Kiedy poszłam ostatnio do osiedlowego warzywniaka, poprosiłam ekspedientkę o coś na surówkę. Nie byłam zdecydowana, czego chcę i nie miałam pomysłu, po jakie warzywa tym razem sięgnąć. Sprzedawczyni odparła bez namysłu: Weź młodą kapustę! I to był strzał w dziesiątkę. Do kapusty dodałam szczypiorek i chili, a wszystko polałam najprostszym winegretem z dodatkiem miodu. Surówka z młodej kapusty w tej wersji jest tak pyszna, że wyjadaliśmy ją łyżkami, zanim trafiła na talerze.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?
Młoda kapusta jest delikatna w smaku i nie jest tak twarda, jak starsze warzywa. Jest wprost stworzona do surówek. Ja akurat miałam w domu drobny leśny szczypiorek (ale może być to zwykły szczypiorek) i jedną, świeżą papryczkę chili. To trio okazało się idealnie współgrać w surówce.
Zrobiłam prosty winegret, który często dodaję do surówek: to dobra oliwa z oliwek, sok z cytryny (może być też ocet jabłkowy), odrobina miodu, sól i pieprz. I tu od razu rada: jeśli chcesz, aby ostrość papryczki chili była mocno wyczuwalna w surówce, dodaj pokrojoną drobno papryczkę do dressingu i odstaw na pół godziny. Po tym czasie wymieszaj w misce wszystkie składniki na surówkę.
Przepis: Surówka z młodej kapusty
Pomysł na pyszną i prostą surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 115 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała główka młodej kapusty
- 1 papryczka chili
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
na dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, papryczkę i szczypiorek pokrój drobno. Wymieszaj składniki na dressing.
- Robienie surówkiWymieszaj warzywa z dressingiem i gotowe.
Jak podawać surówkę z młodej kapusty?
Ta surówka pasuje do każdego obiadu: zarówno do ziemniaków, jak i do dań z ryżem, makaronem czy kaszą. Sprawdzi się do mięs (np. kotletów mielonych albo pieczonego kurczaka), ryb (np. filetów z dorsza smażonych w panierce), ale też dań z grzybów i innych bezmięsnych obiadów (np. warzywnych kotletów). Surówka z młodej kapusty to też pyszny dodatek do domowych burgerów, hot dogów czy tortilli z różnym nadzieniem.
Czytaj też:
Ani schabowe, ani mielone. Ten przepis na kotlety wygrywa, musisz go wypróbowaćCzytaj też:
Kroję dwa warzywa w paseczki i dodaję posiekaną zieleninę. Ta surówka podbije smak każdego dania