Wyrazisty zakwas buraczany szykuję w 15 minut. Poznaj sekret mojej receptury

Wyrazisty zakwas buraczany szykuję w 15 minut. Poznaj sekret mojej receptury

Dodano: 
Zakwas buraczany
Zakwas buraczany Źródło: Shutterstock / Kingapl
Zakwas buraczany to nie tylko baza barszczu czerwonego, ale też pyszny napój o prozdrowotnych właściwościach. Domowy zakwas z buraków przygotujesz w kilkanaście minut. Po 7 dniach zakwas jest gotowy. Sprawdź, jak zrobić aromatyczny zakwas z buraków.

Dzięki domowemu zakwasowi z buraków możesz przygotować nie tylko czysty barszcz wigilijny, ale także barszcz zabielany śmietaną. Ten drogocenny płyn nadaje się także do bezpośredniego spożycia. A warto sięgać po niego regularnie, bo działa jak naturalny probiotyk i pomaga utrzymać zdrową florę bakteryjną. Polecam go szczególnie w przypadku problemów z zaparciami lub niestrawnością. Pyszne i zdrowe są także kiszone buraki z zakwasu. Są one idealną bazą wielu sałatek np. sałatki z dodatkiem ugotowanego na twardo jajka, ogórka kiszonego i cebuli.

Jak zrobić wyrazisty zakwas buraczany?

Lista składników na zakwas buraczany jest krótka, a ich zakup tani. Przygotowanie go zajmuje kwadrans, a później pozostaje już tylko uzbroić się w cierpliwość, by składniki się ukisiły. Zakwas z mojego przepisu ma wyjątkowo wyrazisty smak, a to za sprawą jednego triku. Przed dodaniem liści laurowych, ziela angielskiego i czarnego pieprzu, przyprawy te prażę na suchej patelni.

Przepis: Zakwas buraczany

Zakwas z buraków jest pyszny, zdrowy i tani w przygotowaniu.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 1 główka czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 i 1/2 łyżki soli kamiennej

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie solankiZagotuj 1 i 1/2 litra wody i pozostaw do ostudzenia. Gdy woda przestygnie, dodaj 1 i 1/2 łyżki soli kamiennej do przetworów i wymieszaj.
  2. KrojenieBuraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do dużego słoika na kiszonki lub do kamionkowego garnka. Podziel główkę czosnku na pojedyncze ząbki. Każdy ząbek czosnku przekrój na pół lub zgnieć nożem i dodaj do naczynia z burakami.
  3. Przygotowanie przyprawUpraż liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz na suchej patelni. W tym celu rozgrzej mocno patelnię i przez 2-3 minuty podgrzewaj przyprawy na średniej mocy. Uważaj, żeby się nie przypaliły, a następnie dodaj je do naczynia z pokrojonymi burakami i czosnkiem.
  4. Dodanie solankiBuraki z czosnkiem i przyprawami zalej letnią solanką – solanka powinna sięgać do poziomu warzyw.
  5. KiszenieZakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na 7 dni. Jeżeli przygotowujesz zakwas buraczany w kamionkowym garnku, to przykryj naczynie talerzykiem.

Porada: domowy zakwas buraczany przecedź przez sitko lub gazę i przechowuj w lodówce przez około dwa do trzech tygodni. Ważne jednak, by trzymać go w szczelnie zamkniętym pojemniku – słoiku lub szklanej butelce. A gdy zobaczysz, że płynu zaczyna brakować, niezwłocznie nastaw nowy zakwas, by w okresie jesienno-zimowy czerpać korzyści z picia tego zdrowego napoju.

Zakwas buraczany – przydatne wskazówki

Na zakwas wybierz zdrowe i jędrne buraki. Sprawdź, czy warzywa nie mają stęchłego zapachu. Do spożycia nie nadają się również warzywa o nieprzyjemnym zapachu pleśni. Mam też kilka cennych porad. Oto one:

  • Jeżeli chcesz przyspieszyć proces kiszenia, to dodaj do zakwasu piętkę z chleba razowego.
  • Do słoika z burakami i solanką możesz również dodać kawałek korzenia chrzanu.
  • Buraki z zakwasu możesz zetrzeć na tarce i dodać do barszczu czerwonego lub wykorzystać do sałatki.

Czytaj też:
Kroję surowego buraka i robię z niego domowy syrop. Wzmacnia organizm i działa wykrztuśnie
Czytaj też:
Do tartych buraczków dorzucam czosnek i chrupiący dodatek. Tę surówkę mogę jeść codziennie