Dakos to grecki klasyk: przekąska przygotowana na chrupiącej grzance z prostych, ale dobrej jakości składników: świeżych pomidorów, sera, oliwek i oliwy. Jest sycąca i zdrowa: świetna jako kolacja, ale może być też pożywnym śniadaniem czy przekąską w ciągu dnia. Rewelacyjnie sprawdzi się jako łatwa do przygotowania przekąska imprezowa, którą podaje się na ciepłych grzankach.
Jak zrobić dakos?
Gdybyście jedli dakos na Krecie raczej nie byłaby to przekąska z fetą a z serem myzithra, który bardziej przypomina włoską ricottę. Jednak popularne jest dodawanie do dakos słonej, kojarzonej z Grecją fety: taki ser jest łatwo dostępny i świetnie pasuje do przekąski. Dlatego w naszym przepisie jest właśnie feta.
Do dakos warto wykorzystać mięsiste, dojrzałe pomidory. Podczas tarcia puszczają sok, który potem wsiąka w pieczywo. Sekret to duża ilość dobrej oliwy (jakość jest tu kluczowa) i wyraziste dodatki, czyli oliwki i odrobina cebuli. Do dakos często daje się także kapary.
Dakos można zrobić na czerstwym chlebie lub bułce: to idealny patent na wykorzystanie takiego pieczywa. Dobre do dakos będą np. popularne i nas grahamki.
Przepis: Dakos
Grecka sałatka na chrupiącej grzance.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Grecka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 411 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki chleba
- 2 pomidory
- 100 g sera feta
- 1 dymka
- 1/4 szklanki oliwek
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKromki chleba skrop obficie oliwą i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 4-5 minut. Ser feta i pomidory osobno zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dymkę pokrój drobno, oliwki pokrój na kawałki.
- Robienie dakosNa gorące kromki kładź pomidory, dopraw solą, pieprzem, posyp fetą, cebulką i udekoruj oliwkami, posyp oregano. Skrop oliwą z oliwek.
Inne pomysły na grecką przekąskę
Dakos można modyfikować i robić własne, pyszne wersje tej przekąski. Na grzankę można położyć także tarte, świeże ogórki i listki mięty. Ciekawym połączeniem jest modne w kuchni fusion łączenie smaków z różnych części świata. W takiej wersji można do dakos dodać pokrojone w kostkę polskie kiszone ogórki. Będą idealnie pasowały do świeżych pomidorów, sera i oliwy.
Czytaj też:
Ciasto na te domowe bajgle robię z twarogu. Wychodzą miękkie i bardzo pożywneCzytaj też:
Cukinia faszerowana mięsem znika błyskawicznie. Zawsze robię ją na obiad