Te pieczarki są idealne na świąteczny stół. Prosta przekąska zachwyca smakiem i wyglądem

Te pieczarki są idealne na świąteczny stół. Prosta przekąska zachwyca smakiem i wyglądem

Dodano: 
Pieczarki z jajkami przepiórczymi
Pieczarki z jajkami przepiórczymi Źródło: Shutterstock / Olena Koretska
Nie ma Wielkanocy bez jajek. Dlatego podrzucam wam kolejny pomysł na świąteczną przystawkę lub przekąskę. Zrobicie ją w zasadzie z dwóch składników i to bez większego wysiłku. Całość pięknie prezentuje się na stole i jest bardzo smaczna.

Pieczarki to grzyby, które towarzyszą nam przez cały rok. Są aromatyczne, smaczne i można je kupić za nieduże pieniądze. Na dodatek da się je przygotować na wiele sposobów. Dziś podrzucam wam pomysł na prostą przekąskę z pieczarek, której świątecznego charakteru dodaje jeden produkt – przepiórcze jajka. To dzięki nim całość prezentuje się wspaniale.

Jakie są zalety przepiórczych jaj?

Jajka przepiórcze są małe, ale pełne wartościowych składników. Jedno jajko przepiórcze odpowiada mniej więcej 1/5 jajka kurzego. Jajka te zawierają mniej niezdrowego cholesterolu niż jajka kurze, a przy tym są zasobniejsze w witaminy i sole mineralne. Mają bowiem wysoką zawartość witamin z grupy B, witamin A i E, a także żelaza, fosforu, cynku, potasu i selenu. Stanowią także źródło lekkostrawnego, pełnowartościowego białka. Rzadko wywołują alergie, dlatego są polecane dzieciom i osobom uczulonym na białko jaja kurzego. Jajka te są idealne do ozdabiania potraw. Można je też dodawać do sałatek, przekąsek czy zup.

Jak zrobić pieczarki z przepiórczymi jajkami?

Pieczarki z przepiórczymi jajkami przygotowuję zwykle na patelni, choć można też wykorzystać do tego celu piekarnik. Najpierw podsmażam kapelusze grzybów z przyprawami a potem wybijam w nie jajka i całość podgrzewam pod przykryciem, aż białka się zetną.

Przepis: Pieczarki z jajkami

Kapelusze pieczarek z jajkami przepiórczymi na świąteczną przystawkę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
35 w każdej porcji

Składniki

  • 12 średniej wielkości pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 12 jajek przepiórczych
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pieczarekZ pieczarek oderwij nóżki i zachowaj je do innej potrawy. Kapelusze opłucz, ewentualnie obierz. Na patelni rozpuść masło, połóż kapelusze grzybów, skrop je sokiem z cytryny i podgrzewaj po kilka minut z każdej strony. Dodaj posiekany czosnek, trochę soli i pieprzu, smaż jeszcze kilka minut.
  2. Podgrzewanie z jajkamiKapelusze pieczarek ustaw ułóż na patelni blaszkami do góry. W każdy wbij ostrożnie przepiórcze jajko. Patelnię przykryj i podgrzewaj całość na średnim ogniu, aż białka jaj się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne.

Jak podać pieczarki z przepiórczymi jajkami?

Pieczarki z przepiórczymi jajkami najlepiej smakują podane na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Można je oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, warto też posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Są idealne na przekąskę, przystawkę lub jako dodatek do dań.

Czytaj też:
Ta sałatka z jajkami to wielkanocny hit w moim domu. Zrób ją, a zniknie jako pierwsza
Czytaj też:
Jajka pod pierzynką robię w dwóch pysznych wersjach. Sam nie wiem, która smakuje lepiej