Kasze to przetwory zbożowe, które należą do jednych z najwartościowszych. To dlatego, że są przygotowywane z całych ziaren zbóż, które są jedynie poddawane wstępnemu oczyszczaniu i łamaniu. Z tego powodu są bogate w błonnik, sole mineralne i witaminy z grupy B. Dziś kasza będzie podstawowym składnikiem mojej zdrowej kolacji.
Wartość odżywcza kaszy jaglanej
Kasza jaglana to lekkostrawna, bezglutenowa kasza otrzymywana z prosa. Jest bardzo ceniona ze względu na właściwości zdrowotne. Dostarcza sporo błonnika, a także witamin z grupy B, fosforu, magnezu, cynku i miedzi. Jest też bogata w białko i wartościowe węglowodany złożone. 100 g tej ugotowanej kaszy to tylko 120 kcal dla naszego organizmu. Warto też wspomnieć, że kasza ta ma właściwości odkwaszające.
Jak zrobić kaszę jaglaną na kolację?
Moją kaszę jaglaną na kolację przygotowuję na zasadzie sałatki. Najpierw gotuję kaszę na sypko, a po wystudzeniu łączę ją z wartościowymi i soczystymi dodatkami. Należą do nich: mango, awokado, ogórek i orzechy włoskie. Dorzucam też trochę czerwonej cebuli i świeżej, posiekanej kolendry. Dzięki temu potrawa jest pełna smaku i zjada się ją z prawdziwą przyjemnością.
Przepis: Kasza jaglana na kolację
Kasza jaglana z soczystymi dodatkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej (ok. 180 g, przed ugotowaniem)
- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ogórek gruntowy lub ½ sałatkowego
- 3-4 łyżki orzechów włoskich
- kawałek czerwonej cebuli
- świeża kolendra
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszyKaszę dokładnie wypłucz, zalej podwójną ilością zimnej wody. Zagotuj ją, lekko posól, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 minut. Przemieszaj widelcem, odstaw do wystygnięcia.
- Łączenie składnikówMango obierz, pokrój w kostkę. Awokado przekrój, wyjmij pestkę, pokrój w kostkę. Ogórek umyj, pokrój w półplasterki lub kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni. Przygotowane składniki wymieszaj z kaszą i posiekaną kolendrą. Dodaj oliwę połączoną z sokiem z limonki i miodem, wymieszaj, dopraw do smaku.
Wskazówka: Przed gotowaniem kaszę jaglaną warto dokładnie wypłukać, a także przelać wrzątkiem (po umieszczeniu na sicie). Dzięki temu będzie miała łagodniejszy smak i nie będzie gorzkawa.
Czym można zastąpić kaszę jaglaną?
Jeśli nie przepadacie za kaszą jaglaną lub nie macie jej akurat pod ręką, możecie do tej potrawy wykorzystać też inne produkty. Podobnie łagodne w smaku będą: kaszka kuskus, bulgur, komosa ryżowa, ryż biały lub brązowy. Nieco bardziej wyrazistego smaku nadadzą potrawie kasza jęczmienna czy kasza gryczana niepalona.
Czytaj też:
Kroję cukinię i kładę dodatki jak na pizzę. Ta pomysłowa przekąska smakuje każdemuCzytaj też:
Gotowe ciasto, świeże warzywa i prosta masa. W 40 minut zrobisz z nich pyszną kolację na ciepło