Dzięki domowemu zakwasowi z buraków możesz przygotować nie tylko czysty barszcz wigilijny, ale także barszcz zabielany śmietaną. Ten drogocenny płyn nadaje się także do bezpośredniego spożycia. A warto sięgać po niego regularnie, bo działa jak naturalny probiotyk i pomaga utrzymać zdrową florę bakteryjną. Polecam go szczególnie w przypadku problemów z zaparciami lub niestrawnością. Pyszne i zdrowe są także kiszone buraki z zakwasu. Są one idealną bazą wielu sałatek np. sałatki z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka, ogórka kiszonego i cebuli.
Jak zrobić wyrazisty zakwas buraczany?
Lista składników na zakwas buraczany jest krótka, a ich zakup tani. Przygotowanie go zajmuje kwadrans, a później pozostaje już tylko uzbroić się w cierpliwość, by składniki się ukisiły. Zakwas z mojego przepisu ma wyjątkowo wyrazisty smak, a to za sprawą jednego triku. Przed dodaniem liści laurowych, ziela angielskiego i czarnego pieprzu, przyprawy te prażę na suchej patelni.
Przepis: Zakwas buraczany
Zakwas z buraków jest pyszny, zdrowy i tani w przygotowaniu.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg buraków
- 1 i 1/2 litra wody
- 1 główka czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 i 1/2 łyżki soli kamiennej
Sposób przygotowania
- Uszykowanie solankiZagotuj 1 i 1/2 litra wody i pozostaw do ostudzenia. Gdy woda przestygnie, dodaj 1 i 1/2 łyżki soli kamiennej do przetworów i wymieszaj.
- KrojenieBuraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do dużego słoika na kiszonki lub do kamionkowego garnka. Podziel główkę czosnku na pojedyncze ząbki. Każdy ząbek czosnku przekrój na pół lub zgnieć nożem i dodaj do naczynia z burakami.
- Przygotowanie przyprawUpraż liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz na suchej patelni. W tym celu rozgrzej mocno patelnię i przez 2-3 minuty podgrzewaj przyprawy na średniej mocy. Uważaj, żeby się nie przypaliły, a następnie dodaj je do naczynia z pokrojonymi burakami i czosnkiem.
- Dodanie solankiBuraki z czosnkiem i przyprawami zalej letnią solanką – solanka powinna sięgać do poziomu warzyw.
- KiszenieZakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na 7 dni. Jeżeli przygotowujesz zakwas buraczany w kamionkowym garnku, to przykryj naczynie talerzykiem.
Porada: domowy zakwas buraczany przecedź przez sitko lub gazę i przechowuj w lodówce przez około dwa do trzech tygodni. Ważne jednak, by trzymać go w szczelnie zamkniętym pojemniku – słoiku lub szklanej butelce. A gdy zobaczysz, że płynu zaczyna brakować, niezwłocznie nastaw nowy zakwas, by w okresie jesienno-zimowy czerpać korzyści z picia tego zdrowego napoju.
Zakwas buraczany – przydatne wskazówki
Na zakwas wybierz zdrowe i jędrne buraki. Sprawdź, czy warzywa nie mają stęchłego zapachu. Do spożycia nie nadają się również warzywa o nieprzyjemnym zapachu pleśni. Mam też kilka cennych porad. Oto one:
- Jeżeli chcesz przyspieszyć proces kiszenia, to dodaj do zakwasu piętkę z chleba razowego.
- Do słoika z burakami i solanką możesz również dodać kawałek korzenia chrzanu.
- Buraki z zakwasu możesz zetrzeć na tarce i dodać do barszczu czerwonego lub wykorzystać do sałatki.
Czytaj też:
Kroję surowego buraka i robię z niego domowy syrop. Wzmacnia organizm i działa wykrztuśnieCzytaj też:
Do tartych buraczków dorzucam czosnek i chrupiący dodatek. Tę surówkę mogę jeść codziennie