Wiejskie befsztyki ze starego przepisu. Wystarczy mięso mielone i proste dodatki

Wiejskie befsztyki ze starego przepisu. Wystarczy mięso mielone i proste dodatki

Dodano: 
Formowanie befsztyków
Formowanie befsztyków Źródło: Shutterstock / Springlane
Wiejskie befsztyki wołowe to przepis, którego siłą jest prostota, a mięso gra tu główną rolę. To danie łatwe i szybkie do przygotowania.

Kiedy spojrzysz na ten przepis, chyba zgodzisz się z nami, że w prostocie tkwi siła. To przepis znaleziony w wycinkach ze starych gazet. Bazą jest mięso mielone wołowe, a dodatek cebuli tylko podkreśla jego smak. To doskonałe mięso do obiadu, ale też do podania na bułce.

Jak zrobić wiejskie befsztyki?

W starym przepisie należy wziąć pół kilo wołowego mięsa i samodzielnie je zmielić na grubszym sitku. Jeśli masz taką możliwość – warto. Wówczas wiesz, co dokładnie mielisz. Oczywiście dziś można też sięgnąć po gotowe już mielone mięso, ale tu od razu rada: w dobrych sklepach mięsnych można poprosić o zmielenie wybranych kawałków mięs i polecamy z takiej opcji korzystać.

Mielone wołowe mieszamy tylko z wodą, a na wyrabianie mięsa trzeba poświęcić dłuższą chwilę. Dzięki temu nabierze pulchności, a gotowe befsztyki będą miały idealną konsystencję. Bardzo ważne: befsztyki solimy dopiero po usmażeniu. W przepisie podajemy, aby smażyć je na rozgrzanym tłuszczu, ale można je też usmażyć bez tłuszczu. W obu przypadkach kluczowe jest, aby robić to na dobrej patelni, do której mięso nie przywrze.

Dodatkiem, który podkreśli smak mięsa, jest tu cebula. Wystarczy podsmażyć ją i doprawić. Pod koniec smażenia można do cebuli dodać odrobinę masła, które ją apetycznie skarmelizuje.

Przepis: Wiejskie befsztyki

Pomysł na mięso mielone.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaDo wołowiny dodaj wodę i starannie wyrób. Z masy uformuj okrągłe befsztyki o grubości 2 cm, oprósz je lekko mąką i smaż na gorącym tłuszczu. Gotowe befsztyki dopraw solą i pieprzem.
  2. Szykowanie cebuli i wykańczanie daniaCebulę pokrój i podsmaż na oleju. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj befsztyki z porcją cebuli.

Jak podawać wiejskie befsztyki?

Tak przygotowane mięso jest świetnym dodatkiem do klasycznych obiadów z ziemniakami. Do tego dołóż na przykład buraczki lub surówkę z kiszonej kapusty. Befsztyki można też podawać na chlebie lub bułce: połóż je na pieczywie razem z porcją cebuli, dodaj plastry kiszonych ogórków i udekoruj zieleniną, np. natką pietruszki.

Czytaj też:
Roladki wieprzowe z tym nadzieniem smakują obłędnie. Nie uwierzysz, jak łatwo je zrobić
Czytaj też:
Kuroń w 15 minut zrobił genialne danie z makaronem. Sekret to kremowy, zielony sos

Źródło: smaki.pl