Kroję trzy zielone warzywa, ale sekretem jest lekki, biały sos. To idealna surówka do obiadu

Kroję trzy zielone warzywa, ale sekretem jest lekki, biały sos. To idealna surówka do obiadu

Dodano: 
Składniki na surówkę
Składniki na surówkę Źródło: Shutterstock / Dmitriev Mikhail
Ta surówka do obiadu jest lekka, chrupiąca, soczysta, a całą robotę, jeśli chodzi o wyjątkowy smak, robi tu sos. Jego przygotowanie jest bardzo proste.

Warzywa powinny stanowić połowę talerza, dlatego warto stawiać na surówki, które są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne. Taka jest ta surówka z zielonych warzyw, które łączy obłędnie smaczny sos jogurtowy z dodatkiem chrzanu. Ten przepis warto sobie zapisać, bo to sos, który sprawdzi się także w innych surówkach.

Jak zrobić surówkę z sosem jogurtowym?

Nasza propozycja to surówka z białej, młodej kapusty lub kapusty pekińskiej. Możesz wybrać tę, którą akurat masz dostępną. Oprócz tego do miski trafia soczysty ogórek i świeży, aromatyczny koperek. Składnikiem, który łączy warzywa i dodaje charakteru całej surówce, jest prosty sos jogurtowy z dodatkiem chrzanu, skórki z cytryny oraz odrobiny miodu. Od ciebie zależy, czy wybierzesz chrzan łagodny, czy ostry.

Do sałatki można wykorzystać zwykły jogurt naturalny (koniecznie bez cukru), ewentualnie jogurt grecki albo skyr naturalny.

Przepis: Surówka z sosem jogurtowym

Zielona, lekka surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
53 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty lub mała kapusta pekińska
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 pęczek koperku

na sos:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, koperek i ogórka pokrój. Wymieszaj składniki na sos.
  2. Robienie surówkiPrzełóż wszystkie warzywa do miski, dodaj sos i wymieszaj wszystko.

Gotowa surówka pasuje zarówno do klasycznych obiadów z mięsem i ziemniakami (szczególnie polecamy do kotletów mielonych z gniecionymi ziemniakami), jak i do dań z ryżem czy kaszą. Można ją również serwować do pierogów czy wytrawnych naleśników. Surówka może być także wypełnieniem burgerów czy tortilli.

Do jakich surówek pasuje sos jogurtowy?

Nasz przepis na surówkę z sosem jogurtowym to tylko jedna z opcji, gdzie można wykorzystać ten prosty dressing. Sos jogurtowy z chrzanem śmiało możesz wykorzystywać do innych surówek. Pasuje doskonale do surówki z marchewki czy surówki z korzenia selera. Doskonale nadaje się do wszelkich surówek na bazie kapusty pekińskiej, ale też różnych sałat. Taki dressing będzie oryginalnym dodatkiem do mizerii, ale też sałatki z pomidorów.

Czytaj też:
Do młodej kapusty dorzucam dwa wyraziste dodatki. Genialna i prosta surówka do obiadu
Czytaj też:
Polacy rzadko wykorzystują to warzywo, a jest genialne na surówkę. Przepis jest prosty