Z sałatką z pomidorów jest u mnie tak, że kroję pomidory i potem zastanawiam się, z czym je tym razem podać. Tu było inaczej, bo zaczęło się od zdjęcia, które znalazłam w Internecie: czerwone pomidory, słonecznie żółte morele i słona, wyrazista feta. Od razu wiedziałam, że to coś, czego musimy spróbować, a intuicja mnie nie zawiodła: to połączenie wprost nieziemskie. To sałatka na lato, którą można zajadać o każdej porze dnia.
Jak zrobić sałatkę z pomidorów i moreli?
Sekret tej sałatki to prostota. Do pomidorów, dojrzałych moreli i fety, dorzucam jedynie garść ziół, ocet balsamiczny i dobrą oliwę z oliwek (jakość ma znaczenie – dobra oliwa sprawia, że masz ochotę jeść tę sałatkę bez końca). Do sałatki dodaj ulubione zioła: może to być rozmaryn, może być bazylia, ja też do tego typu sałatek dodaję często listki mięty, która rośnie w doniczkach na balkonie.
Inspiracja: morele do tej sałatki można też najpierw lekko zgrillować (lub przesmażyć na patelni). Skrop pokrojone owoce oliwą, posyp odrobiną soli i cukru, a następnie zrumień delikatnie.
Przepis: Sałatka z pomidorów i moreli
Pyszna, letnia sałatka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 557 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże pomidory
- 5 moreli
- 150 g sera feta
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2-3 gałązki rozmarynu lub bazylii
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPomidory i morele pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem.
- Robienie sałatkiPomidory i morele posyp pokruszoną fetą, skrop octem balsamicznym oraz oliwą, udekoruj świeżymi ziołami.
Gotowa sałatka doskonale smakuje podana z dobrą bagietką lub zrumienionymi na oliwie grzankami.
Inne pomysły na morele w wersji wytrawnej
Morele, choć najczęściej występują w deserach, znakomicie sprawdzają się także w wytrawnych daniach, wnosząc do nich słodycz, kwasowość i subtelny aromat. Ich miękka konsystencja i wyrazisty smak idealnie komponują się z serami, mięsem drobiowym (np. piersią z indyka), ale też wieprzowiną (np. polędwiczkami wieprzowymi). W kuchni śródziemnomorskiej morele często są wykorzystywane w połączeniu ze słonymi serami, nie tylko fetą, ale też halloumi. Jeśli planujesz letnie spotkanie przy grillu: koniecznie wrzuć kilka moreli na ruszt: mogą być genialnym dodatkiem do sałatek czy mięs.
Czytaj też:
Słowackie naleśniki zachwycają elastycznym, sycącym ciastem. Potrzebne są tylko trzy składnikiCzytaj też:
Ta letnia zupa ratuje mnie w każdy upał. Ciocia przywiozła ten przepis z Bułgarii