Mama wbijała do kubka dwa jajka, a po chwili jedliśmy puszyste kluski chmurki. To smak dzieciństwa

Mama wbijała do kubka dwa jajka, a po chwili jedliśmy puszyste kluski chmurki. To smak dzieciństwa

Dodano: 
Wbijanie jajek do kubka
Wbijanie jajek do kubka Źródło: Shutterstock / Zhuravlev Andrey
Dwa jajka wbite do kubka i kilka łyżek mąki, które po chwili zamieniały się w delikatne, puszyste kluseczki. W domu nie mówiliśmy o nich inaczej, jak kluski chmurki.

Kluski chmurki to po prostu kluski lane. Jednak ze względu na ich kształt przypominający puszyste obłoczki, zawsze mówiliśmy na nie właśnie kluski chmurki. Kiedy mama pytała, z czym zjem zupę (czy to rosół, czy to zupę mleczną) odpowiedź najczęściej była jedna: z chmurkami. Patent na te kluseczki jest prosty, bo to tylko dwa składniki: mąka i jajka połączone w odpowiednich proporcjach.

Jak zrobić kluski lane (kluski chmurki)?

Ciasto lane składa się z mąki i jajek. Moja mama nigdy ich nie ważyła, robiła wszystko „na oko”, bo najważniejsza jest tu konsystencja: ciasto ma być nieco gęstsze niż naleśnikowe. Jeśli jednak nigdy nie robiłeś klusek lanych, warto zapamiętać proporcje: 2:1. To dwie części jajek i 1 część mąki. Czyli jeśli dodasz 100 g jajek (to zwykle dwa jajka), weź 50 g mąki pszennej (to mniej więcej 5 płaskich łyżek). Można też zważyć jajka i dodać o połowę mniej mąki, jeśli zależy ci na precyzji.

Rada: ciasto na kluski lane miesza się widelcem lub rózgą, ale można ułatwić sobie zadanie i zblendować całość na puszystą masę.

Kluseczki lane, czyli kluski chmurki można zrobić wytrawne (wtedy wystarczy je doprawić tylko odrobiną soli) albo słodkie. W tym drugim przypadku oprócz szczypty soli można do ciasta dodać cukier. My na słodko jedliśmy kluski lane z mlekiem. W wersji wytrawnej najczęściej były kluskami do rosołu.

Kluseczki można też ugotować na wodzie i odsączyć. W takie wersji są genialne do odsmażania. Wrzuć je na patelnię np. z cebulą i pokrojoną w kosteczkę kiełbasą. Świetnie smakują także usmażone z jajkiem.

Przepis: Kluski lane

Pyszne kluseczki z dwóch składników.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
3 min.
Czas gotowania
2 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
113 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki (płaskich)
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciasta lanegoDo naczynia wbij jajka, dodaj mąkę i szczyptę soli. Mieszaj energicznie widelcem, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Gotowanie kluseczekZagotuj wodę, mleko lub rosół. Wylewaj ciasto strużką na płyn, po chwili delikatnie zamieszaj. Gotuj ok. minuty.

Inne pomysły na kluski lane

Ciasto na kluski lane można zmieniać, dodając do bazowego przepisu różne dodatki. W wersji na słodko może to być np. cynamon, a do kluseczek wytrawnych można dodać suszone zioła (np. koperek albo oregano) czy curry lub kurkumę, które dodatkowo zabarwią kluski na żółto.

Czytaj też:
Obłędne kluski ziemniaczane z sekretnym dodatkiem robię w 25 minut. Nikt nie kończy na jednej porcji
Czytaj też:
Ziemniaki podsmażam z aromatycznym składnikiem. Tak robię dodatek do obiadu lub lekkie danie