Gdy gotuję ryż, biorę od razu całą paczkę. Mam z niego później wiele obiadów, najchętniej smażonych szybko na patelni. Do tej potrawy biorę tylko dwa dodatkowe składniki, a smakuje jak z restauracji. Dzięki brukselce wzbogaca też dietę w ważne substancje odżywcze.
Jak zrobić smażony ryż z brukselką i boczkiem?
Na to danie wystarczą 2-3 szklanki ugotowanego ryżu, które są odpowiednikiem mniej więcej szklanki suchego. W tym przepisie użyłam długoziarnistego białego ryżu parboiled w połączeniu z tym dzikim. Taka mieszanka gotuje się około kwadransa, choć można znaleźć również produkty, które potrzebują zaledwie kilku minut.
W przygotowaniu potrawy nie ma wielkiej filozofii. Najpierw podsmażam boczek, a na wytopiony tłuszcz wrzucam cienko pokrojoną brukselkę. Gdy jest miękka i lekko rumiana, dokładam ryż i krótko smażę wszystko razem.
Przepis: Smażony ryż z brukselką i boczkiem
Sycące danie z patelni idealne na szybki obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 334 w każdej porcji
Składniki
- 2 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, na przykład białego z dzikim
- 150 g wędzonego boczku
- 0,5 kg brukselki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w płatkach
- sól i pieprz
- 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
- Smażenie boczkuPokrój boczek w kostkę, umieść na patelni i podgrzewaj, aż wytopi się tłuszcz, a kawałki staną się chrupiące. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
- Duszenie brukselkiW tym czasie pokrój brukselkę w cienkie plasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć oba składniki na patelnię z tłuszczem z boczku, dopraw solą i pieprzem, wsyp paprykę, po czym podgrzewaj 5-7 minut, regularnie mieszając.
- Szykowanie daniaGdy woda odparuje, a brukselka zacznie się przypiekać, dodaj ryż i boczek. Smaż jeszcze 2-3 minuty, mieszając. Dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny.
Dlaczego warto jeść dania z brukselką?
Warzywo to jest uważane za jedno najzdrowszych i przebija pod tym względem białą kapustę. Obfituje w specyficzne przeciwutleniacze o działaniu antyrakowym, które wspomagają ochronę przed nowotworami narządy takie, jak jelito grube, prostata, piersi i płuca.
Małe kapustki zapewniają obfitość witaminy K niezbędnej dla utrzymania odpowiedniej krzepliwości krwi i mocnych kości. Stugramowa porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią w niemal 150%. Warzywo zawiera też prawie całodzienną dawkę witaminy C, trzeba jednak pamiętać, że spora jej część ulega rozkładowi podczas smażenia. Brukselka dostarcza ponadto pewne ilości witamin z grupy B, z których część jest odporna na ogrzewanie, a także związków mineralnych.
To bardzo lekkie warzywo, bo wspomniana ilość (6-7 średnich sztuk) zapewnia tylko 45 kalorii, w tym prawie 3 do 5 gramów białka oraz 4-5 gramów błonnika. Składniki te stanowią wyjątkowo sycące połączenie. Nic dziwnego, że po brukselce długo nie czuje się głodu, nie mówiąc już o jej kombinacji z boczkiem i ryżem.
Brukselkę powinny jeść z umiarem osoby z chorobami tarczycy, bo zawarte w niej związki wiążą jod. Porcje powinny ograniczyć ponadto osoby stosujące leki rozrzedzające krew, ponieważ witamina K osłabia ich działanie.
Czytaj też:
Polej kilka sztuk sosem i wrzuć do piekarnika. Wzmacnia kości, pomaga schudnąć i odtruwa wątrobęCzytaj też:
Te małe kapustki jem bez gotowania. W mojej surówce chrupią, są pyszne i zdrowsze niż myślisz
