Te śliwki szwagierki biją na głowę nawet powidła mojej babci. Wzięłam od niej ten prosty przepis

Te śliwki szwagierki biją na głowę nawet powidła mojej babci. Wzięłam od niej ten prosty przepis

Dodano: 
Kiszone śliwki
Kiszone śliwki Źródło: Shutterstock / Grażyna Kownacka
Kiszone śliwki robi się szybko i sprawnie, a ich smak mile zaskakuje. Przepis mojej szwagierki nigdy nie zawodzi i gorąco polecam ci jego przetestowanie.

Z kiszonymi śliwkami po raz pierwszy spotkałam się dopiero niedawno. Wiedziałam, że owoce też można przyrządzać w solance, ale śliwki bardziej kojarzyły mi się z deserami. W końcu babcia zawsze smażyła powidła i dodawała je do ciast czy naleśników.

Kiszonkę od mojej szwagierki zjadłam jednak z ogromną przyjemnością. Wzięłam od razu przepis, bo nie wyobrażam sobie, by mogło ich zabraknąć w mojej spiżarce w tym roku. Okazało się, że wykonanie jest tak banalne, że dziecko by sobie poradziło.

Jak zrobić kiszone śliwki?

Te śliwki do słoika przy dobrym zaplanowaniu pracy przygotujesz nawet w kwadrans. Musisz tylko oczyścić owoce, ułożyć je w słoikach z przyprawami i zalać to wszystko letnią solanką. Resztę pracy wykona już czas. Kiszone śliwki będą gotowe do spożycia po mniej więcej 2 tygodniach.

Przepis: Kiszone śliwki

Pyszna odsłona jesie

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
112 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 goździki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie owocówŚliwki umyj, usuń ogon. Owoce przecinaj na pół i pozbawiaj pestek.
  2. Gotowanie zalewyWodę wlej do garnka. Wsyp sól kamienną i cukier. Zagotuj. Rozpuść dodatki, a następnie ostudź.
  3. Nastawianie kiszonych śliwekKawałki owoców ułóż w wyparzonych słoikach z nieuszkodzonymi nakrętkami. Między nimi umieść liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Zalej wszystko przestudzoną solanką i zakręć naczynia. Odstaw je w ciepłe miejsce na kilka dni.

Jak podać kiszone śliwki?

Kiszone śliwki są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Możesz podawać je jako przekąskę, dodawać do sałatek, pieczonych i duszonych mięs, a także ulubionych serów. Świetnie sprawdza się również jako składnik wypieków, takich jak chleb czy ciasta. Ciekawą opcją jest też wykorzystanie kiszonki do zrobienia sosu lub marynaty.

Inne warianty śliwek do słoika

Kiszone śliwki możesz nastawić z dodatkiem innych przypraw. Cynamon i kardamon też dodadzą śliwkom ciekawego smaku i aromatu. Niektórzy do zestawu szwagierki dorzucają jeszcze czosnek. Jeśli się na niego zdecydujesz, polecam obrać go z łupiny i pokroić na kawałki. Wtedy smak będzie głębszy. Podobnie przygotuj cebulę, a uzyskasz nieco ostrzejsze kiszone śliwki. Dodanie chili w kawałku natomiast sprawi, że kiszonka będzie miała jeszcze więcej charakteru.

Słyszałam też o śliwkach do słoika z dodatkiem innych owoców. Pasować będą np. jabłka i gruszki. Śliwki dobrze parują się również dynią i osobiście zamierzam sprawdzić, czy będą smaczne również po ukiszeniu.

Zamiast cukru do zalewy możesz dodać miód lub inny słodki syrop np. klonowy czy z agawy. Możesz też przyrządzić kiszone śliwki bez takiego dodatku. Wtedy będą bardziej kwaśne.

Czytaj też:
Cytryny wypełniam solą i wkładam do słoika. To mistrzowski patent na pyszny dodatek do mięs
Czytaj też:
Wkładam pomidory do słoików, dodaję przyprawy i zalewam solanką. Nietypowa kiszonka zaskakuje smakiem i aromatem