Cukinia zapiekana z pomidorkami zachwyca prostotą przygotowania oraz bogactwem smaków i barw. Idealnie sprawdza się jako sycący obiad, kolacja oraz dodatek m.in. do smażonych i pieczonych mięs, ryb i dań z grilla.
Jak przygotować cukinię pieczoną z pomidorkami?
Uwielbiamy sezonowe warzywa, a cukinię w szczególności, bo stanowi niemal uniwersalny składnik wielu pysznych i zdrowych dań. Zapiekana ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, suszonymi ziołami, oliwą z oliwek i aromatycznym serem, syci na długi czas i gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe.
Do zapiekania z pomidorkami wybieram małe cukinie, które są gotowe raz-dwa. Warzywa kroję na pół (wzdłuż) i obtaczam w aromatyzowanej ziołami oliwie. Do oliwy możesz też dodać np. posiekaną papryczkę chili lub płatki chili, czosnek i inne przyprawy np. ulubioną mieszankę przypraw. W resztkach oliwy obtaczam pomidorki i wstawiam warzywa do piekarnika. Gdy cukinia i pomidorki zmiękną, posypuję zapiekankę żółtym serem i dopiekam, aż ser się rozpuści.
Przepis: Cukinia pieczona z pomidorkami
Pyszne i zdrowe danie z piekarnika.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Śródziemnomorska
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 25 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 178 w każdej porcji
 
Składniki
- 2 małe cukinie
 - 200 g pomidorków koktajlowych
 - 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
 - 3 łyżeczki ziół prowansalskich
 - sól i pieprz
 
Dodatkowo:
- 150 g startego na tarce sera żółtego
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywCukinie umyj, osusz i przekrój na pół. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pozostaw w całości.
 - PrzyprawianieOliwę z oliwek wymieszaj z ziołami prowansalskimi. Posmaruj cukinię z obu stron oliwą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. W reszcie oliwy obtocz pomidorki koktajlowe i ułóż je wokół cukinii. Oprósz warzywa solą i świeżo zmielonym pieprzem.
 - PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 20 minut lub do miękkości. Gdy warzywa zmiękną, posyp je startym serem i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.
 
Cukinię pieczoną z pomidorkami podaję od razu po przygotowaniu jako samodzielne danie oraz dodatek do obiadu i obiadokolacji.
Opcjonalne dodatki do cukinii pieczonej z pomidorkami
Powyższy przepis możesz wzbogacić, dodając warzywne i mięsne dodatki oraz inne sery np.:
- pokrojoną w ćwiartki czerwoną, żółtą lub białą cebulę;
 - przekrojonego wzdłuż bakłażana (nasolonego i odsączonego z soku z goryczką);
 - pokrojone w dużą kostkę lub ćwiartki kolorowe papryki;
 - pokrojone w ćwiartki pieczarki;
 - pokrojony w kostkę ser feta, pokrojoną w plastry mozzarellę, pokruszony ser gorgonzola;
 - pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka, pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo,
 - świeże zioła np. rozmaryn, oregano i tymianek.
 
Jako dodatek do zapiekanych warzyw doskonale sprawdzi się również podsmażone z przyprawami mięso mielone, gotowany kurczak z rosołu, resztka pieczeni, zblanszowane krewetki lub inne owoce morza.
Czytaj też:
Te szybkie wrapy przygotowuję często na kolację. Są o wiele smaczniejsze od kanapekCzytaj też:
W jednej sałatce połącz truskawki i awokado. Pomysł na zdrową i pyszną kolację
