Nasza propozycja to aromatyczne smażone pieczarki z dodatkiem cebuli, czosnku, cytryny i aromatycznych przypraw. Przyrządza się je łatwo i szybko.
Jak kupić dobre pieczarki?
Aby zrobić dobre smażone pieczarki, warto postawić na jakość grzybów. Pieczarki powinny mieć jędrne, sprężyste kapelusze o jednolitej barwie – zazwyczaj śnieżnobiałej w przypadku odmian klasycznych, a u pieczarek brązowych (portobello) głębszej, czekoladowej. Unikaj grzybów z ciemnymi plamami, lepkich, zbyt wilgotnych lub zwiędłych – to oznaki, że zaczynają się psuć.
Kapelusz świeżej pieczarki powinien być zamknięty, a jego brzeg ściśle przylegać do trzonu. Jeśli jest lekko rozchylony, warto zerknąć na blaszki – u świeżych okazów mają one kolor jasnoróżowy lub beżowy. Im ciemniejsze, tym grzyb starszy, choć nadal może nadawać się do jedzenia. Trzon powinien być jędrny, bez pustych przestrzeni w środku, nierozwarstwiony i bez śladów śluzu. Zapach to kolejna wskazówka – świeże pieczarki pachną delikatnie, przyjemnie, bez stęchłych czy ziemistych nut.
Jak zrobić aromatyczne smażone pieczarki?
To przepis prosty i ekspresowy. Najpierw na patelni lądują grzyby: chodzi o to, aby lekko je zrumienić i ewentualnie odparować sok, który często pojawia się na patelni podczas smażenia grzybów. Dopiero potem dodaj resztę składników, w tym masło, które jest nie tylko znakomitym nośnikiem smaków, ale też pięknie skarmelizuje grzyby i cebulę.
Przepis: Smażone pieczarki
Pomysł na aromatyczne pieczarki z patelni.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 219 w każdej porcji
Składniki
- 500 g pieczarek
- 1/2 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 1 mała czerwona cebula
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPieczarki pokrój w plasterki i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Dodaj liście laurowe i smaż, aż pieczarki zaczną się lekko rumienić. Cebulę pokrój, czosnek posiekaj, cytrynę pokrój w plasterki.
- Robienie daniaNa patelnię dorzuć plastry cytryny, cebulę, czosnek i masło. Smaż, aż cebula się zeszkli i zacznie lekko karmelizować. Dopraw pieczarki solą, pieprzem i oregano.
Gotowe pieczarki serwuj z pieczywem, podawaj do mięs, jako dodatek do obiadu, ale też ziemniaków, makaronów czy placków ziemniaczanych. Takie pieczarki doskonale smakują posypane świeżą zieleniną, np. natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smażone pieczarki z naszego przepisu można też przed podaniem posypać pokruszoną fetą i zajadać z grzankami.
Czytaj też:
Ugotuj wartościową kaszę i połącz z dodatkami. Ta lekka potrawa wszystkim wyjdzie na zdrowieCzytaj też:
Kroję soczyste pomidory i dorzucam dwa pyszne składniki. Ta słoneczna sałatka to moje odkrycie