Pyszną kolację zrobisz z gotowego ciasta. Niewiele pracy, a każdy się najada

Pyszną kolację zrobisz z gotowego ciasta. Niewiele pracy, a każdy się najada

Dodano: 
Pizza na cieście francuskim
Pizza na cieście francuskim Źródło: Shutterstock / padu_foto
Można nazwać to danie prostą pizzą, choć bazą nie jest ciasto drożdżowe. To gotowe ciasto francuskie i kilka prostych dodatków.

Być może Włosi obruszą się na nazwanie tego dania pizzą, ale określenie pizza z ciasta francuskiego, idealnie je definiuje. To pyszny spód z gotowego ciasta i dodatki niczym z włoskiej pizzy: sos pomidorowy, zioła, cukinia i ser. To danie idealne na lekką kolację na ciepło, ale nie tylko. Jest świetną przekąską na imprezy i spotkania z przyjaciółmi.

Jak zrobić pizzę z ciasta francuskiego?

To przepis dziecinnie prosty, bo wystarczy wyłożyć na płat gotowego ciasta sos pomidorowy, plasterki cukinii praz ser. Podajemy prosty przepis na sos pomidorowy z pomidorów z puszki, ale jeśli chcesz jeszcze bardziej ułatwić sobie sprawę, kup dobry, gotowy sos do pizzy. Wówczas same przygotowania zajmą ci dosłownie 5 minut, a resztę zrobi piekarnik.

Rada: jeśli szykujesz pizzę z ciasta francuskiego na przyjęcie czy spotkanie, podziel ciasto na kwadraty przed pieczeniem i zrób minipizze. To forma idealna na przyjęcie: bez krojenia każdy będzie mógł od razu chwycić swój kawałek.

Przepis: Pizza na cieście francuskim

Ekspresowa pizza z cukinią.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
383 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 1 cukinia
  • 150 g tartej mozzarelli

na sos:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, oregano, suszona bazylia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie sosuPosiekaj drobno cebulę i czosnek. Cebulę wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, a następnie pomidory. Gotuj wszystko razem kilka minut, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Przestudź.
  2. Szykowanie pizzyCiasto francuskie przełóż na blachę do pieczenia. Posmaruj sosem i zawiń brzegi. Pokój cukinię w plasterki i ułóż na całości. Posyp tartym serem. Zapiekaj ok. 25 minut w temperaturze 190-200 stopni.

Po upieczeniu można dodatkowo całość skropić delikatnie dobrą oliwą z oliwek i udekorować świeżymi listkami bazylii. Do pizzy z ciasta francuskiego można zaserwować ulubione zimne sosy, w tym również keczup lub sos czosnkowy.

Inne pomysły na pizzę na cieście francuskim

Nasz przepis traktuj jako inspirację, bo na swojej pizzy możesz położyć inne, ulubione dodatki. Może do być np. szynka i ser, pieczarki i cebula, kiełbasa i ostra papryczka, łosoś i liście rukoli albo szpinak i ser feta. Możliwości ogranicza jedynie wyobraźnia.

Czytaj też:
Mama pokazała mi te chrupiące roladki. Każdy, kto spróbuje, chce dokładkę. Zobacz, czemu
Czytaj też:
Z dwóch tanich składników robię przekąskę i nikt nie może się oderwać. Prosty patent, który musisz znać