Warzywa powinny stanowić połowę talerza, dlatego warto stawiać na surówki, które są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim smaczne. Taka jest ta surówka z zielonych warzyw, które łączy obłędnie smaczny sos jogurtowy z dodatkiem chrzanu. Ten przepis warto sobie zapisać, bo to sos, który sprawdzi się także w innych surówkach.
Jak zrobić surówkę z sosem jogurtowym?
Nasza propozycja to surówka z białej, młodej kapusty lub kapusty pekińskiej. Możesz wybrać tę, którą akurat masz dostępną. Oprócz tego do miski trafia soczysty ogórek i świeży, aromatyczny koperek. Składnikiem, który łączy warzywa i dodaje charakteru całej surówce, jest prosty sos jogurtowy z dodatkiem chrzanu, skórki z cytryny oraz odrobiny miodu. Od ciebie zależy, czy wybierzesz chrzan łagodny, czy ostry.
Do sałatki można wykorzystać zwykły jogurt naturalny (koniecznie bez cukru), ewentualnie jogurt grecki albo skyr naturalny.
Przepis: Surówka z sosem jogurtowym
Zielona, lekka surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 53 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała główka młodej kapusty lub mała kapusta pekińska
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 pęczek koperku
na sos:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, koperek i ogórka pokrój. Wymieszaj składniki na sos.
- Robienie surówkiPrzełóż wszystkie warzywa do miski, dodaj sos i wymieszaj wszystko.
Gotowa surówka pasuje zarówno do klasycznych obiadów z mięsem i ziemniakami (szczególnie polecamy do kotletów mielonych z gniecionymi ziemniakami), jak i do dań z ryżem czy kaszą. Można ją również serwować do pierogów czy wytrawnych naleśników. Surówka może być także wypełnieniem burgerów czy tortilli.
Do jakich surówek pasuje sos jogurtowy?
Nasz przepis na surówkę z sosem jogurtowym to tylko jedna z opcji, gdzie można wykorzystać ten prosty dressing. Sos jogurtowy z chrzanem śmiało możesz wykorzystywać do innych surówek. Pasuje doskonale do surówki z marchewki czy surówki z korzenia selera. Doskonale nadaje się do wszelkich surówek na bazie kapusty pekińskiej, ale też różnych sałat. Taki dressing będzie oryginalnym dodatkiem do mizerii, ale też sałatki z pomidorów.
Czytaj też:
Do młodej kapusty dorzucam dwa wyraziste dodatki. Genialna i prosta surówka do obiaduCzytaj też:
Polacy rzadko wykorzystują to warzywo, a jest genialne na surówkę. Przepis jest prosty