Kroję soczyste pomidory i dorzucam dwa pyszne składniki. Ta słoneczna sałatka to moje odkrycie

Kroję soczyste pomidory i dorzucam dwa pyszne składniki. Ta słoneczna sałatka to moje odkrycie

Dodano: 
Sałatka z pomidorów i moreli
Sałatka z pomidorów i moreli Źródło: Shutterstock / Wawrzeniecka
Sałatka z pomidorów gości u mnie w sezonie niemal codziennie. Ta wersja z owocami i serem to połączenie idealne.

Z sałatką z pomidorów jest u mnie tak, że kroję pomidory i potem zastanawiam się, z czym je tym razem podać. Tu było inaczej, bo zaczęło się od zdjęcia, które znalazłam w Internecie: czerwone pomidory, słonecznie żółte morele i słona, wyrazista feta. Od razu wiedziałam, że to coś, czego musimy spróbować, a intuicja mnie nie zawiodła: to połączenie wprost nieziemskie. To sałatka na lato, którą można zajadać o każdej porze dnia.

Jak zrobić sałatkę z pomidorów i moreli?

Sekret tej sałatki to prostota. Do pomidorów, dojrzałych moreli i fety, dorzucam jedynie garść ziół, ocet balsamiczny i dobrą oliwę z oliwek (jakość ma znaczenie – dobra oliwa sprawia, że masz ochotę jeść tę sałatkę bez końca). Do sałatki dodaj ulubione zioła: może to być rozmaryn, może być bazylia, ja też do tego typu sałatek dodaję często listki mięty, która rośnie w doniczkach na balkonie.

Inspiracja: morele do tej sałatki można też najpierw lekko zgrillować (lub przesmażyć na patelni). Skrop pokrojone owoce oliwą, posyp odrobiną soli i cukru, a następnie zrumień delikatnie.

Przepis: Sałatka z pomidorów i moreli

Pyszna, letnia sałatka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
557 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże pomidory
  • 5 moreli
  • 150 g sera feta
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2-3 gałązki rozmarynu lub bazylii

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPomidory i morele pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem.
  2. Robienie sałatkiPomidory i morele posyp pokruszoną fetą, skrop octem balsamicznym oraz oliwą, udekoruj świeżymi ziołami.

Gotowa sałatka doskonale smakuje podana z dobrą bagietką lub zrumienionymi na oliwie grzankami.

Inne pomysły na morele w wersji wytrawnej

Morele, choć najczęściej występują w deserach, znakomicie sprawdzają się także w wytrawnych daniach, wnosząc do nich słodycz, kwasowość i subtelny aromat. Ich miękka konsystencja i wyrazisty smak idealnie komponują się z serami, mięsem drobiowym (np. piersią z indyka), ale też wieprzowiną (np. polędwiczkami wieprzowymi). W kuchni śródziemnomorskiej morele często są wykorzystywane w połączeniu ze słonymi serami, nie tylko fetą, ale też halloumi. Jeśli planujesz letnie spotkanie przy grillu: koniecznie wrzuć kilka moreli na ruszt: mogą być genialnym dodatkiem do sałatek czy mięs.

Czytaj też:
Słowackie naleśniki zachwycają elastycznym, sycącym ciastem. Potrzebne są tylko trzy składniki
Czytaj też:
Ta letnia zupa ratuje mnie w każdy upał. Ciocia przywiozła ten przepis z Bułgarii