Jeśli szukasz pomysłu na szybką, ale smaczną przekąskę, to ten przepis jest dla ciebie. To proste roladki z gotowej tortilli i wędzonego łososia. Mogą być lekką kolacją, przekąską między posiłkami czy przekąską na imprezę, także na spotkania przy świątecznym stole. Już teraz warto zapisać inspirację i zrobić te roladki również na domówkę podczas nocy sylwestrowej. A teraz? Po prostu je zrób i zajadaj, a jeśli coś zostanie, spakuj jako pożywną przekąskę do pracy.
Jak zrobić ekspresowe roladki z łososiem?
Do zrobienia prostych roladek z łososiem możesz wykorzystać dowolne, gotowe tortille, także pełnoziarniste, czy tortille z dodatkami (np. z ziarnami czy szpinakiem). Do tego wystarczy dołożyć kremowy serek, wędzonego na zimno łososia i zielone liście szpinaku.
Jaki serek wybrać do roladek z łososiem? Może to być zwykły serek śmietankowy typu philadelphia, mocno kremowy i lekko słony, ale mogą to być także twarożki kanapkowe o różnych smakach. Do tych tortilli będzie pasować np. twarożek chrzanowy, koperkowy czy ziołowy. Jeśli z kolei chcesz dodać roladkom jeszcze więcej lekkości, zastąp serek gęstym skyrem lekko doprawionym solą.
Przepis: Roladki z łososiem
Szybka przekąska z wędzonym łososiem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 288 w każdej porcji
Składniki
- 4 gotowe tortille
- 150 g serka kanapkowego
- 200 g łosia wędzonego na zimno
- 50 g szpinaku
Sposób przygotowania
- Szykowanie tortilliKażdy placek tortilli posmaruj serkiem i ułóż na nim kawałki łososia i liście szpinaku. Zawiń ciasto niczym naleśnik czy roladę.
- Robienie roladekZawinięte tortille pokrój na kawałki i ułóż na talerzu. Można je spiąć wykałaczkami.
Gotowe roladki można zajadać solo, a można je serwować z lekkimi sosami na zimno, np. czosnkowym lub ziołowym na jogurcie.
Inne pomysły na szybkie roladki z łososiem
Przepis traktuj inspirację, ponieważ w takie roladki można zawinąć również inne składniki, takie, jakie akurat masz pod ręką. Obok szpinaku świetnie pasuje tu także chrupiąca sałata lodowa, delikatna roszponka czy wyrazista rukola. Do roladek można dorzucić także inne warzywa, np. pokrojoną drobniutko kolorową paprykę, świeże lub konserwowe ogórki albo posiekany szczypior. Do roladek można włożyć też plasterki żółtego sera.
Czytaj też:
Raz zrobiłem je „na próbę”. Teraz te mięsne kulki z serem znikają szybciej, niż zdążę je podaćCzytaj też:
Gotowe ciasto nadziewam prostym farszem. Te chrupiące roladki podaję na kolację lub przekąskę
