Jeśli nie masz pomysłu na surówkę do obiadu, to łap pyszny i zdrowy przepis na lekką surówkę z pora, pomidorów i sałaty rzymskiej. Jest pełna witamin, smaku i kolorów, a robi się ją bardzo łatwo.
Jak zrobić surówkę z pora i pomidorów?
Takie surówki często są efektem przypadku: bierzesz składniki, które masz w domu, łączysz, a pomysł okazuje się tak smaczny, że do niego wracasz. Sądzimy, że tak właśnie mogło być z tą surówką z pora, pomidorów i sałaty rzymskiej.
Przygotowanie jest banalnie proste: pokrój warzywa i dopraw oliwą, octem, solą oraz pieprzem. W przepisie podajemy dwa pomidory – w tym przypadku chodzi o pomidory duże (świetnie sprawdzą się np. malinowe). Jeśli wykorzystujesz pomidorki koktajlowe czy pomidorki z gałązki, weź ich oczywiście więcej. Aby dodać sałatce kolorów, wykorzystaj zarówno pomidory żółte jak i czerwone (np. kolorowe pomidorki koktajlowe, albo weź pomidory malinowego oraz ananasowego).
Przepis na tę surówkę do obiadu możesz potraktować jako inspirację. Śmiało dorzuć do niej inne ulubione warzywa, np. rukolę, pokrojony drobno szczypiorek, czerwoną cebulę czy kolorową paprykę.
Przepis: Surówka z pora i pomidorów
Pyszna surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 226 w każdej porcji
Składniki
- 1 por
- 2 pomidory
- 1 mała sałata rzymska
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój sałatę, pora i pomidory. Wrzuć warzywa do miski.
- Doprawianie surówkiSkrop wszystko oliwą, octem, dopraw solą i pieprzem.
Jak podawać surówkę z pora i pomidorów?
Nasza surówka pasuje do wielu obiadów i jest bardzo uniwersalnym dodatkiem. Zaserwuj ją np. z ziemniakami i kotletem schabowym, z ryżem i pieczonym kurczakiem albo z kaszą i sosem grzybowym.
Taką surówkę możesz też łatwo przerobić na lekką sałatkę, którą można zaserwować np. na kolację. Wymieszaj warzywa z ryżem, dodaj ulubiony ser (np. fetę albo grillowany ser halloumi), wędzoną rybę, kawałki mięsa z obiadu (np. pieczonego kurczaka) lub chrupiące grzanki.
Czytaj też:
Zostało ci trochę kaszy? Zrób te kotlety – miękkie, chrupiące i nie do odróżnienia od klasycznychCzytaj też:
Z piersi kurczaka ekspresowo zrobisz aromatyczny sos. Dobry do makaronu, kaszy czy ziemniaków