Tak przygotowane ziemniaki można jeść same lub do obiadu. Kilka dodatków podkręca ich smak

Tak przygotowane ziemniaki można jeść same lub do obiadu. Kilka dodatków podkręca ich smak

Dodano: 
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Wirestock Creators
Zapiekanka ziemniaczana czy też ziemniaki zapiekane z aromatycznymi składnikami to potrawa tania i pyszna. W czasie obiadu może zagrać rolę główną lub drugoplanową, czyli stanowić dodatek do np. pieczonych mięs.

W polskiej kuchni królują ziemniaki gotowane. Właśnie w takiej postaci serwujemy je zwykle do obiadu. Można jednak przygotować je też w inny sposób, dzięki czemu zyskają na smaku i soczystości. Myślę tu o ziemniakach zapiekanych, które mogą stanowić dodatek do dań, ale też świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie.

Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?

Do zapiekanki najlepiej użyć surowych ziemniaków. Powinny być to ziemniaki z niedużą zawartością skrobi, czyli typ A lub B. Takie nie powinny się rozpaść po upieczeniu. By ziemniaki dość szybko się upiekły, należy je pokroić w cienkie plasterki. Można w tym celu posłużyć się mandoliną kuchenną, która ułatwi pokrojenie warzywa na równe, cieniutkie krążki.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej jest niezwykle proste i szybkie. Ziemniaki wystarczy tylko obrać, pokroić w cienkie plasterki i umieścić w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Potem trzeba zalać je sosem śmietanowym z aromatycznymi dodatkami i wstawić na 40-50 minut do piekarnika.

Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem

Plasterki ziemniaków zapiekane w aromatycznym sosie śmietanowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
530 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera żółtego, np. parmezan, cheddar
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki (ok. 2-3 mm). W rondelku podgrzej śmietankę i mleko. Dodaj przeciśnięty czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  2. Układanie warstwFormę do zapiekania posmaruj masłem. Układaj w niej warstwami plasterki ziemniaków, polewaj sosem śmietanowym i posypuj odrobiną sera. Powtarzaj czynności, aż skończą się składniki. Wierzch posyp większą ilością sera.
  3. Pieczenie zapiekankiWierzch naczynia przykryj folią aluminiową. Ziemniaki piecz ok. 30-40 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz je jeszcze 10-15 minut, aż ser się zrumieni, a ziemniaki będą miękkie.

Jak podać zapiekankę ziemniaczaną?

Zapiekanka ziemniaczana może być samodzielnym daniem, ale świetnie sprawdzi się też jako dodatek do pieczonego mięsa, np. karkówki, schabu, kurczaka. Jeśli chcecie ją podać jako danie główne, zaserwujcie do niej np. lekką sałatkę z rukoli, mozzarelli i pomidorów, ewentualnie pieczone warzywa lub buraczki na ciepło. Smak zapiekanki doskonale dopełni także sos czosnkowy, koperkowy czy grzybowy. Zapiekankę przed podaniem warto posypać posiekaną natką pietruszki czy koperkiem.

Czytaj też:
Weź ziemniaki, kiełbasę i jedno warzywo. Genialne szaszłyki będą gotowe w 30 minut
Czytaj też:
Frytki robię w beztłuszczowej frytkownicy. Jeden dodatek sprawia, że smakują każdemu