Surówka z kapusty pekińskiej to prosty dodatek do obiadu, który przygotujesz w mniej niż kwadrans. To surówka lekka, pełna witamin i bardzo smaczna. A wszystko za sprawą kremowego sosu na bazie jogurtu.
Jak zrobić prostą surówkę z kapusty pekińskiej?
Sekretem tej surówki jest sos jogurtowy z dodatkiem natki pietruszki oraz czosnku. To on sprawia, że zwykła kapusta pekińska zamienia się w pełną smaku surówkę do obiadu. Wystarczy wrzucić składniki na dressing do kielicha blendera i zmiksować. Potem już tylko pozostaje wymieszać kapustę z sosem i zajadać.
Rada: do sosu jogurtowego można dorzucić również inne zielone dodatki, nie tylko pietruszkę. Mogą to być liście bazylii, szpinaku czy liście rzodkiewki. Jeszcze więcej kremowości doda z kolei dodatek dojrzałego awokado.
Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej
Prosta i szybka surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 99 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała kapusta pekińska
na dressing:
- 100 g jogurtu w stylu greckim
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj. Składniki na dressing zmiksuj.
- Robienie surówkiPołącz kapustę z dressingiem, wymieszaj.
Surówka z kapusty pekińskiej z zielonym sosem na bazie jogurtu pasuje niemal do każdego obiadu. Świetnie sprawdzi się do ziemniaków i mięs, ale też ryżu, ryb, kasz i dań wegetariańskich (np. kaszy z sosem grzybowym albo ziemniaków z kotlecikami jajecznymi).
Inne dodatki do surówki z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej z naszego przepisu to idealna baza do smakowych eksperymentów. Możesz dodać do niej również inne składniki, które akurat masz pod ręką. Wersja ekspresowa to np. kukurydza z puszki lub liście szpinaku czy rukoli. Wersja z odrobiną pracy przy krojeniu, to np. świeży ogórek, cebula czy pomidory.
Surówka z kapusty pekińskiej w tym wydaniu to też dobra baza do różnego rodzaju sałatek (zrób więcej surówki na obiad, a jeśli zostanie, zrób z niej pyszną i zdrową kolację). Dodaj do surówki np. ser feta, gotowane jajka, wędzoną rybę i chrupiące grzanki.
Czytaj też:
Dodaję serek wiejski i jeden sekretny składnik, a placki wychodzą obłędne. Tanie, szybkie i sycąceCzytaj też:
Robię ten makaron, gdy mam mało czasu. Trzy składniki i smak, który przenosi do Włoch