To jedna z najprostszych surówek do obiadu, a mało kto ją robi. W moim domu pojawia się bardzo często, bo wszystkim smakuje, a robię ją ekspresowo. Bazą dodatku są surowe buraki, które nie tylko są niesamowicie zdrowe, ale też smakują wyśmienicie. Dodaję do nich czosnek, orzechy włoskie oraz prosty dwuskładnikowy sos i stają jeszcze przyjemniejsze. Orzechy włoskie to coś, co jesienią niemal każdy ma w kuchni i moim zdaniem do dań wytrawnych powinny być używane znacznie częściej. W tej surówce są wręcz fantastyczne. Zrób ją i sprawdź, czy i ciebie zachwyci.
Jak zrobić wybitną surówkę z buraczków?
Uszykowanie tego dodatku do obiadu to przysłowiowa bułka z masłem. Musisz tylko oczyścić warzywa, rozdrobnić je i połączyć z posiekanymi orzechami włoskimi, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Po oprószeniu solą i pieprzem możesz już podawać. Prawda, że jest to ekspresowy smakołyk?
Przepis: Surówka z buraczków z orzechami włoskimi
Znakomity dodatek do obiadu z chrupiącym produktem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 183 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie buraki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBuraki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Czosnek pozbaw łupin i przeciśnij przez praskę. Orzechy włoskie posiekaj.
- Składanie surówki z burakówBuraki, czosnek i orzechy wrzuć do miski. Dodaj oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
Jak podawać nietuzinkowy dodatek do obiadu?
Ta prosta surówka pasuje do wielu dań. Sprawdzi się zarówno w towarzystwie ziemniaków i tradycyjnego schabowego, jak i wraz z jarskimi kotletami jajecznymi lub pieczonym schabem i ugotowaną na sypko kaszą. U mnie w domu często jest też dodatkiem do soczystych kotletów mielonych oraz zapiekanych piersi z kurczaka.
Inne warianty surówki z buraczków
Czasami zastępuję czosnek chrzanem, a oliwę z oliwek i sok z cytryny podmieniam na śmietanę. Uzyskuję wtedy jeszcze bardziej wyrazistą w smaku surówkę, która wciąż pasuje do wielu dań obiadowych. Zamiast świeżego czosnku zdarza mi się też sięgać po przyprawę w proszku. Bywa też, że doprawiam moją surówkę z buraczków tymiankiem lub majerankiem. Te zioła fantastycznie tu pasują i jeżeli tylko kotlety, do których ją podajesz, nie są bardzo wyraziste, polecam ich użyć.
Pyszny dodatek do obiadu możesz też w prosty sposób przemienić w samodzielne danie. Wrzuć odcedzoną ciecierzycę z puszki, dodaj pokrojoną w kosteczkę szynkę, pokruszoną fetę albo podsmażoną wraz z ziołami pierś kurczaka. Takie kompozycje świetnie sprawdzą się jako lunch do pracy.
Czytaj też:
Z kapusty kiszonej i 3 składników robię prostą surówkę na piątkowy obiad. Smakuje jak z restauracjiCzytaj też:
Szatkuję dwa tanie warzywa i dodaję do nich zdrowe nasionka. Ta surówka jest przepyszna