Sałatka z wątróbką to prosta sałatka z kilku składników. Bazą jest tania wątróbka, dlatego ta sałatka nie zrujnuje portfela, a wszyscy się nią najedzą. Taka sałatka to dobry pomysł nie tylko na przyjęcie. Można ją zaserwować jako kolację albo zabrać jako posiłek do pracy.
Jak zrobić sałatkę z wątróbką?
Sekretem jest odpowiednie usmażenie wątróbki, tak aby nie była twarda. Ważne są dwie rzeczy. Przede wszystkim wątróbki nie soli się przed smażeniem, a dopiero na sam koniec. Druga zasada, a właściwie patent na smaczną wątróbkę to dodanie masła w trakcie smażenia. To ono sprawi, że smaki dosłownie eksplodują, a wątróbka lekko się skarmelizuje. Można dodatek masła pominąć, ale zdecydowanie będzie to ze szkodą dla smaku wątróbki i całego dania.
Jednym ze składników sałatki są przesmażone bataty, ale w sezonie może to być także dynia (przyrządź ją dokładnie tak samo). W ten sam sposób można również przyrządzić marchewkę, która też będzie pasowała do tej sałatki. A wszystko przełamują soczyste winogrona, które są nie tylko dekoracją sałatki, ale i smacznym jej elementem. Jeśli to możliwe, wybierz winogrona bezpestkowe.
Przepis: Sałatka z wątróbką
Sycąca sałatka z wątróbką drobiową.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 466 w każdej porcji
Składniki
- 300 g wątróbki drobiowej
- 1 mały batat
- 1 kiść zielonych winogron
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie wątróbki i batataWątróbkę oczyść i kładź na rozgrzany na patelni olej. Smaż z obu stron, dodaj łyżkę masła i smaż jeszcze chwilę. Na koniec dopraw sola i pieprzem. Na drugiej patelni usmaż batata pokrojonego w drobną kostkę. Wrzuć warzywo na olej, smaż ok. 5 minut, po czym dodaj łyżkę masła, dopraw solą, pieprzem i smaż kolejne 5 minut do miękkości. Na koniec skrop batata sokiem z cytryny.
- Robienie sałatkiOstudzoną wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki. Układaj na półmisku wątróbkę, posyp batatami i ułóż na wszystkim połówki winogron. Możesz dodatkowo skropić sałatkę oliwą. Posyp na koniec uprażonym na suchej patelni sezamem.
Jak podawać sałatkę z wątróbką?
Sałatka wygląda bardzo efektownie ułożona na liściach sałaty (patrz zdjęcie) albo innych zielonych liści, np. rukoli czy szpinaku. Sałatka z wątróbką doskonale smakuje jedzona z chrupiącymi grzankami. Wystarczy, że posmarujesz odrobiną masła kromki z bagietki (może to być masełko czosnkowe lub ziołowe) i zrumienisz je na patelni lub w piekarniku.
Sałatkę możesz też śmiało zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy jako pyszny posiłek w ciągu dnia.
Czytaj też:
Gotowane ziemniaki zamieniam w pożywną sałatkę. Dorzucam tylko dwa proste składnikiCzytaj też:
Pysznych sałatek nigdy dość. W tej główną rolę grają makaron i suszone pomidory