Ta pyszna, grecka przekąska jest świetna na kolację. To kanapka idealna

Ta pyszna, grecka przekąska jest świetna na kolację. To kanapka idealna

Dodano: 
Dakos
Dakos Źródło: Shutterstock / Alex Bayev
Dakos to jedna z najbardziej charakterystycznych przekąsek dla greckiej wyspy Kreta. To kwintesencja Grecji: dobra oliwa, dojrzałe pomidory, oliwki i greki ser.

Dakos to grecki klasyk: przekąska przygotowana na chrupiącej grzance z prostych, ale dobrej jakości składników: świeżych pomidorów, sera, oliwek i oliwy. Jest sycąca i zdrowa: świetna jako kolacja, ale może być też pożywnym śniadaniem czy przekąską w ciągu dnia. Rewelacyjnie sprawdzi się jako łatwa do przygotowania przekąska imprezowa, którą podaje się na ciepłych grzankach.

Jak zrobić dakos?

Gdybyście jedli dakos na Krecie raczej nie byłaby to przekąska z fetą a z serem myzithra, który bardziej przypomina włoską ricottę. Jednak popularne jest dodawanie do dakos słonej, kojarzonej z Grecją fety: taki ser jest łatwo dostępny i świetnie pasuje do przekąski. Dlatego w naszym przepisie jest właśnie feta.

Do dakos warto wykorzystać mięsiste, dojrzałe pomidory. Podczas tarcia puszczają sok, który potem wsiąka w pieczywo. Sekret to duża ilość dobrej oliwy (jakość jest tu kluczowa) i wyraziste dodatki, czyli oliwki i odrobina cebuli. Do dakos często daje się także kapary.

Dakos można zrobić na czerstwym chlebie lub bułce: to idealny patent na wykorzystanie takiego pieczywa. Dobre do dakos będą np. popularne i nas grahamki.

Przepis: Dakos

Grecka sałatka na chrupiącej grzance.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
411 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kromki chleba
  • 2 pomidory
  • 100 g sera feta
  • 1 dymka
  • 1/4 szklanki oliwek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKromki chleba skrop obficie oliwą i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 4-5 minut. Ser feta i pomidory osobno zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dymkę pokrój drobno, oliwki pokrój na kawałki.
  2. Robienie dakosNa gorące kromki kładź pomidory, dopraw solą, pieprzem, posyp fetą, cebulką i udekoruj oliwkami, posyp oregano. Skrop oliwą z oliwek.

Inne pomysły na grecką przekąskę

Dakos można modyfikować i robić własne, pyszne wersje tej przekąski. Na grzankę można położyć także tarte, świeże ogórki i listki mięty. Ciekawym połączeniem jest modne w kuchni fusion łączenie smaków z różnych części świata. W takiej wersji można do dakos dodać pokrojone w kostkę polskie kiszone ogórki. Będą idealnie pasowały do świeżych pomidorów, sera i oliwy.

Czytaj też:
Ciasto na te domowe bajgle robię z twarogu. Wychodzą miękkie i bardzo pożywne
Czytaj też:
Cukinia faszerowana mięsem znika błyskawicznie. Zawsze robię ją na obiad