Te szybkie wrapy przygotowuję często na kolację. Są o wiele smaczniejsze od kanapek

Te szybkie wrapy przygotowuję często na kolację. Są o wiele smaczniejsze od kanapek

Dodano: 
Wrapy z kukurydzą
Wrapy z kukurydzą Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Na kolację można podać kanapki. Jednak o wiele smaczniejsze i ciekawsze będą wrapy, które robi się szybko, a są równie pożywne, jak pieczywo z dodatkami. Cała moja rodzina za nimi przepada.

Kanapki to najprostszy, pożywny posiłek, jaki można przygotować na kolację lub śniadanie. Jeśli jednak się komuś znudziły, da się je zastąpić na przykład wrapami. To tak naprawdę kanapki zawijane, które pod względem wartości odżywczej są podobne do tych klasycznych. Potrafią jednak zaskoczyć różnorodnym wnętrzem.

Co to są wrapy?

Wrapy to nowoczesna alternatywa kanapek. Robi się je z pieczywa, które ma postać płaskiego placka i zawija się w nie różne składniki, np. warzywa, mięsa, wędliny, sosy. Pieczywem może być tortilla pszenna lub pełnoziarnista czy lawasz. Danie to jest szybkie do przygotowania i wygodne do jedzenia.

Jak zrobić szybkie wrapy na kolację?

Wrapy z powodzeniem można podać na kolację. Wystarczy sięgnąć po gotową tortillę, posmarować ją sosem lub twarożkiem, ułożyć na niej ulubione składniki i całość zrolować. Wrapy można nadziać np. kawałkami grillowanego fileta z kurczaka, szynką, salami, boczkiem, żółtym serem, przeróżnymi warzywami i sosami. Moja rodzina ostatnio polubiła zestaw składający się z salami, kukurydzy, pomidorów, sera i ketchupu.

Przepis: Wrapy na kolację

Zawijane kanapki z tortilli, salami, kukurydzy, pomidorów, sera i ketchupu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 4 tortille pszenne
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • ok. 100 g pepperoni lub salami w plasterkach
  • 1 szklanka startego sera
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1-2 pomidory
  • oregano lub bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Formowanie wrapówKażdą tortillę posmaruj łyżką sosu pomidorowego. Na połowie każdego placka połóż plasterki salami, pokrojone pomidory bez nasion, odsączoną kukurydzę i starty ser. Całość oprósz przyprawami. Tortillę zwiń niczym krokiet, zawijając najpierw do środka dwa naprzeciwległe boki placka, a potem całość rolując.
  2. Pieczenie wrapówUformowane wrapy połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, aż tortilla będzie chrupiąca, a ser się rozpuści. Podawaj np. z sosem pomidorowym, czosnkowym.

Czym jeszcze można zastąpić kanapki?

Zamiast klasycznych kanapek na kolację można podać też tosty, tosty francuskie (chleb smażony w jajku) czy quesadillę (tortilla zapiekana z serem i dodatkami. Dobrze też sprawdzą się mniej kanapkowe propozycje, np.: placuszki z warzyw, pożywne sałatki, roladki z szynki czy żółtego sera. Wszystkie te potrawy są proste do zrobienia, a smaczne i apetyczne.

Czytaj też:
Sycąca sałatka z młodych ziemniaków. Prosta do zrobienia, w mig znika z talerzy
Czytaj też:
Ta tarta jest niczym pizza. Robię ją szybko na gotowym cieście i podaję na kolację