Ta prosta pasta do kanapek to hit w moim domu. Robię ją ze zdrowej kaszy i kilku warzyw.

Ta prosta pasta do kanapek to hit w moim domu. Robię ją ze zdrowej kaszy i kilku warzyw.

Dodano: 
Pasta à la paprykarz szczeciński
Pasta à la paprykarz szczeciński Źródło: Shutterstock / Grazyna Kownacka
Paprykarz szczeciński to kultowe smarowidło do pieczywa. Zamiast kupować gotowy produkt, przyrządzam kaszę i miksuję ją z warzywami. Jest szybko i smacznie.

Paprykarz szczeciński cieszy się sporą popularnością. Smaczną wersję tej pikantnej pasty z ryżem bez trudu przygotujecie w domu. Obejdzie się nawet bez zakupu filetów rybnych.

Jak przygotować pastę à la paprykarz szczeciński?

W oryginalnym paprykarzu szczecińskim znajdziemy kawałki ryb, ryż, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Do przygotowania używa się części z ryb, najczęściej z makreli, sandacza lub dorsza. Są one mielone, a następnie gotowane z dodatkami. Całość jeszcze potem dusi się na oleju roślinnym, aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Wersja bezmięsna, która w moim domu przyjęła się bardzo dobrze, jest znacznie prostsza w przygotowaniu. Wystarczy bowiem połączyć kaszę jaglaną z warzywami i odpowiednio doprawić masę. Jest równie przyjemnie, a znacznie lżej i zdrowiej. Często wracam do tego przepisu, bo jest tani i szybki.

Przepis: Pasta à la paprykarz szczeciński

Pyszna bezrybna pasta kanapkowa, która spodoba się całej rodzinie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 500 ml wody
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKaszę jaglaną dokładnie opłucz. Ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku (15 minut). Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę pozbaw łupiny i posiekaj.
  2. Przygotowanie roślinnego paprykarza szczecińskiegoNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę, a następnie wrzuć marchewkę. Duś na niewielkim ogniu, aż warzywo zmięknie. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj i przenieś do pojemnika blendera. Wrzuć miękką i przestudzoną kaszę jaglaną. Wlej sos sojowy. Zblenduj na gładką masę. Dopraw solą oraz pieprzem.

Jak podawać bezrybny paprykarz szczeciński?

Pasta świetnie smakuje z pieczywem razowym. Lubię jeszcze na takiej kanapce położyć plastry świeżego pomidora, by była ciekawsza pod kątem tekstury i bardziej umamiczna. Nie żałuję wtedy również świeżo mielonego pieprzu, którym obficie oprószam warzywo. Pastę możesz też wykorzystywać jako sos do pieczonych lub grillowanych mięs – gęsta konsystencja ułatwia rozsmarowanie, a pikantne nuty przyjemnie podkręcają smak.

Możliwe warianty bezrybnego paprykarza szczecińskiego

Zamiast marchewki możesz wykorzystać inne warzywo korzeniowe np. seler lub pietruszkę. Ich delikatny smak bez trudu połączy się z przyprawami. Jeśli chcesz przygotować ostrzejszą wersję paprykarza szczecińskiego, dodaj posiekane chili podczas smażenia marchewki z dodatkami. Możesz również zrobić bardziej chrupiącą pastę kanapkową. Wystarczy, że z kaszą i warzywami zblendujesz jeszcze pestki słonecznika.

Czytaj też:
Błyskawiczna pasta kanapkowa. Robię ją zawsze, kiedy nie mam nic do chleba
Czytaj też:
Błyskawiczna pasta śledziowa do kanapek. Przepis tylko z dwóch składników