Z piersi kurczaka ekspresowo zrobisz aromatyczny sos. Dobry do makaronu, kaszy czy ziemniaków

Z piersi kurczaka ekspresowo zrobisz aromatyczny sos. Dobry do makaronu, kaszy czy ziemniaków

Dodano: 
Sos z kurczakiem
Sos z kurczakiem Źródło: Shutterstock / New Africa
To prosty i uniwersalny sos do obiadu. Bazą są piersi z kurczaka i śmietana, a sekretem dodatki. Genialne danie zrobisz w mniej niż pół godziny.

Piersi z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Nasza propozycja to prosty sos śmietanowy, który możesz serwować na różne sposoby. Przepis jest prosty i ekspresowy. Gwarantujemy, że jeśli raz zrobisz taki sos z kurczakiem, będziesz do tego przepisu wracać nie raz.

Jak zrobić sos z kurczakiem?

Sekret tego sosu to odpowiednie przygotowanie mięsa i proste dodatki. Sos zaczynamy od przesmażenia kurczaka na oliwie, a potem na patelni lądują pozostałe składniki: cebula, czosnek, brokuł i obowiązkowo masło. Masło jest tu ważnym nośnikiem smaku. Ono też poprawia konsystencję sosu.

Rada: jeśli szykujesz sos z kurczakiem do makaronu, gotując równolegle makaron, po dodaniu śmietany do sosu, możesz go podlać również odrobiną wody z gotowania makaronu. To sprawi, że stanie się jeszcze bardziej aksamitny.

Przepis: Kremowy sos z kurczakiem

Pyszny sos do makaronu, kaszy lub ziemniaków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
391 w każdej porcji

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 mała śmietana 18%
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10-15 małych różyczek brokułu
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaFilety pokrój w kostkę lub paski. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Gotowanie sosuNa patelni rozgrzej oliwę i wrzuć kurczaka. Smaż, aż zacznie się lekko rumienić. Dodaj pokrojoną cebulę, różyczki brokuła, przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Wymieszaj i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj śmietanę, wymieszaj, i duś wszystko razem, aż brokuły delikatnie zmiękną. Dopraw do smaku.

Jak podawać sos z kurczakiem?

Sos z naszego przepisu to sos do obiadu, który można zaserwować na wiele sposobów. Oto garść pysznych inspiracji.

  • Sos do makaronu. Ulubiony makaron dodaj na patelnię z sosem na koniec gotowania i dobrze wymieszaj. Serwuj danie posypane tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii (patrz zdjęcie).
  • Sos do ziemniaków. Podaj sos z ziemniakami gotowanymi. Do takiego obiadu świetnie pasuje prosta surówka z pomidorów i cebuli lub surówka z kapusty pekińskiej.
  • Sos do ryżu. Ugotowany ryż polej sosem, a całość posyp posiekanym drobno szczypiorkiem albo natką pietruszki.
  • Sos do kaszy. Może to być dowolna kasza, np. gryczana, jaglana czy jęczmienna. W wersji z kaszą gryczaną podaj do obiadu np. surówkę z kiszonej kapusty.

Taki sos można też zajadać z chlebem. Świetnie smakuje wyjadany z miski chrupiącą bagietką.

Czytaj też:
Zrób kieszonkę w filecie i dodaj farsz. Ten obiad robi się sam, a smakuje jak z restauracji
Czytaj też:
Najprostszy patent na pieczarki z patelni pokazała mi przyjaciółka. Potrzebny jest tylko jeden składnik