Grzyby w panierce to przekąska idealna: chrupiąca, pełna smaku, łatwa do zrobienia. Może być imprezową przegryzką albo pysznym dodatkiem do obiadu czy kolacji. Zwykle panierowane grzyby kojarzą się z panierowanymi boczniakami czy kaniami, które serwuje się niczym kotlety schabowe. Ten patent to coś zupełnie innego: można tu wykorzystać jędrne grzyby leśne, przede wszystkim borowiki szlachetne (prawdziwki), które nie wymagają długiej obróbki termicznej, ale też kupne pieczarki.
Jak zrobić panierowane grzyby?
Do przygotowania przekąski należy wykorzystać świeże, jędrne, nieprzerośnięte grzyby. Chodzi o to, aby pokroić je na plastry. Przekąska wygląda efektownie, jeśli pokroisz całe grzyby, ale jeśli trzon odpadnie od kapelusza – pokrój każdą z części osobno.
Panierka jest tu dokładnie taka sama jak przy smażeniu tradycyjnych schabowych: to mąka, jajko i bułka tarta. Nic więcej nie jest potrzebne. Grzyby można smażyć na neutralnym oleju, np. na rzepakowym lub winogronowym, można też na dobrej oliwie z oliwek.
Przepis: Grzyby panierowane
Grzyby w chrupiącej panierce.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 362 w każdej porcji
Składniki
- 2 borowiki szlachetne
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie grzybówGrzyby pokrój na plasterki. Dopraw solą i pieprzem.
- Smażenie grzybówPlastry grzybów panieruj kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Kładź na rozgrzany olej. Smaż na złoto z obu stron. Podawaj od razu.
Po usmażeniu warto panierowane grzyby odsączyć na ręczniku papierowym.
Z czym podawać panierowane grzyby?
Grzyby w panierce to świetna imprezowa przekąska. Świetnie smakuje z zimnymi sosami, np. jogurtowo-ziołowym, czy czosnkowym. Grzybki można podać do ziemniaków (np. z pieca lub gotowanych) i serwować razem z ulubionymi surówkami (np. mizerią) czy kiszonkami.
Grzyby w tym wydaniu będą pasowały też do obiadów z mięsem i będą oryginalnym dodatkiem do całego dania. Zaserwuj je np. z pieczonymi ziemniakami, udkiem z kurczaka i surówką z pomidorów i cebuli. Chrupiące grzyby w panierce można też kłaść na kanapki lub dodać do sałatki.
Czytaj też:
Uwaga na fałszywe kurki! Leśnicy ostrzegają grzybiarzy, bo konsekwencje nie są przyjemneCzytaj też:
Kroję borowiki i robię najlepszy sos do obiadu. Taki robiła moja babcia