Minikapustki na surowo są zupełnie inne niż te poddane obróbce termicznej. Mają łagodny smak z pikantną nutą i przyjemną konsystencję. To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, o wysokim wskaźniku gęstości odżywczej (ANDI). W czołówce znajdują się głównie zielone liście, a także brukselka. W postaci surówki zapewnia największą dawkę witamin K i C oraz kwasu foliowego, a także różne antyrakowe związki.
Jeśli ktoś nie je często surowej kapusty lub jest wrażliwy na takie warzywa, również i to może powodować u niego wzdęcia. Warto wtedy zacząć od mniejszych porcji. Ponieważ brukselka zawiera związki obniżające ilość jodu w organizmie, w przypadku problemów z tarczycą trzeba sięgać po nią z umiarem.
Jak zrobić surówkę z brukselki z orzechami i granatem?
Warzywo kroję jak najcieniej ostrym nożem. Potem posypuję je solą, by puściło soki i zmiękło. Wtedy mogę już dołożyć pyszny, lekko słodki i kwaśny dressing oraz resztę składników. Do sosu dodaję czasem wyrazistą musztardę, albo słodką w stylu amerykańskim, lub pikantną Dijon. Można również wziąć majonez zamiast oliwy.
To danie nie zawsze robię z pestkami granatu. Gdy nie mam go w domu, używam suszonej żurawiny, ewentualnie pokrojonych suszonych śliwek. Drogie orzeszki piniowe można zastąpić nasionami słonecznika, choć ja lubię dodać orzechy włoskie albo laskowe, najlepiej lekko uprażone.
Przepis: Surówka z brukselki z orzechami i granatem
Smakowite połączenie surowej brukselki z piniowcami, pestkami granatu i parmezanem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 209 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg świeżej brukselki
- 1 mała cebula cukrowa
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki syropu z agawy albo płynnego miodu
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 50 g orzeszków piniowych
- 1 szklanka pestek z granatu
- 50 g zestruganego parmezanu
Sposób przygotowania
- Szykowanie brukselkiPoszatkuj cienko brukselkę, oprósz solą i wymieszaj. Odstaw na 15 minut, żeby zmiękła, ewentualnie lekko ją ugnieć.
- Przygotowanie składnikówW tym czasie cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podpraż orzechy na małym ogniu na patelni przez 2-5 minut, mieszając. Zrób dressing z oliwy z cytryną, syropem i czosnkiem, po czym dopraw go solą i pieprzem.
- Mieszanie surówkiPolej sosem brukselkę z cebulą. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj orzechy i pestki granatu. Połącz wszystko razem i posyp parmezanem.
Szybka surówka z brukselki z sosem chili
Moja ulubiona, ekspresowa wersja brukselki na surowo to połączenie poszatkowanego warzywa z dużą ilością sosu czosnkowego chili. Kupuję gotowy produkt popularnej firmy, który jest słodki od cukru. W ten sposób nie muszę już dokładać osobno czosnku ani syropu. Mieszam składniki razem, po czym dodaję do smaku jasny sos sojowy, delikatny ocet ryżowy i posiekaną natkę.
By surówka była bardziej treściwa i sycąca, dorzucam też orzechy włoskie i konkret – mój ulubiony smażony tempeh. „Mięsny” blok z nasion soi jest zrobiony w smakowitej marynacie, dzięki czemu nie trzeba go doprawiać. To także gotowiec ze sklepu, ale równie dobrze do dania można dołożyć podsmażone kostki kurczaka. Całość posypuję aromatyczną papryką chili.
Czytaj też:
Tak przygotowana brukselka to u mnie hit, który robi za cały obiad. Prosty przepis mam od mamyCzytaj też:
Ten przepis na brukselkę zachwyca każdego. Wystarczy tylko jeden dodatek