Z 3 prostych składników robię obłędną zapiekankę bez mięsa. Prosty przepis na lekki obiad i dodatek do różnych dań

Z 3 prostych składników robię obłędną zapiekankę bez mięsa. Prosty przepis na lekki obiad i dodatek do różnych dań

Dodano: 
Cukinia pieczona z pomidorkami
Cukinia pieczona z pomidorkami Źródło: Shutterstock / nndrln
Szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i niezwykle aromatyczny posiłek? Cukinia pieczona z pomidorkami koktajlowymi i żółtym serem to idealne danie na lato! Zapraszam po przepis.

Cukinia zapiekana z pomidorkami zachwyca prostotą przygotowania oraz bogactwem smaków i barw. Idealnie sprawdza się jako sycący obiad, kolacja oraz dodatek m.in. do smażonych i pieczonych mięs, ryb i dań z grilla.

Jak przygotować cukinię pieczoną z pomidorkami?

Uwielbiamy sezonowe warzywa, a cukinię w szczególności, bo stanowi niemal uniwersalny składnik wielu pysznych i zdrowych dań. Zapiekana ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, suszonymi ziołami, oliwą z oliwek i aromatycznym serem, syci na długi czas i gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe.

Do zapiekania z pomidorkami wybieram małe cukinie, które są gotowe raz-dwa. Warzywa kroję na pół (wzdłuż) i obtaczam w aromatyzowanej ziołami oliwie. Do oliwy możesz też dodać np. posiekaną papryczkę chili lub płatki chili, czosnek i inne przyprawy np. ulubioną mieszankę przypraw. W resztkach oliwy obtaczam pomidorki i wstawiam warzywa do piekarnika. Gdy cukinia i pomidorki zmiękną, posypuję zapiekankę żółtym serem i dopiekam, aż ser się rozpuści.

Przepis: Cukinia pieczona z pomidorkami

Pyszne i zdrowe danie z piekarnika.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
178 w każdej porcji

Składniki

  • 2 małe cukinie
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 150 g startego na tarce sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywCukinie umyj, osusz i przekrój na pół. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pozostaw w całości.
  2. PrzyprawianieOliwę z oliwek wymieszaj z ziołami prowansalskimi. Posmaruj cukinię z obu stron oliwą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. W reszcie oliwy obtocz pomidorki koktajlowe i ułóż je wokół cukinii. Oprósz warzywa solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 20 minut lub do miękkości. Gdy warzywa zmiękną, posyp je startym serem i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.

Cukinię pieczoną z pomidorkami podaję od razu po przygotowaniu jako samodzielne danie oraz dodatek do obiadu i obiadokolacji.

Opcjonalne dodatki do cukinii pieczonej z pomidorkami

Powyższy przepis możesz wzbogacić, dodając warzywne i mięsne dodatki oraz inne sery np.:

  • pokrojoną w ćwiartki czerwoną, żółtą lub białą cebulę;
  • przekrojonego wzdłuż bakłażana (nasolonego i odsączonego z soku z goryczką);
  • pokrojone w dużą kostkę lub ćwiartki kolorowe papryki;
  • pokrojone w ćwiartki pieczarki;
  • pokrojony w kostkę ser feta, pokrojoną w plastry mozzarellę, pokruszony ser gorgonzola;
  • pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka, pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo,
  • świeże zioła np. rozmaryn, oregano i tymianek.

Jako dodatek do zapiekanych warzyw doskonale sprawdzi się również podsmażone z przyprawami mięso mielone, gotowany kurczak z rosołu, resztka pieczeni, zblanszowane krewetki lub inne owoce morza.

Czytaj też:
Te szybkie wrapy przygotowuję często na kolację. Są o wiele smaczniejsze od kanapek
Czytaj też:
W jednej sałatce połącz truskawki i awokado. Pomysł na zdrową i pyszną kolację