Wystarczy kapusta pekińska i ekspresowy sos. Zdrowa i pyszna surówka bez wysiłku

Wystarczy kapusta pekińska i ekspresowy sos. Zdrowa i pyszna surówka bez wysiłku

Dodano: 
Krojenie kapusty pekińskiej
Krojenie kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / New Africa
Ta surówka z kapusty pekińskiej to obiadowy game changer. Smakuje rewelacyjnie, choć bazą jest tylko jedno warzywo.

Surówka z kapusty pekińskiej to prosty dodatek do obiadu, który przygotujesz w mniej niż kwadrans. To surówka lekka, pełna witamin i bardzo smaczna. A wszystko za sprawą kremowego sosu na bazie jogurtu.

Jak zrobić prostą surówkę z kapusty pekińskiej?

Sekretem tej surówki jest sos jogurtowy z dodatkiem natki pietruszki oraz czosnku. To on sprawia, że zwykła kapusta pekińska zamienia się w pełną smaku surówkę do obiadu. Wystarczy wrzucić składniki na dressing do kielicha blendera i zmiksować. Potem już tylko pozostaje wymieszać kapustę z sosem i zajadać.

Rada: do sosu jogurtowego można dorzucić również inne zielone dodatki, nie tylko pietruszkę. Mogą to być liście bazylii, szpinaku czy liście rzodkiewki. Jeszcze więcej kremowości doda z kolei dodatek dojrzałego awokado.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta i szybka surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
99 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska

na dressing:

  • 100 g jogurtu w stylu greckim
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj. Składniki na dressing zmiksuj.
  2. Robienie surówkiPołącz kapustę z dressingiem, wymieszaj.

Surówka z kapusty pekińskiej z zielonym sosem na bazie jogurtu pasuje niemal do każdego obiadu. Świetnie sprawdzi się do ziemniaków i mięs, ale też ryżu, ryb, kasz i dań wegetariańskich (np. kaszy z sosem grzybowym albo ziemniaków z kotlecikami jajecznymi).

Inne dodatki do surówki z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej z naszego przepisu to idealna baza do smakowych eksperymentów. Możesz dodać do niej również inne składniki, które akurat masz pod ręką. Wersja ekspresowa to np. kukurydza z puszki lub liście szpinaku czy rukoli. Wersja z odrobiną pracy przy krojeniu, to np. świeży ogórek, cebula czy pomidory.

Surówka z kapusty pekińskiej w tym wydaniu to też dobra baza do różnego rodzaju sałatek (zrób więcej surówki na obiad, a jeśli zostanie, zrób z niej pyszną i zdrową kolację). Dodaj do surówki np. ser feta, gotowane jajka, wędzoną rybę i chrupiące grzanki.

Czytaj też:
Dodaję serek wiejski i jeden sekretny składnik, a placki wychodzą obłędne. Tanie, szybkie i sycące
Czytaj też:
Robię ten makaron, gdy mam mało czasu. Trzy składniki i smak, który przenosi do Włoch