Buraki doskonale smakują po ugotowaniu, bo wtedy stają się miękkie i nabierają przyjemnej słodkości. Można je przerobić na jarzynkę do obiadu lub na pyszną sałatkę. Tę także można podać, jako dodatek do dań, ale też świetnie sprawdzi się jako zdrowa, lekka przekąska. Co warto do niej dodać, by sałatka rzeczywiście smakowała doskonale? Oto jedna z możliwości.
Jak przygotować buraki do sałatki?
Buraki przeznaczone na sałatkę można ugotować lub upiec. Pierwszy sposób jest szybszy, bo w zależności od wielkości warzyw, na ich ugotowanie potrzeba 30-60 minut. Pieczenie trwa zwykle dłużej, bo mniej więcej 1-1,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza. Przed gotowaniem czy pieczeniem buraki trzeba tylko dokładnie wyszorować i opłukać. Nie należy ich obierać. Buraki przeznaczone do pieczenia warto zawinąć w folię aluminiową, by zbytnio nie wyschły i szybciej się upiekły.
Jak zrobić lekką sałatkę z buraków i kukurydzy?
W przygotowaniu tej sałatki najwięcej czasu zajmie ugotowanie lub upieczenie buraków. Można jednak skorzystać z gotowego, już ugotowanego warzywa, co bardzo skróci czas przyrządzenia sałatki. Takie buraczki można kupić w większości sklepów. Smak słodkawych buraków doskonale dopełni jabłko i kukurydza z puszki, a świetnie przełamią cebula i orzechy włoskie.
Przepis: Sałatka z buraków z kukurydzą
Lekka, pełna smaku sałatka z buraków, kukurydzy, jabłka, cebuli i orzechów
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 4 buraki
- 1 słodkie jabłko
- 1/2 cebuli
- 1/2 puszki kukurydzy
Na sos:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówBuraki dokładnie wyszoruj, opłucz, ugotuj lub upiecz. Po wystudzeniu obierz je i pokrój w kostkę. Jabłko i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Orzechy lekko podpraż na patelni, przestudź, grubo posiekaj.
- Łączenie składnikówPrzygotowane składniki wymieszaj w salaterce. Z podanych składników wymieszaj sos. Polej nim sałatkę, całość wymieszaj, dopraw do smaku. Sałatka najlepiej smakuje, gdy postoi 1-2 godziny w lodówce.
Czym można wzbogacić sałatkę z buraków i kukurydzy?
Moja sałatka z buraków i kukurydzy zawiera też jabłko i orzechy. Jednak tak naprawdę z burakami dobrze będzie komponowało się jeszcze kilka składników. Można je połączyć np. z ugotowanym ziemniakiem czy marchewką albo z suszonymi śliwkami. Świetnie też smakują zestawione z serem feta i podprażonymi pestkami słonecznika.
Czytaj też:
Kiszone ogórki raz-dwa zamieniam w pyszną sałatkę do obiadu. Jest zdrowa i wyrazista w smakuCzytaj też:
Z poweekendowych resztek szybko robię pyszną sałatkę. Jest idealna na przekąskę i do pracy