Kiedy nie chce mi się robić surówki, wrzucam szpinak na patelnię. Zdrowy i pyszny dodatek do obiadu

Kiedy nie chce mi się robić surówki, wrzucam szpinak na patelnię. Zdrowy i pyszny dodatek do obiadu

Dodano: 
Smażenie szpinaku
Smażenie szpinaku Źródło: Shutterstock / Maren Winter
Smażony szpinak to prosty i aromatyczny dodatek do obiadu. Robi się go bardzo łatwo, a pasuje do wielu dań.

Warzywa to u mnie dodatek obowiązkowy do każdego obiadu. Zwykle są to surówki, ale czasem zwyczajnie nie chce mi się ich szykować, albo po prostu: mam ochotę na coś innego. Wówczas często robię smażony szpinak. To danie wręcz banalnie proste. Uwielbiam je nie tylko za smak, ale też apetyczny aromat, którym momentalnie wypełnia się cały dom, kiedy na patelnię wrzucam pierwsze składniki.

Jak zrobić smażony szpinak?

Do przygotowania smażonego szpinaku do obiadu potrzebujesz dużą patelnię, paczkę szpinaku i najprostsze dodatki: oliwę, masło, czosnek, sól i pieprz. Patelnia powinna być spora (może być też szeroki rondel), ponieważ świeży szpinak ma dużą objętość.

Jako pierwsze na patelni lądują oliwa i czosnek. To właśnie posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek momentalnie uwalnia swój aromat i staje się zapowiedzią pysznego posiłku. Tu potrzebna jest uwaga – chodzi o to, aby nie przypalić czosnku, bo stanie się gorzkawy. Teoretycznie można pominąć masło w tym przepisie, ale ja lubię je tu dorzucać, bo jest nie tylko doskonałym nośnikiem smaków, ale jeszcze te smaki dodatkowo podkręca. Kiedy do wszystkie dodam szpinak, mieszam i czekam już tylko, aż liście stracą swoją objętość.

Inspiracja: na tym etapie można na patelnię dodać śmietanę (osiemnastkę lub kremówkę). Uzyskasz wówczas pyszny, aromatyczny sos szpinakowy. Jest świetny do makaronów, ale też jako dodatek do mięs czy np. placków ziemniaczanych.

Przepis: Smażony szpinak

Pyszny dodatek do dań.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
6 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
217 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g szpinaku baby
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCzosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż krótko (czosnek nie może zbrązowieć).
  2. Robienie szpinakuDodaj masło i wrzuć na patelnię szpinak. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż liście stracą swoją objętość. Podawaj na ciepło.

Do czego pasuje smażony szpinak?

Smażony szpinak z naszego przepisu do bardzo uniwersalny dodatek do wielu obiadów. Świetnie sprawdzi się w zestawach z ziemniakami i mięsem (np. z pieczonym kurczakiem lub kotletami mielonymi). Doskonale pasuje do ryb, ale też dań wegetariańskich, np. smażonych w panierce boczniaków czy ryżu z warzywami i jajkiem.

Taki szpinak może też być oryginalnym dodatkiem na grzanki: połóż go na grzance razem z jakiem sadzonym lub dobrą szynką.

Czytaj też:
Podsmażam kurczaka i dokładam 3 składniki. To mój sposób na szybki obiad dla całej rodziny
Czytaj też:
Te schabowe zaskakują wyrazistym smakiem. Sekret to nietypowa panierka