Do czerwonej kapusty dorzucam zielone warzywa. Lekka i zdrowa surówka do obiadu

Do czerwonej kapusty dorzucam zielone warzywa. Lekka i zdrowa surówka do obiadu

Dodano: 
Surówka z czerwoną kapustą
Surówka z czerwoną kapustą Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Ta surówka do obiadu to połączenie chrupiącej, czerwonej kapusty i zdrowych, zielonych warzyw i ziół. Wygląda pięknie i smakuje rewelacyjnie.

Kolorowa surówka na talerzu zawsze poprawia mi humor i sprawia, że obiad jest prawdziwą przyjemnością dla zmysłów. Połączenie zieleni i charakterystycznego koloru czerwonej kapusty współgra idealnie, tworząc smakowity kontrast. Ta surówka do obiadu jest łatwa do zrobienia, a cichym bohaterem jest tu wyrazisty sos z dodatkiem sou sojowego i soku z limonki.

Jak zrobić surówkę z czerwoną kapustą?

Do surówki dodajemy oprócz czerwonej kapusty, miks zielonych sałat. Możesz kupić gotowy miks lub wykorzystać wybrane przez siebie, ulubione liście, np. rukole, roszponkę, liście szpinaku, sałatę lodową czy sałatę rzymską. Ja do swoje surówki dodałam jeszcze młodą, chrupiącą cukinię. Jest pyszna na surowo i doskonale pasuje do surówek. Ta surówka ma wyrazisty smak za sprawą dodatków: do aromatyczna kolendra, pikantna dymka oraz dressing.

Aby dobrze wymieszać składniki na dressing, możesz skorzystać z prostego patentu ze słoiczkiem: wrzuć wszystko do słoika, zakręć go i energicznie potrząsaj, aż wszystko się wymiesza. Dressingu przed dodaniem do sałatki warto spróbować: jeśli dla ciebie zbyt wyrazisty dodaj więcej miodu lub oliwy. Jeśli lubisz pikantne smaki, do tego sosu pasować będzie również świeży czosnek lub imbir. Smak sosu i tym samym surówki można podkręcić także dodatkiem drobno posiekanej papryczki chili.

Przepis: Surówka z czerwoną kapustą

Pyszna i lekka surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
232 w każdej porcji

Składniki

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 50 g miksu sałat
  • 1 mała cukinia
  • 4 gałązki kolendry
  • 1 dymka
  • 1 łyżka sezamu

na dressing:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z limonki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, pokrój dymkę i cukinię (np. w półplasterki). Kolendrę posiekaj. Wymieszaj dokładnie składniki na dressing.
  2. Robienie surówkiWarzywa wymieszaj z dressingiem i posyp wszystko ziarnami sezamu.

Do czego pasuje surówka z czerwoną kapustą?

Surówka z tego przepisu doskonale pasuje do różnych dań w stylu azjatyckim, ale nie tylko. Podaj ją do pieczonych udek z kurczaka z ryżem, albo mięs z grilla serwowanych z pieczonymi ziemniakami. Surówka z czerwoną kapustą to także świetny warzywny wkład do domowych burgerów czy tortilli.

Czytaj też:
Wystarczy kapusta pekińska i ekspresowy sos. Zdrowa i pyszna surówka bez wysiłku
Czytaj też:
Takie pałki z kurczaka piekła babcia. Zrób jednogarnkowy obiad, który pachnie wspomnieniami