Buraki na Wigilię gotuję inaczej niż wszyscy. Jeden trik sprawia, że każdy prosi o dokładkę tej sałatki

Buraki na Wigilię gotuję inaczej niż wszyscy. Jeden trik sprawia, że każdy prosi o dokładkę tej sałatki

Dodano: 
Sałatka z buraków z musztardą
Sałatka z buraków z musztardą Źródło: Shutterstock / MShev
Buraki serwuję na Wigilię w kilku odsłonach. Wśród nich nie może zabraknąć tej wyjątkowej sałatki. Sekretem jej smaku jest sposób gotowania. To najpyszniejszy dodatek na moim stole.

Do tych buraczków mam wielki sentyment. Takie jadałam w dzieciństwie na Święta, jednak wtedy nie wiedziałam, dlaczego smakują nieporównanie lepiej niż zwykła sałatka. Na szczęście zdążyłam zapytać babcię, jak się je robi. Przepis przetrwał, a ja mogę przekazywać go dalej.

Jak zrobić sałatkę z buraków z musztardą?

Buraków na tę sałatkę nie gotuję w wodzie, tylko w bulionie warzywnym. Dzięki temu są niezwykle bogate w smaku. Wybieram do tego małe sztuki, które mają zwykle mniej ziemistych nut i są szybsze w przygotowaniu. Obieram je dopiero po odcedzeniu wody, bo w ten sposób nie tracą koloru.

Bulwy kroję w słupki za pomocą mandoliny lub szatkownicy, ale można użyć tarki o grubym oczku. Dokładam do nich tylko dodatki smakowe, między innymi czosnek, ocet balsamiczny i miód, ale największą robotę robi tu musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy. Całość jest lekko słodka i kwaśna, a przy tym aromatyczna, więc idealnie pasuje do ryb i mięs.

Przepis: Sałatka z buraków z musztardą

Pyszny dodatek do potraw z buraków gotowanych w bulionie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg drobnych buraków
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki musztardy ziarnistej
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie burakówWyszoruj buraki i ugotuj do miękkości w bulionie. Ostudź, obierz i pokrój w cienkie paseczki albo grubo zetrzyj.
  2. Mieszanie sałatkiPrzeciśnij czosnek przez praskę, połącz z olejem, musztardą, octem i miodem, dodaj sól i pieprz. Polej buraki dressingiem, dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku.

Co dodać do sałatki z buraków?

To danie ma wiele pysznych wersji, zwykle z większą liczbą dodatków niż moja sałatka. Do ugotowanych czy upieczonych bulw dokłada się zwykle cebulę bądź czosnek, coś słodkiego oraz kwaśnego. Do najpopularniejszych składników należą:

  • cebula lub por,
  • jabłko, gruszka czy pomarańcza,
  • kiszony lub konserwowy ogórek,
  • świeża albo konserwowa papryka,
  • tarty chrzan lub sos chrzanowy,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • ugotowana biała fasola,
  • groszek lub kukurydza z puszki,
  • suszone śliwki, żurawina, wiśnie,
  • ser feta albo kozi,
  • orzechy włoskie i inne,
  • pestki słonecznika, dyni, sezam i inne nasiona,
  • musztarda Dijon zamiast ziarnistej,
  • majonez zamiast winegretu,
  • maślana zasmażka zamiast sosu,
  • posiekana natka pietruszki, koperek, szczypiorek.

Czytaj też:
Do sałatki z buraczków dodałam składnik z puszki. Jej smak okazał się strzałem w dziesiątkę
Czytaj też:
Do buraków dodaję ten owoc z zamrażarki. Ta sałatka wzmacnia serce i poprawia krążenie jak eliksir