Szatkuję te małe kapustki i smażę z 2 składnikami. W 20 minut robię obiad, który znika szybciej niż mięso

Szatkuję te małe kapustki i smażę z 2 składnikami. W 20 minut robię obiad, który znika szybciej niż mięso

Dodano: 
Smażony ryż z brukselką
Smażony ryż z brukselką Źródło: Shutterstock / DronG
Minikapustki w tej wersji łatwo polubić. Podsmażone z boczkiem i ryżem zamieniają się w szybkie danie, którym można solidnie się najeść. Minimum składników i pracy, a maksimum smaku.

Gdy gotuję ryż, biorę od razu całą paczkę. Mam z niego później wiele obiadów, najchętniej smażonych szybko na patelni. Do tej potrawy biorę tylko dwa dodatkowe składniki, a smakuje jak z restauracji. Dzięki brukselce wzbogaca też dietę w ważne substancje odżywcze.

Jak zrobić smażony ryż z brukselką i boczkiem?

Na to danie wystarczą 2-3 szklanki ugotowanego ryżu, które są odpowiednikiem mniej więcej szklanki suchego. W tym przepisie użyłam długoziarnistego białego ryżu parboiled w połączeniu z tym dzikim. Taka mieszanka gotuje się około kwadransa, choć można znaleźć również produkty, które potrzebują zaledwie kilku minut.

W przygotowaniu potrawy nie ma wielkiej filozofii. Najpierw podsmażam boczek, a na wytopiony tłuszcz wrzucam cienko pokrojoną brukselkę. Gdy jest miękka i lekko rumiana, dokładam ryż i krótko smażę wszystko razem.

Przepis: Smażony ryż z brukselką i boczkiem

Sycące danie z patelni idealne na szybki obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
334 w każdej porcji

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, na przykład białego z dzikim
  • 150 g wędzonego boczku
  • 0,5 kg brukselki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w płatkach
  • sól i pieprz
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Smażenie boczkuPokrój boczek w kostkę, umieść na patelni i podgrzewaj, aż wytopi się tłuszcz, a kawałki staną się chrupiące. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
  2. Duszenie brukselkiW tym czasie pokrój brukselkę w cienkie plasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć oba składniki na patelnię z tłuszczem z boczku, dopraw solą i pieprzem, wsyp paprykę, po czym podgrzewaj 5-7 minut, regularnie mieszając.
  3. Szykowanie daniaGdy woda odparuje, a brukselka zacznie się przypiekać, dodaj ryż i boczek. Smaż jeszcze 2-3 minuty, mieszając. Dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny.

Dlaczego warto jeść dania z brukselką?

Warzywo to jest uważane za jedno najzdrowszych i przebija pod tym względem białą kapustę. Obfituje w specyficzne przeciwutleniacze o działaniu antyrakowym, które wspomagają ochronę przed nowotworami narządy takie, jak jelito grube, prostata, piersi i płuca.

Małe kapustki zapewniają obfitość witaminy K niezbędnej dla utrzymania odpowiedniej krzepliwości krwi i mocnych kości. Stugramowa porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią w niemal 150%. Warzywo zawiera też prawie całodzienną dawkę witaminy C, trzeba jednak pamiętać, że spora jej część ulega rozkładowi podczas smażenia. Brukselka dostarcza ponadto pewne ilości witamin z grupy B, z których część jest odporna na ogrzewanie, a także związków mineralnych.

To bardzo lekkie warzywo, bo wspomniana ilość (6-7 średnich sztuk) zapewnia tylko 45 kalorii, w tym prawie 3 do 5 gramów białka oraz 4-5 gramów błonnika. Składniki te stanowią wyjątkowo sycące połączenie. Nic dziwnego, że po brukselce długo nie czuje się głodu, nie mówiąc już o jej kombinacji z boczkiem i ryżem.

Brukselkę powinny jeść z umiarem osoby z chorobami tarczycy, bo zawarte w niej związki wiążą jod. Porcje powinny ograniczyć ponadto osoby stosujące leki rozrzedzające krew, ponieważ witamina K osłabia ich działanie.

Czytaj też:
Polej kilka sztuk sosem i wrzuć do piekarnika. Wzmacnia kości, pomaga schudnąć i odtruwa wątrobę
Czytaj też:
Te małe kapustki jem bez gotowania. W mojej surówce chrupią, są pyszne i zdrowsze niż myślisz