Tradycyjne bajgle to okrągłe bułki z dziurką w środku. Mają nieco ciągnącą, elastyczną strukturę i błyszczącą, lekko chrupiącą skórkę. Do ciasta dodaje się drożdże, które działają spulchniająco. Ja jednak robię nieco inną wersję bajgli. Nie muszą rosnąć, za to są bardzo odżywcze, dzięki jednemu dodatkowi.
Jak zrobić odżywcze bajgle?
Moja modyfikacja ciasta na bajgle polega na wzbogaceniu ich w pożywny, białkowy składnik. To twaróg sernikowy, który nie jest drogi, a znacznie podnosi wartość odżywczą bułek. Zwiększa też ich delikatność i kruchość, co bardzo mi odpowiada. Zamiast twarogu do ciasta można też dodać gęsty jogurt naturalny, np. typu greckiego. Dobrym dodatkiem jest też starty, żółty ser. On również wzbogaca pieczywo w białko, a przy okazji nadaje mu charakterystycznego aromatu.
Jak przygotować bajgle z twarożkiem?
Przygotowanie twarogowych bajgli to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy tylko wymieszać składniki suche, wyrobić je z twarogiem, jajkiem i startym serem żółtym. Uformowane bułki układa się na blasze, posypuje makiem czy sezamem i piecze na złoty kolor.
Przepis: Bajgle twarogowe
Okrągłe bułki z dziurką z ciasta twarogowego
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 g twarogu sernikowego lub gęstego jogurtu greckiego
- 80 g tartego żółtego sera (np. cheddar, mozzarella)
- 2 jajka
- sezam jasny i ciemny do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta na placekW misce wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj twaróg, 1 jajko i starty ser, wymieszaj łyżką lub ręką, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.
- Formowanie bajgliCiasto podziel na 6 równych części i z każdej uformuj bajgle: zrób kulkę i palcem dziurkę w środku, lekko ją poszerz albo z ciasta uformuj wałek, skręć go wokół własnej osi, zlep dwa końce tworząc pierścień.
- Pieczenie bajgliBajgle ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż będą rumiane.
Jak podać bajgle?
Bajgle najlepiej smakują, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Wtedy można je zjeść na przekąskę, zamiast słodkiej bułki. Po przekrojeniu na dwa pierścienie, bajgle można przełożyć ulubionymi składnikami (np. serem, szynką, sałatą i innymi warzywami) i przygotować z nich pyszne i efektowne kanapki.
Czytaj też:
Delikatne i miękkie kluski leniwe. Robię je jak babcia, a rodzina prosi o dokładkęCzytaj też:
Wzięłam twarożek i dwa aromatyczne dodatki. To jedna z najlepszych past, jaką przygotowałam