Podsmażam kurczaka i dokładam 3 składniki. To mój sposób na szybki obiad dla całej rodziny

Podsmażam kurczaka i dokładam 3 składniki. To mój sposób na szybki obiad dla całej rodziny

Dodano: 
Smażony kurczak
Smażony kurczak Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Dla osób pracujących przygotowanie obiadu dla rodziny jest sporym wyzwaniem. Wystarczy jednak dobry pomysł, by raz-dwa wyczarować w kuchni coś smacznego. Ja w takiej sytuacji często sięgam po filet z kurczaka, bo nie wymaga długiej obróbki termicznej.

Filet z kurczaka to delikatne mięso, które szybko się piecze, smaży i gotuje. Jest to jego dużą zaletą, bo dzięki temu nie trzeba długo czekać, aż mięso zmięknie. Tu bardziej trzeba uważać, by nie piec czy nie smażyć go zbyt długo, bo wtedy filet może wyjść suchy i niesmaczny. Oto przepis na szybkie danie z kurczaka prosto z patelni.

Jak przygotować filet z kurczaka na patelni?

Filet z piersi kurczaka to mięso, które idealnie nadaje się do smażenia. W ten sposób można je przyrządzić szybko, smacznie i na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie delikatnych kotletów smażonych w panierce. Można też usmażyć cały czy przekrojony wzdłuż filet bez panierki, dzięki czemu danie będzie mniej kaloryczne. Ja i moja rodzina stawiamy jednak na kurczaka w aksamitnym sosie. Ten bowiem zdecydowanie podnosi smak delikatnego mięsa, a tak przygotowanego kurczaka można podać z różnymi dodatkami.

Jak zrobić aromatyczny sos z kurczakiem?

Uwielbiany przez całą rodzinę aromatyczny sos z kurczakiem robię z czterech podstawowych składników. Najważniejszym jest oczywiście filet z piersi, który kroję w kostkę. Podsmażam go na odrobinie oleju, tak by mięso ścięło się z wierzchu. Potem dodaję liście szpinaku, posiekany czosnek i słodką śmietankę. Po krótkim podduszeniu i doprawieniu sos jest gotowy do podania.

Przepis: Sos z kurczakiem z patelni

Filet z kurczaka duszony w aksamitnym sosie z aromatycznymi dodatkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 200 g śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie kurczakaFilet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub w paski, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojonego kurczaka i przesmaż go ze wszystkich stron.
  2. Dodawanie składnikówDo kurczaka dodaj posiekane ząbki czosnku i opłukany szpinak. Składniki chwilę przesmaż, dodaj śmietankę. Duś na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Dopraw go solą i pieprzem.

Jak podać aromatyczny sos z kurczakiem?

Aromatyczny sos z kurczakiem moja rodzina najchętniej zjada z makaronem wstążki czy penne. Jednak nie jest to jedyna opcja jego podania. Ten sos możecie zaserwować również z ryżem, kaszą jęczmienną czy z kuskusem. Dodatki do niego nie są potrzebne, choć danie możecie posypać startym serem albo wiórkami parmezanu. W ten sposób obiad zyska na smaku i apetycznym wyglądzie.

Czytaj też:
Szybkie danie obiadowe z makaronu i cukinii. Proste składniki, niski kosz, wspaniały smak
Czytaj też:
Ten obiad robię w mniej niż 30 minut. Wystarczy połączyć proste składniki, a na stole nic nie zostanie