Burak to warzywo, które nadaje się nie tylko na jarzynkę czy barszcz. Zawiera tyle cennych składników, że można go też wykorzystać w celach leczniczych. Bardzo łatwo da się z niego zrobić syrop, który jest niezrównany w leczeniu kaszlu i przeziębień. Warto wiedzieć, jak go przygotować.
Jakie cenne składniki zawiera burak?
Burak to warzywo nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.
- Burak zachwyca pięknym kolorem, za którym kryją się cenne składniki. Są to barwniki, które mają silne działanie przeciwutleniające. Działają też przeciwzapalnie, oczyszczająco i pomagają neutralizować wolne rodniki. Dzięki temu chronią serce i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.
- Warzywo to zawiera też naturalne związki azotowe, które korzystnie wpływają na krążenie.
- Buraki stanowią dobre źródło żelaza niehemowego, które wspomaga produkcję hemoglobiny i transport tlenu w organizmie. Dzięki temu buraki zmniejszają zmęczenie i wspierają leczenie anemii.
- Warzywo to stanowi też dobre źródło potasu, który dba o prawidłowe ciśnienie krwi i wspomaga funkcjonowanie mięśni.
- Poza tym burak dostarcza też manganu, który bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Dba też o zdrowe kości.
- W burakach znajduje się też kwas foliowy, który korzystnie wpływa na układ nerwowy. Jest on szczególnie istotny dla kobiet w ciąży, bo kwas foliowy wspomaga prawidłowy rozwój płodu i zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych.
- W tym czerwonym warzywie drzemie też sporo witaminy C. Jako silny przeciwutleniacza, wspiera ona układ odpornościowy, a także zwiększa przyswajanie żelaza.
- Buraki stanowią także źródło błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Pierwszy reguluje poziom cholesterolu we krwi, drugi przyspiesza przemianę materii.
Jak zrobić domowy syrop z buraka?
Do przygotowania domowego syropu z buraka potrzebny jest duży burak. Oczywiście można go zastąpić dwoma mniejszymi. Warzywo należy umyć, obrać i pokroić w plastry. Umieszcza się je w czystym słoju i przesypuje 2-3 łyżkami cukru. Zamiast cukru można użyć miód, jeśli nie ma się na niego uczulenia. Naczynie należy przykryć i odstawić na 12-24 godziny w ciepłe miejsce. Cukier lub miód „wyciągną” sok z buraka i powstanie słodki syrop. Gotowy syrop należy przecedzić do słoiczka, zamknąć i trzymać w lodówce. Trzeba go zużyć w ciągu kilku dni.
Syrop ten nie tylko wzmacnia i poprawia krążenie. Działa też przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Z tego powodu jest pomocny zwłaszcza przy mokrym kaszlu.
Jak zażywać syrop z buraka?
Syrop z buraka jest na tyle łagodny, że można go podawać dorosłym i dzieciom. W czasie przeziębienia i trwającego kaszlu należy go stosować regularnie, najlepiej 1 łyżkę syropu kilka razy dziennie.
Czytaj też:
Syrop z sosny robię bez gotowania. Wystarczy zasypać cukrem, a smak będzie wyjątkowyCzytaj też:
Najlepszy przepis na syrop z bzu czarnego. W maju robię zapas na cały rok, by zwalczać nim infekcje