Te proste kulki zasługują na miano superfood. Są idealne na kolację albo jako przekąska do pracy

Te proste kulki zasługują na miano superfood. Są idealne na kolację albo jako przekąska do pracy

Dodano: 
Kulki z kaszy i buraka
Kulki z kaszy i buraka Źródło: Materiały prasowe / godonepr
Przepis na te pyszne kulki stworzyła dietetyczka. Są zdrowe, sycące, smaczne, a do tego łatwe w przygotowaniu.

Pieczone kulki z kaszy i buraka to prosta w przygotowaniu przekąska, której zalety można długo wymieniać. Są idealne na lekki lunch, mogą być również podane jako zdrowa kolacja, możesz je też zapakować dzieciom do szkoły. Autorką przepisu jest Natalia Dziok, dietetyczka i ekspertka marki Breville. – Te małe kulki są nie tylko pyszne, ale także proste w przygotowaniu, co sprawia, że idealnie sprawdzą się w codziennym jadłospisie – zachęca.

Kasza jaglana i buraki to połączenie idealne

Kasza jaglana, będąca źródłem białka i błonnika, ale również żelaza czy cynku, wspiera układ trawienny oraz dostarcza energii na długie godziny. Nie bez powodu jest nazywana superfoodem. W połączeniu z burakami tworzy nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy duet. – Połączenie kaszy jaglanej z burakiem nie tylko tworzy harmonijną kompozycję smaków, ale również przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Buraki są bogate w antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne jak potas, magnez czy witamina C, a ich regularne spożywanie może korzystnie wpływać na ciśnienie krwi i wydolność organizmu – podkreśla Natalia Dziok.

Jak zrobić kulki z kaszy i buraka?

Do zrobienia kulek potrzeby jest ugotowany lub upieczony burak (można tu wykorzystać również gotowe, gotowane buraki). Przygotowanie całego dania jest dziecinnie proste, bo wystarczy wymieszać ze sobą składniki uformować kulki, a następnie je upiec. Można to zrobić zarówno w tradycyjnym piekarniku, jak i w airfryerze.

Przepis można nieco modyfikować według własnych upodobań i tego, co akurat masz w kuchni. Ser feta można zastąpić serem kozim, a zioła prowansalskie inną ziołową przyprawą, np. oregano. Do zrobienia kulek warto wykorzystać mąkę pełnoziarnistą.

Przepis: Kulki z kaszy i buraków

Zdrowa przekąska bez smażenia.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
457 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 średni ugotowany burak
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki sera feta
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKaszę przepłucz i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Buraka zetrzyj na drobnej tarce.
  2. Robienie kulekW dużej misce połącz przestudzoną kaszę z burakiem, dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę oraz przyprawy – sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy i uformuj z niej małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Pieczenie kulekSkrop kulki oliwą i upiecz w airfryerze lub w piekarniku – w temperaturze 180°C przez 10-15 minut, aż nabiorą złotego koloru i chrupkości.

Gotowe kulki można podawać z ulubionymi sosami.

Czytaj też:
Zamiast łykać multiwitaminę, pij ten zielony koktajl. Jest idealny na śniadanie i do pracy
Czytaj też:
Ugotowane buraki i kilka dodatków zmieniam w pyszną gruzińską przekąskę. Przepis mam od koleżanki