Obłędne kluski ziemniaczane z sekretnym dodatkiem robię w 25 minut. Nikt nie kończy na jednej porcji

Obłędne kluski ziemniaczane z sekretnym dodatkiem robię w 25 minut. Nikt nie kończy na jednej porcji

Dodano: 
Kluski ziemniaczane ze szpinakiem
Kluski ziemniaczane ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / Stock_photografer
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Kluski ziemniaczane ze szpinakiem to tanie, pyszne i sycące danie, które zachwyca smakiem. Zapraszam po przepis.

Przygotowanie domowego obiadu dla rodziny nie musi wiązać się z masą pracy i wielkimi wydatkami. Kluski ziemniaczane ze szpinakiem to ekonomiczne, przepyszne i pożywne danie, które stanowi doskonałą alternatywę dla kopytek i klusek śląskich.

Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski ziemniaczane?

Idealne ziemniaki na kluski ziemniaczane to te o wysokiej zawartości skrobi, które po ugotowaniu stają się sypkie i mączyste. Wybór odpowiedniej odmiany ziemniaków to klucz do uzyskania puszystej i delikatnej konsystencji klusek. Najlepsze na kluski są ziemniaki typu kulinarnego C (np. odmiany Irys, Gracja, Jurata lub Tajfun). Można przed gotowaniem sprawdzić, czy ziemniaki mają dużo skrobi – wystarczy przekroić warzywo i chwile pocierać dwie połówki. Jeżeli się skleją i będzie trudno je rozdzielić, to ziemniaki nadają się na kluski.

Kluski możesz przygotować ze świeżo ugotowanych ziemniaków i tych z wczorajszego obiadu, które przed połączeniem z dodatkami warto lekko podgrzać i ponownie przecisnąć przez praskę, żeby w cieście nie było grudek.

Jak zrobić kluski ziemniaczane ze szpinakiem?

Kluski przygotowuję z tradycyjnego przepisu, który wzbogacam podsmażonym na maśle szpinakiem. Łącze zimne ziemniaki z wystudzonymi dodatkami, szybko wyrabiam ciasto, a następnie formuję małe kulki i gotuję. Z ciasta ziemniaczanego można również uformować kopytka i małe kluseczki gnocchi.

Przepis: Kluski ziemniaczane ze szpinakiem

Miękkie kluski z wyraźnym aromatem czosnku, świeżością szpinaku i maślano-serowym finiszem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
289 w każdej porcji

Składniki

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • 1 i 1/2 szklanki liści szpinaku
  • 1 łyżka klarowanego łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Dodatkowo:

  • masło do polania klusek
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie szpinakuLiście szpinaku przebierz, umyj, osusz, posiekaj lub porwij na mniejsze kawałki i podsmaż na klarowanym maśle. Jak szpinak zwiędnie, dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 minuty, często mieszając. Uważaj, żeby szpinak i czosnek się nie przypaliły. Wyłącz grzanie i wystudź szpinak.
  2. Przygotowanie ciasta ziemniaczanegoUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Wbij jajko i dodaj szpinak z czosnkiem. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i sól do smaku. Wyrób jednolite, zwarte i elastyczne ciasto. Wskazówka: jeżeli ciasto jest bardzo lepkie i trudno uformować z niego kulę, to dodaj więcej mąki ziemniaczanej.
  3. Formowanie klusekOdrywaj kawałki ciasta ziemniaczanego ze szpinakiem i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  4. GotowanieGotuj kluski partiami w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij kluski łyżką cedzakową, przełóż do miski, polej roztopionym masłem i wymieszaj.

Jak podawać kluski ziemniaczane ze szpinakiem?

Kluski ziemniaczane ze szpinakiem podaję na ciepło, posypane tartym parmezanem, który świetnie podbija delikatny smak potrawy. Inne dodatki do pysznych klusek z ziemniaków to np.:

  • podsmażona na maśle cebula,
  • podsmażony na suchej patelni boczek,
  • podsmażona na maśle bułka tarta.

Możesz również podawać kluski ziemniaczane z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, sosem śmietanowo-ziołowym (zamiast parmezanu), gulaszem lub sosem grzybowym. Ciasto na kluski z powyższego przepisu można też faszerować, np. podsmażonym mięsem mielonym, doprawionym solą i pieprzem twarogiem, rozdrobnioną białą kiełbasą.

Czytaj też:
Pustki w lodówce? Te mięciutkie kluski zrobisz w 20 minut i pokochasz od pierwszego kęsa
Czytaj też:
Te włoskie kluski z boczkiem są gotowe w 20 minut. Znikają szybciej, niż zdążysz je podać