Miniaturowa odmiana kapusty wygląda apetycznie, ale nie zawsze wszystkim smakuje. Jest na to sposób, czyli pieczenie w pysznej glazurze. Tak przygotowane warzywo traci swoją gorycz i niezbyt przyjemny zapach, a zyskuje bogate karmelizowane nuty. Ta brukselka z piekarnika zawsze jest pyszna i sprawia, że aż chce jeść ten zdrowy produkt.
Jak zrobić brukselkę pieczoną z sosem sojowym?
Danie przygotowuję z przekrojonych kapustek, które szybciej miękną niż całe i mogą ładnie się przypiec. Przez pierwszy kwadrans są pokryte tylko oliwą z solą, a dopiero później polewam je glazurą z sosu sojowego z syropem z agawy i czosnkiem.
Dzięki takiemu sposobowi przyrządzenia brukselka jest miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz, ale nie przypalona. Po wyjęciu z piekarnika zwykle posypuję ją drobnym parmezanem, ale jest pyszna również bez niego – i o 20 kalorii lżejsza.
Przepis: Brukselka pieczona z sosem sojowym
Karmelizowane kapustki w glazurze z czosnkiem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 183 w każdej porcji
Składniki
- 400 g brukselki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 2 łyżki tartego parmezanu
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówNastaw piekarnik na 200 stopni i wyłóż formę pergaminem do pieczenia. Oczyść brukselkę z uszkodzonych i starych liści, podetnij ogonki. Przekrój je wzdłuż na połówki, a te bardzo duże potnij w ćwiartki. Wymieszaj resztę oliwy z sosem sojowym, syropem, sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pieprzem.
- Pieczenie brukselkiUłóż kapustki na blaszce, skrop połową oliwy oraz oprósz małą szczyptą soli. Wymieszaj i piecz 15 minut, po czym wyjmij z piekarnika i polej sosem. Połącz składniki i piecz jeszcze 5 minut. Przemieszaj i dopiecz, aż się zrumienią. Przed podaniem posyp parmezanem.
Na co pomaga jedzenie brukselki?
Sięganie po to warzywo pomaga uzupełniać poziom ważnych składników w organizmie. To zwłaszcza witamina K, która wspiera mocne kości i prawidłowe krzepnięcie krwi, a także zapobiega wapnieniu tętnic. Dostarcza też substancje, które obniżają ciśnienie. W ten sposób ułatwia ochronę przed rozwojem chorób serca.
Surowa brukselka to świetne źródło witaminy C. Porcja 100 g, czyli jej zalecana dzienna dawka, pokrywa prawie sto procent zapotrzebowania. Zapewnia również pewne ilości witamin z grupy B i związków mineralnych, w tym potasu i manganu.
Taka ilość, czyli 5-6 średnich sztuk, to zaledwie 47 kalorii, ale 4,7 g białka i ponad 5 gramów błonnika. Z tego powodu warzywo jest bardzo sycące. Nieraz już zdziwiłam się, że długo po jego zjedzeniu nie miałam ochoty na kolejny posiłek.
Ponieważ brukselka jest lekka, a jej składniki ułatwiają spalanie tłuszczów, hamują apetyt oraz przyspieszają perystaltykę jelit, stanowi idealny produkt dla odchudzających się.
Zawarte w brukselce związki wspierają wytwarzanie enzymów detoksykujących i odtruwanie organizmu przez wątrobę. Pomagają również zmniejszać jej otłuszczenie, co wpływa korzystnie na metabolizm. Choć najsilniej działa na surowo, zachowuje część swoich właściwości także po obróbce.
Warto pamiętać, że wszystkie rośliny spokrewnione z kapustą poprawiają ochronę przed nowotworami jelita grubego, płuca, piersi oraz prostaty.
Brukselka jedzona 2-4 razy w tygodniu jest niezwykle korzystna dla organizmu, ale utrudnia wchłanianie jodu, gdy jest gotowana pod przykryciem. Taka postać nie powinna pojawiać się w diecie osób z niedoczynnością tarczycy częściej niż 1-2 razy na tydzień. Duże ilości nie są wskazane ponadto w przypadku przyjmowania leków rozrzedzających krew.
Czytaj też:
Te małe kapustki jem bez gotowania. W mojej surówce chrupią, są pyszne i zdrowsze niż myśliszCzytaj też:
Zrób tę sałatkę z brukselki, a wszyscy będą pytać o przepis. Gotowa w 30 minut
