Piersi z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Nasza propozycja to prosty sos śmietanowy, który możesz serwować na różne sposoby. Przepis jest prosty i ekspresowy. Gwarantujemy, że jeśli raz zrobisz taki sos z kurczakiem, będziesz do tego przepisu wracać nie raz.
Jak zrobić sos z kurczakiem?
Sekret tego sosu to odpowiednie przygotowanie mięsa i proste dodatki. Sos zaczynamy od przesmażenia kurczaka na oliwie, a potem na patelni lądują pozostałe składniki: cebula, czosnek, brokuł i obowiązkowo masło. Masło jest tu ważnym nośnikiem smaku. Ono też poprawia konsystencję sosu.
Rada: jeśli szykujesz sos z kurczakiem do makaronu, gotując równolegle makaron, po dodaniu śmietany do sosu, możesz go podlać również odrobiną wody z gotowania makaronu. To sprawi, że stanie się jeszcze bardziej aksamitny.
Przepis: Kremowy sos z kurczakiem
Pyszny sos do makaronu, kaszy lub ziemniaków.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 391 w każdej porcji
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 mała śmietana 18%
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10-15 małych różyczek brokułu
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaFilety pokrój w kostkę lub paski. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotowanie sosuNa patelni rozgrzej oliwę i wrzuć kurczaka. Smaż, aż zacznie się lekko rumienić. Dodaj pokrojoną cebulę, różyczki brokuła, przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Wymieszaj i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj śmietanę, wymieszaj, i duś wszystko razem, aż brokuły delikatnie zmiękną. Dopraw do smaku.
Jak podawać sos z kurczakiem?
Sos z naszego przepisu to sos do obiadu, który można zaserwować na wiele sposobów. Oto garść pysznych inspiracji.
- Sos do makaronu. Ulubiony makaron dodaj na patelnię z sosem na koniec gotowania i dobrze wymieszaj. Serwuj danie posypane tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii (patrz zdjęcie).
- Sos do ziemniaków. Podaj sos z ziemniakami gotowanymi. Do takiego obiadu świetnie pasuje prosta surówka z pomidorów i cebuli lub surówka z kapusty pekińskiej.
- Sos do ryżu. Ugotowany ryż polej sosem, a całość posyp posiekanym drobno szczypiorkiem albo natką pietruszki.
- Sos do kaszy. Może to być dowolna kasza, np. gryczana, jaglana czy jęczmienna. W wersji z kaszą gryczaną podaj do obiadu np. surówkę z kiszonej kapusty.
Taki sos można też zajadać z chlebem. Świetnie smakuje wyjadany z miski chrupiącą bagietką.
Czytaj też:
Zrób kieszonkę w filecie i dodaj farsz. Ten obiad robi się sam, a smakuje jak z restauracjiCzytaj też:
Najprostszy patent na pieczarki z patelni pokazała mi przyjaciółka. Potrzebny jest tylko jeden składnik