Genialny przepis na tanią sałatkę z wątróbką. Zachwyć gości efektownym daniem na każdą okazję

Genialny przepis na tanią sałatkę z wątróbką. Zachwyć gości efektownym daniem na każdą okazję

Dodano: 
Sałatka z wątróbką
Sałatka z wątróbką Źródło: Shutterstock / Anton Parkhomenko
Sałatka z wątróbką? Po stokroć tak! To przepis na prostą, a efektowną i smaczną sałatkę, którą śmiało możesz podać swoim gościom. Danie zawsze się sprawdza.

Sałatka z wątróbką to prosta sałatka z kilku składników. Bazą jest tania wątróbka, dlatego ta sałatka nie zrujnuje portfela, a wszyscy się nią najedzą. Taka sałatka to dobry pomysł nie tylko na przyjęcie. Można ją zaserwować jako kolację albo zabrać jako posiłek do pracy.

Jak zrobić sałatkę z wątróbką?

Sekretem jest odpowiednie usmażenie wątróbki, tak aby nie była twarda. Ważne są dwie rzeczy. Przede wszystkim wątróbki nie soli się przed smażeniem, a dopiero na sam koniec. Druga zasada, a właściwie patent na smaczną wątróbkę to dodanie masła w trakcie smażenia. To ono sprawi, że smaki dosłownie eksplodują, a wątróbka lekko się skarmelizuje. Można dodatek masła pominąć, ale zdecydowanie będzie to ze szkodą dla smaku wątróbki i całego dania.

Jednym ze składników sałatki są przesmażone bataty, ale w sezonie może to być także dynia (przyrządź ją dokładnie tak samo). W ten sam sposób można również przyrządzić marchewkę, która też będzie pasowała do tej sałatki. A wszystko przełamują soczyste winogrona, które są nie tylko dekoracją sałatki, ale i smacznym jej elementem. Jeśli to możliwe, wybierz winogrona bezpestkowe.

Przepis: Sałatka z wątróbką

Sycąca sałatka z wątróbką drobiową.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
466 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 mały batat
  • 1 kiść zielonych winogron
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie wątróbki i batataWątróbkę oczyść i kładź na rozgrzany na patelni olej. Smaż z obu stron, dodaj łyżkę masła i smaż jeszcze chwilę. Na koniec dopraw sola i pieprzem. Na drugiej patelni usmaż batata pokrojonego w drobną kostkę. Wrzuć warzywo na olej, smaż ok. 5 minut, po czym dodaj łyżkę masła, dopraw solą, pieprzem i smaż kolejne 5 minut do miękkości. Na koniec skrop batata sokiem z cytryny.
  2. Robienie sałatkiOstudzoną wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki. Układaj na półmisku wątróbkę, posyp batatami i ułóż na wszystkim połówki winogron. Możesz dodatkowo skropić sałatkę oliwą. Posyp na koniec uprażonym na suchej patelni sezamem.

Jak podawać sałatkę z wątróbką?

Sałatka wygląda bardzo efektownie ułożona na liściach sałaty (patrz zdjęcie) albo innych zielonych liści, np. rukoli czy szpinaku. Sałatka z wątróbką doskonale smakuje jedzona z chrupiącymi grzankami. Wystarczy, że posmarujesz odrobiną masła kromki z bagietki (może to być masełko czosnkowe lub ziołowe) i zrumienisz je na patelni lub w piekarniku.

Sałatkę możesz też śmiało zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy jako pyszny posiłek w ciągu dnia.

Czytaj też:
Gotowane ziemniaki zamieniam w pożywną sałatkę. Dorzucam tylko dwa proste składniki
Czytaj też:
Pysznych sałatek nigdy dość. W tej główną rolę grają makaron i suszone pomidory