaw do lodówki.
- Formowanie i panierowanieZe schłodzonej masy formuj owalne kotlety lub niewielkie kulki. Obtaczaj krokiety w mące pszennej, roztrzepanym jajku i panierce panko.
- SmażenieW rondlu z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż korokke z obu stron na złoty kolor.
Gotowe japońskie krokiety ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z czym podawać kotlety ziemniaczane z mięsem?
Japońskie krokiety ziemniaczane są tradycyjnie podawane z:
- sosem tonkatsu – ten sos przygotujesz, mieszając keczup, sos Worcestershire, sos ostrygowy i odrobinę cukru.
- poszatkowaną kapustą – surowa, drobno poszatkowana biała kapusta to klasyczny dodatek do japońskich krokietów ziemniaczanych,
- miseczką ugotowanego lub smażonego ryżu.
Możesz jednak postawić na tradycyjne, polskie dodatki i podać korokke z filiżanką czerwonego barszczu, sosem pieczarkowym, sosem pomidorowym lub zimnym sosem czosnkowym.
Czytaj też:
Miękkie kluseczki smażę z pysznymi dodatkami. Ten bezmięsny obiad smakuje bajecznieCzytaj też:
Ziemniaki z obiadu zamieniam w pyszne gniazdka. Genialnie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują