Filet z kurczaka to delikatne mięso, które szybko się piecze, smaży i gotuje. Jest to jego dużą zaletą, bo dzięki temu nie trzeba długo czekać, aż mięso zmięknie. Tu bardziej trzeba uważać, by nie piec czy nie smażyć go zbyt długo, bo wtedy filet może wyjść suchy i niesmaczny. Oto przepis na szybkie danie z kurczaka prosto z patelni.
Jak przygotować filet z kurczaka na patelni?
Filet z piersi kurczaka to mięso, które idealnie nadaje się do smażenia. W ten sposób można je przyrządzić szybko, smacznie i na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie delikatnych kotletów smażonych w panierce. Można też usmażyć cały czy przekrojony wzdłuż filet bez panierki, dzięki czemu danie będzie mniej kaloryczne. Ja i moja rodzina stawiamy jednak na kurczaka w aksamitnym sosie. Ten bowiem zdecydowanie podnosi smak delikatnego mięsa, a tak przygotowanego kurczaka można podać z różnymi dodatkami.
Jak zrobić aromatyczny sos z kurczakiem?
Uwielbiany przez całą rodzinę aromatyczny sos z kurczakiem robię z czterech podstawowych składników. Najważniejszym jest oczywiście filet z piersi, który kroję w kostkę. Podsmażam go na odrobinie oleju, tak by mięso ścięło się z wierzchu. Potem dodaję liście szpinaku, posiekany czosnek i słodką śmietankę. Po krótkim podduszeniu i doprawieniu sos jest gotowy do podania.
Przepis: Sos z kurczakiem z patelni
Filet z kurczaka duszony w aksamitnym sosie z aromatycznymi dodatkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- ok. 400 g fileta z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g świeżego szpinaku
- 200 g śmietanki 30%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie kurczakaFilet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub w paski, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojonego kurczaka i przesmaż go ze wszystkich stron.
- Dodawanie składnikówDo kurczaka dodaj posiekane ząbki czosnku i opłukany szpinak. Składniki chwilę przesmaż, dodaj śmietankę. Duś na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Dopraw go solą i pieprzem.
Jak podać aromatyczny sos z kurczakiem?
Aromatyczny sos z kurczakiem moja rodzina najchętniej zjada z makaronem wstążki czy penne. Jednak nie jest to jedyna opcja jego podania. Ten sos możecie zaserwować również z ryżem, kaszą jęczmienną czy z kuskusem. Dodatki do niego nie są potrzebne, choć danie możecie posypać startym serem albo wiórkami parmezanu. W ten sposób obiad zyska na smaku i apetycznym wyglądzie.
Czytaj też:
Szybkie danie obiadowe z makaronu i cukinii. Proste składniki, niski kosz, wspaniały smakCzytaj też:
Ten obiad robię w mniej niż 30 minut. Wystarczy połączyć proste składniki, a na stole nic nie zostanie