Cukinia zapiekana z pomidorkami zachwyca prostotą przygotowania oraz bogactwem smaków i barw. Idealnie sprawdza się jako sycący obiad, kolacja oraz dodatek m.in. do smażonych i pieczonych mięs, ryb i dań z grilla.
Jak przygotować cukinię pieczoną z pomidorkami?
Uwielbiamy sezonowe warzywa, a cukinię w szczególności, bo stanowi niemal uniwersalny składnik wielu pysznych i zdrowych dań. Zapiekana ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, suszonymi ziołami, oliwą z oliwek i aromatycznym serem, syci na długi czas i gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe.
Do zapiekania z pomidorkami wybieram małe cukinie, które są gotowe raz-dwa. Warzywa kroję na pół (wzdłuż) i obtaczam w aromatyzowanej ziołami oliwie. Do oliwy możesz też dodać np. posiekaną papryczkę chili lub płatki chili, czosnek i inne przyprawy np. ulubioną mieszankę przypraw. W resztkach oliwy obtaczam pomidorki i wstawiam warzywa do piekarnika. Gdy cukinia i pomidorki zmiękną, posypuję zapiekankę żółtym serem i dopiekam, aż ser się rozpuści.
Przepis: Cukinia pieczona z pomidorkami
Pyszne i zdrowe danie z piekarnika.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 178 w każdej porcji
Składniki
- 2 małe cukinie
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 150 g startego na tarce sera żółtego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywCukinie umyj, osusz i przekrój na pół. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pozostaw w całości.
- PrzyprawianieOliwę z oliwek wymieszaj z ziołami prowansalskimi. Posmaruj cukinię z obu stron oliwą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. W reszcie oliwy obtocz pomidorki koktajlowe i ułóż je wokół cukinii. Oprósz warzywa solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 20 minut lub do miękkości. Gdy warzywa zmiękną, posyp je startym serem i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Cukinię pieczoną z pomidorkami podaję od razu po przygotowaniu jako samodzielne danie oraz dodatek do obiadu i obiadokolacji.
Opcjonalne dodatki do cukinii pieczonej z pomidorkami
Powyższy przepis możesz wzbogacić, dodając warzywne i mięsne dodatki oraz inne sery np.:
- pokrojoną w ćwiartki czerwoną, żółtą lub białą cebulę;
- przekrojonego wzdłuż bakłażana (nasolonego i odsączonego z soku z goryczką);
- pokrojone w dużą kostkę lub ćwiartki kolorowe papryki;
- pokrojone w ćwiartki pieczarki;
- pokrojony w kostkę ser feta, pokrojoną w plastry mozzarellę, pokruszony ser gorgonzola;
- pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka, pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo,
- świeże zioła np. rozmaryn, oregano i tymianek.
Jako dodatek do zapiekanych warzyw doskonale sprawdzi się również podsmażone z przyprawami mięso mielone, gotowany kurczak z rosołu, resztka pieczeni, zblanszowane krewetki lub inne owoce morza.
Czytaj też:
Te szybkie wrapy przygotowuję często na kolację. Są o wiele smaczniejsze od kanapekCzytaj też:
W jednej sałatce połącz truskawki i awokado. Pomysł na zdrową i pyszną kolację